Sponsored by VITALstyle
#Gezondheid #Supplementen & Extra's

Dunne mest? Doe er wat aan

Heeft je paard wekenlang dunne mest, of wordt er na het mesten steeds een waterige substantie afgescheiden, dan is er wat aan de hand. Vooral bij voerwisselingen en na een wormspuit of antibioticakuur kan de darmflora van een paard uit balans raken. De algehele weerstand van je paard gaat dan ook achteruit. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Het is echt niet goed als een paard wekenlang dunne mest heeft of na het mesten mestwater afscheidt. Dit zijn tekenen dat de darmen niet werken zoals ze horen. Het verteringssysteem van het paard is dan verstoord. Deze zijn heel belangrijk voor de spijsvertering en een goede werking van het immuunsysteem. “Denk maar aan die reclame voor Yakult”, vertelt Yvonne van Hierden, specialist animal nutrition bij VITALstyle. “In de reclame voor dit drankje voor mensen werd gesteld dat 70% van je weerstand wordt bepaald door je darmen. Dat is bij paarden precies zo. In de darmen leven bacteriën. Als er veel slechte bacteriën tussen de goede zitten, reageert het immuunsysteem daar op. De darmwand kan beschadigd raken, waardoor voedingsstoffen en vocht niet meer goed kunnen worden opgenomen.”

Dunne mest is een heel duidelijke indicator voor een verstoorde darmflora, maar het levert meer problemen op. Zo kan een paard minder energie opnemen uit het voer, waardoor het futloos kan zijn. Een sportpaard kan dan niet optimaal presteren en ook het aansingelen kan gevoelig zijn als het paard last heeft van gevoelige darmen.

Gezonde darmflora

Het is dus belangrijk om de darmflora van een paard goed in orde te krijgen en houden. Bepaalde (stoffen uit) krachtige kruiden, maar ook (prebiotische) vezels en een darmflorastabilisator helpen hierbij. Het aanvullend dieetvoeder DarmBalans helpt de spijsvertering en de darmflora in balans te houden, voor een gezond paard met normale mest.

“Het bevat prebiotische vezels, die een goede voedingsbodem zijn voor gunstige darmbacteriën. Probiotica stabiliseert de darmflora en zoethoutwortel ondersteunt het maag-darmslijmvlies. Mariadistelzaad is goed voor de levercellen en ondersteunt de reinigende werking van de lever. Bij langdurige diarree adviseren we om DarmBalans minimaal vier weken tweemaal daags te geven. De opbouw van de darmflora heeft gewoonweg tijd nodig heeft”, aldus Van Hierden. Bij een tijdelijke onbalans van de darmflora, bijvoorbeeld bij paarden die gevoelig reageren (diarree) op een wormspuit of antibioticakuur, volstaat een hogere dosering gedurende vijf dagen.

We zien echt heel mooie resultaten van DarmBalans, al is het natuurlijk wel belangrijk dat het normale rantsoen van het paard in orde is. Voer moet passen bij je paard en zijn behoeftes. Is dat niet zo, dan kun je wel een supplement verstrekken, maar dan komt het probleem na een tijdje gewoon weer terug.”

Snel resultaat

Dressuuramazone Yvonne Snieder (hoofdfoto) heeft goede ervaringen met DarmBalans bij verschillende paarden. “Ik heb DarmBalans aan verschillende paarden gegeven die door voerwisselingen, stress en andere oorzaken dunne tot zeer dunne mest kregen. Het is heel bijzonder hoe snel je resultaat ziet! Al na enkele dagen merk je duidelijk verschil en gemiddeld is na een week de dunne mest verleden tijd. Ook eten ze paarden de DarmBalans brokjes graag. Ik ben erg tevreden.”

Voor en na
Voor en na

ECOstyle wordt VITALstyle!

De producten en de kwaliteit blijven hetzelfde, maar de naam verandert. ECOstyle gaat namelijk verder als VITALstyle. De missie van het in Friese Oosterwolde gevestigde bedrijf blijft hetzelfde: elk dier gezond houden met natuurlijke ingrediënten. Lees meer over het bedrijf en de producten op www.vitalstyle.nl

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren