Sponsored by Hartog
#Gezondheid #Management

Een goed rantsoen voor merrie en veulen

Tijdens de dracht, lactatieperiode en de opstartfase van het veulen is voeding een zeer belangrijk onderwerp. Te kort aandacht of een verkeerd rantsoen kan slecht uitpakken. Hartog vindt een goed rantsoen voor merrie en veulen erg belangrijk.

Om de vruchtbaarheid te ondersteunen hebben merries behoefte aan een gezonde dosis vitaminen en mineralen. Vooral een tekort aan vitamine A kan zorgen voor een slechte vruchtbaarheid. Vitamine A wordt gevormd uit de stof bètacaroteen. Gras, luzerne en wortelen zijn rijk aan bètacaroteen. Luzerne is tevens rijk aan vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). De Hartog Lucerne-mix kan de kwaliteit van het rantsoen verhogen en de vruchtbaarheid ondersteunen.

Drachtige merries

Drachtige merries hebben in de laatste drie maanden van de dracht en tijdens de lactatieperiode van het pasgeboren veulen behoefte aan speciale voeding. In die periode wordt er door het lichaam meer eiwit en energie verbruikt. Een gemiddelde merrie die recreatief wordt gereden gebruikt zo’n 365 gram eiwit per dag. Een drachtige merrie gebruikt gemiddeld 1115 gram eiwit (VREp) per dag in de eerste maanden van de lactatieperiode. Dit betekent dat de behoefte aan eiwitten in het rantsoen van een lacterende merrie minimaal verdrievoudigt! Er zijn een aantal individuele mineralen die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van het ongeboren veulen en die de conditie van de merrie ondersteunen. Calcium is één van deze mineralen.

Calcium

In de fokkerij zijn zeer positieve resultaten bekend over het voeren van Lucerne-mix tijdens de dracht en lactatie van de merrie en de opfok van jonge paarden. Lucerne-mix kent een hoog calciumgehalte en bevat foliumzuur en β-caroteen, essentiële vitaminen voor de vruchtbaarheid. In de periode van dracht en lactatie is de calcium/fosfor-verhouding van essentieel belang voor de conditie van de merrie en de botvorming van het ongeboren veulen. Het hoge calciumgehalte (3 keer zo hoog als hooi) en de essentiële aminozuren in de Lucerne-mix dragen bij aan een optimale ontwikkeling van het bot- en spierenstelsel. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat calcium een positieve werking heeft op het op tijd afkomen van de nageboorte.

Lees meer over het voeren van een drachtige merrie 

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren