#Gezondheid #Management

5 tips voor het voeren van een zogende merrie

Een zogende merrie moet niet alleen voor zichzelf zorgen, maar ook voor haar veulen. Daarom heeft een merrie de juiste voeding nodig om op gewicht te blijven. Kristen M. Janicki, voedingsdeskundige, geeft op TheHorse 5 tips over het voeren van je zogende merrie.

Een zogende merrie heeft de hoogste voedingsbehoefte tijdens de eerste drie maanden na de geboorte van haar veulen. Deze behoeftes nemen af (zowel in kwaliteit als in kwantiteit) wanneer het veulen minder gaat drinken in de vierde tot de zesde maand na de geboorte.

Als een merrie niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zal zij haar eigen vetreserves inzetten om zo melk te kunnen blijven produceren. Hierdoor vermagert het paard. Het is dus cruciaal om melkgevende merries te voorzien van voldoende voer om zichzelf en hun groeiende veulens te onderhouden.

1. Voer granen

Hoewel hooi en/of gras de basis van het dieet van je paard moet blijven, kan ruwvoer vaak niet voldoen aan de behoeften van de merrie. Graanproducten ontwikkeld voor fokmerries zijn gemaakt om te voldoen aan de voedingsbehoeften van drachtige en zogende merries. Volg de voedingsadviezen die worden voorgesteld op het label of op de zak die overeenkomen met de maand van lactatie.

2. Deel het in porties

Een merrie heeft in de eerste drie maanden na de geboorte zo’n 4,5 tot 7 kilo krachtvoer per dag nodig om aan haar verhoogde voedingsbehoefte te voldoen. Als je dit opdeelt in meerdere voerbeurten per dag verlaag je het risico op maag- en darmklachten.

3. Neem ‘bouwstenen’ op

Hoogwaardige eiwitten zijn onmisbaar voor het afleveren van essentiële aminozuren aan het veulen. Lysine is het eerste beperkende aminozuur in groei en ontwikkeling en de behoefte van je merrie naar dit aminozuur stijgt van ongeveer 35 gram per dag in het late deel van de dracht naar 85 gram per dag in de vroege zoogperiode. Hierbij wordt uitgegaan van een paard met een gewicht van ongeveer 500 kilo. Als je dus op zoek bent naar een granenmix, kies dan een mix waarin genoeg lysine zit om aan de behoeftes van je merrie te voldoen.

4. Let op voedseldieven!

Veel veulens beginnen al aan het voer van hun moeder te knabbelen in een paar weken na de geboorte. Zo kan een veulen wel bijna 2 kilo aan voer van zijn moeder stelen. Om te voorkomen dat je merrie op die manier te weinig voeding binnenkrijgt zal je misschien wat meer moeten voeren. Ook kun je overwegen om de voerbak van je merrie hoger te hangen, zodat het veulen er niet bij kan.

5. Houd de Body Condition Score (BCS) in de gaten

Let op de BCS van je merrie. De BCS geeft aan of je paard te dik of te dun is. Je kunt bijvoorbeeld zien dat je merrie te mager is als de ruggenwervels bij de lendenen uitsteken. Je ziet dan aan beide kanten van de ruggenwervels een soort kuil. Ook mag je de ribben van je paard niet zien, maar je moet ze wel kunnen voelen.

Loading...

Loading…

Lees ook:
Help mijn paard wil niet eten
Heeft een drachtige merrie extra voer nodig?

Vond je dit een leuk artikel? Volg ons dan ook op Facebook!

Bron: TheHorse

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren