Sponsored by Bonpard
#Gezondheid

Darmflora verbeteren helpt tegen mestwateren

Mestwateren is een veel voorkomend fenomeen bij paarden. Mestwater komt met de mest of na het mesten vrij, besmeurt het paard en de staart, en is een signaal voor een gezondheidsprobleem. De oorzaak is vaak niet bekend, alhoewel zowel stress als beschimmeld ruwvoer hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn. Maar feitelijk elke oorzaak die invloed heeft op de samenstelling van de darmflora en de darmbewegingen is mogelijk. Belangrijke stap in de remedie is verbetering van de darmflora. Met Bonpard Colon zet je de juiste stappen in de goede richting. Natuurlijk niet zonder een goede dierenartscontrole van de gezondheid van het paard én van het soort en de kwaliteit van het ruwvoer. Verbetering van de darmflora resulteert in efficiëntere voeromzetting in energie, betere weerstand en gezonde mestballen.

De oorzaak

Te natte mest.

Paarden zijn relatief gevoelig voor veranderingen in de darmflora. Een grote diversiteit in de samenstelling van de darmflora beschermt het paard. Maar juist gebrek aan diversiteit geeft veranderingen of ziekmakers de kans het evenwicht tussen ‘slechte’ en ‘goede’ micro-organismen te verstoren. Elke wijziging in het rantsoen is per definitie een risico. Veel wisselingen in ruwvoer zijn dus niet goed. Daar komt bij dat ruwvoer een bederfelijk product is, zeker als het in plastic is gewikkeld. Schimmels uit ruwvoer (hooi en voordroog) zijn van invloed op de samenstelling van de darmflora. Een gezonde darmflora is bestand tegen kleine veranderingen. Maar een ‘labiele’ darmflora ontspoort. Eenmaal uit evenwicht is het lastig de darmflora weer te corrigeren.

De oplossing

Vezelvariatie is het sleutelwoord. Alhoewel hooi of voordroog ook verschillende vezels herbergt, blijft het enigszins homogeen van samenstelling. De oorsprong van vezels bepaalt de structuur, lengte en samenstelling. En dit is weer van invloed op de afbraaksnelheid door de bacteriën en de vermeerdering van de verschillende soorten bacteriën. Overgebleven delen van voer dat niet in de dunne darm is verteerd, zal ook door de darmflora gefermenteerd worden en bepaalde bacteriesoorten stimuleren. Een beetje is gunstig, teveel weer niet. Dit maakt het goed samenstellen van het hele rantsoen een uitdagende puzzel. Een goede dunne darmvertering beperkt doorstroming van teveel onverteerde voerdelen. Kauwen is dé voorwaarde voor een goede verteerbaarheid in de dunne darm, het aanbieden van voorbehandelde ingrediënten helpt ook.

Enkel en alleen volop ruwvoer geven is meestal niet de oplossing voor een paard met mestwater problemen. Juist door het ruwvoer enigszins te beperken ontstaat er ruimte in het rantsoen voor aanvullende producten. In geval van een rantsoen met Bonpard Colon, krijgt een paard naast hooi, dagelijks nog circa 325 g luzerne, 420 g haverkaf, 260 g lijnzaaddoppen, 325 g appelpulp en 160 g tarwezemelen. Allemaal vezelbronnen die in een aanzienlijke dosering de darmflora beïnvloeden. Zo krijgen deze vezels de kans van voldoende invloed te zijn om het evenwicht in de darmflora te verbeteren.

Darmflora en gezondheid

Met het verbeteren van de darmflora realiseer je niet alleen het verbeteren van de mestkwaliteit, maar ook de totale gezondheid van het paard. Een gezonde darmflora stimuleert namelijk ook een gezond immuunsysteem. Dit effect zie je terug bij paarden die naast mestwateren ook huidklachten krijgen en op beide vlakken verbeteren na het optimaliseren van de darmgezondheid. Zelfs de hoefkwaliteit is gerelateerd aan de darmflora.

Voedermiddelenkeuze

Een eerste vereiste in het plan van aanpak om mestwateren te verbeteren is en blijft de juiste keuze van het ruwvoer.
Schimmelvrij hooi met een redelijk hoog vezel- of structuurgehalte is de basis van het rantsoen. Hiervan geef je gedurende de dag meerdere porties. Niet onbeperkt, want het is nodig andere voedermiddelen toe te voegen, zonder dat het paard te dik gaat worden. De andere ondersteunende voedermiddelen zijn als ingrediënten samengevoegd in het dieetvoer Bonpard Colon. Het voordeel is dat alles in de juiste verhouding en dosering bij elkaar zit. En dat alle noodzakelijke voedingsstoffen, zoals aminozuren, omega 3-vetzuren, mineralen en vitaminen voor gezondheid en herstel, maar ook voor een betere huid en hoefkwaliteit, zijn gegarandeerd. Het voer is smakelijk en heeft zich in de afgelopen 10 jaar bewezen. Dierenartsen schrijven Bonpard voor aan patiënten en zien vooruitgang in conditie en gezondheid.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren