#Gezondheid

Eikenprocessierups: gevaarlijk voor paarden

Eikenprocessierupsen vormen niet alleen een gezondheidsrisico voor mensen, maar ook voor paarden. Het risico wordt veroorzaakt door de brandharen, die deze rupsen zo ongeveer vanaf de eerste week van mei loslaten.

Vooral irritatie aan lippen en slijmvliezen van mond en keel, met jeuk, blaren, speekselvloed en slikklachten en ontstekingen aan de ogen worden hierbij gezien. Daarnaast komen ook algemene verschijnselen voor, zoals irritatie van de slokdarm, diarree en koorts.

Gras en hooi

Paarden lopen vooral risico als ze in de buurt van eiken grazen waarop de rupsen zich bevinden, maar er zijn ook gevallen bekend waarbij hooi gewonnen in de buurt van aangedane bomen besmet bleek met brandharen en meerdere paarden na het eten van dit hooi klachten ontwikkelden.

Spoelen

Verschijnselen ontstaan vaak acuut tot hooguit binnen enkele uren. Als je enkele van deze verschijnselen bij je paard ziet en je vermoedt dat het mogelijk veroorzaakt is door de processierups, is het belangrijk de mond van je paard meteen zo veel mogelijk te spoelen om de brandharen te verwijderen. Draag hierbij handschoenen, zodat je zelf geen irritatie op je huid krijgt. En neem contact op met je dierenarts, zodat hij een injectie kan geven tegen de allergische reactie.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren