#Acties #Gezondheid #Krachtvoer #Management #Ruwvoer #Supplementen & Extra's #Weide

Nu te bestellen: Magazine VOER.

Foto: Shutterstock

De jaarlijkse voerspecial van Paardenvoerplein, Bit, Dressuur Magazine en Paardenkrant-Horses.nl is in een nieuw jasje gestoken! Onder de titel VOER. leidt dit printmagazine nu een eigen leven met een dikkere uitgave en dus nog meer informatie over paardenvoer.

De inhoud van VOER. 2018:

Weet wat ‘ie eet

Eten betekent voor paarden veel meer dan alleen het binnenkrijgen van voedingsstoffen. Zo maakt het ook duidelijk onderdeel uit van het gedrag en speelt het een rol in het welzijn. Daarnaast is het voer aanjager van het hele verteringssysteem en heeft voeding invloed op de darmflora, die in directe relatie lijkt te staan tot het immuunsysteem en zelfs tot de hersenen van het paard. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal als een paard eet? En wat doen de verschillende voedingsstoffen?

Hooischaarste?

‘Tekort aan hooi door aanhoudende droogte’, ‘Prijs voor hooi en stro gaat omhoog’, ‘Iedereen is op zoek naar hooi, maar er is bijna niks’. Zomaar wat nieuwskoppen uit de media afgelopen zomer. Het was warm, droog en het gras stond te verpieteren op het land. Hoe is het nu gesteld met de hooischaarste?

Goed rantsoen per seizoen

Door de wisselende jaargetijden en omstandigheden zijn er per seizoen een aantal zaken waar je op moet letten bij het samenstellen van het rantsoen. Zo voer jij je paard het hele jaar door gezond.

Luzerne: wanneer wel en wanneer niet?

Luzerne was lange tijd voor veel paarden onderdeel van het basisrantsoen. Het is en blijft een prima aanvulling op het rantsoen: het is energie- en eiwitrijk, waardoor het bij uitstek geschikt is voor paarden met extra behoeftes, zoals in de fokkerij en sport. Tegenwoordig hebben echter steeds meer paardeneigenaren het idee dat hun paard niet goed op luzerne reageert. Bovendien heeft een recent onderzoek gehakselde luzerne verdacht gemaakt voor het veroorzaken van specifieke maagzweren bij gespeende veulens. Hoe zit het nu eigenlijk?

MSM: wat is het en wat doet het?

MSM is hot. Het supplement wordt veelvuldig aangeraden bij diverse kwalen. De naam is echter vrij vaag. Wat is het eigenlijk, wat zit erin en wat doet het bij paarden?

De noodzaak van bemesten

Wel of niet het weiland bemesten? Veel paardeneigenaren worstelen met deze vraag. Voor de groei van gras zijn water, warmte en voedingstoffen nodig. Wanneer één van deze factoren ontbreekt, is het voor de plant niet mogelijk om te groeien. Dat werd afgelopen zomer wel duidelijk, toen alle weilanden geel kleurden door de aanhoudende droogte. Het draait echter niet alleen om voldoende water, maar ook om genoeg voedingsstoffen in de bodem. Daarom is het belangrijk om het grasland tijdig te bemesten.

Muesli: smakelijk hapje of dikmaker?

Elke dag brokken eten, dat is vast oersaai. Het liefst willen we onze paarden ook eens iets anders geven. Een schepje muesli lijkt dan een goed idee, maar is het dat wel? En voor welke muesli kies je dan? Professor dr. Myriam Hesta van de vakgroep Voeding, Genetica en Ethologie aan de faculteit voor Diergeneeskunde in Gent geeft haar visie.

11 preventieve maatregelen tegen wormen

Wormen, je ziet ze niet maar ze zijn altijd bij paarden aanwezig. Dat is zeker het geval voor de kleine bloedworm. Je paard zomaar een ontwormingsmiddel toedienen is onverstandig, want daardoor worden wormen resistent voor het middel. Het is veel verstandiger om regelmatig middels een wormtest te checken hoeveel wormen jouw paard heeft én om te zorgen dat wormen minder kans hebben bij jouw paard.

Zo houd je je oudje fit!

Heb jij een ouder paard? Dan wil je hem natuurlijk graag een fijne oude dag geven. Om goed voor een seniorpaard te zorgen en hem in goede conditie te houden, heb je wel kennis nodig van waar je op moet letten en wanneer je moet ingrijpen.

Hap, slik, zandkoliek

Vooral in het najaar en in de winter, als het gras korter is, nemen paarden gemakkelijk zand op tijdens het eten. Een beetje zand vormt niet direct een gevaar, maar meer zand in de darmen kan zandkoliek en zelfs gaskoliek veroorzaken. Tijd voor actie, want een ziek paard is het laatste waar je op zit te wachten!

Nieuwsgierig geworden? Bestel het magazine VOER. dan snel in onze Webshop!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren