#Artikelen

Tips om verveling op stal te voorkomen

Van nature zijn paarden dagelijks veel tijd kwijt aan voedsel zoeken en hebben ze sociaal contact met soortgenoten. Als een paard lange tijd op stal staat, kan hij zich gaan vervelen. Verveling veroorzaakt vaak stress, wat kan omslaan in stereotiep gedrag, oftewel stalondeugden. Hoe is te voorkomen dat je paard zich op stal verveelt?

1. Meer ruwvoer

Beperk allereerst het aandeel geconcentreerd voer en geef grotere hoeveelheden ruwvoer met een hoog gehalte aan structuur, zodat je paard lang wat te knabbelen heeft. Met meer ruwvoer, verdeeld in kleinere porties over de hele dag, verklein je de kans op verveling én op koliek en maagzweren. Leg het ruwvoer aan de andere kant van de box dan de drinkbak, zodat het paard iets vaker beweegt.

2. Liksteen

Hang een liksteen in de box. Likstenen zijn verkrijgbaar van gezonde zout- en mineraalblokken tot heel smakelijke hapjes. Let wel op de ingrediënten, als het al te zoet is kun je het beter niet te veel geven.

3. Voerspeeltjes

Met voerspeeltjes kun je het natuurlijke gedrag van voedsel zoeken enigszins nabootsen. Doe in het begin het meeste krachtvoer nog normaal in de voerbak en slechts een beetje voer in het voerspeeltje, en bouw deze hoeveelheid langzaam op. Wanneer je paard het voerspeeltje beweegt, valt er voer uit en heeft hij iets te knabbelen. Let wel op wanneer het paard op vlas staat dat hij niet te veel vlas erbij naar binnen werkt.

Naast voldoende ruwvoer voeren en je paard voerspeeltjes geven, zijn er nog meer mogelijkheden om verveling op stal te voorkomen. Hier nog wat andere tips:

4. Grote, frisse stal

Zorg voor voldoende licht en frisse lucht op stal. Maak daarbij de box van je paard voldoende groot, zodat hij de ruimte heeft om eens te rollen.

5. Sociaal contact

Zorg dat paarden contact met elkaar kunnen hebben. Ideaal – maar niet altijd haalbaar – is een grote groepsstal. Zorg er in elk geval voor dat paarden elkaar kunnen zien en ruiken. In het uiterste geval kan een spiegel enige vorm van gezelschap bieden, paarden herkennen hun eigen spiegelbeeld namelijk niet. Kies dan wel voor een paardveilige spiegel.

6. Beweging

Zorg voor regelmatige beweging en liefst weidegang. Is de weide of paddock in de winter te nat? Ga dan aan de hand wandelen. Haal een paard bij voorkeur meerdere keren per dag uit de stal.

7. Afwisseling

Geef afwisselende training. Als een paard dagelijks vrijwel hetzelfde trainingsuurtje voorgeschoteld krijgt, is dat niet de meest ideale afleiding. Ga daarom af en toe naar het bos of probeer eens een andere discipline.

Paula da Silva

Naast voerspeeltjes zijn er allerlei andere speeltjes te koop, variërend van eenvoudige pionnen tot speciaal ontwikkelde slinger- en gooispeeltjes. Let er bij het maken van een keuze op dat het speelgoed van stevig materiaal is en er geen scherpe randen aan zitten.

Of je paard het speelgoed leuk vindt, is heel erg aan persoonlijkheid gebonden. Paarden kunnen ook uitgekeken raken op een speeltje. Haal het daarom eens een tijdje weg of wissel af met het speeltje van de buurman.

Vind je dit een interessant artikel? Volg ons op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren