#Gezondheid #Weide

Esdoornzaad extra giftig door droge zomers

Als gevolg van de afgelopen twee droge zomers zijn esdoornzaden extra giftig. LTO paardenhouderij waarschuwt paardenhouders dan ook voor een esdoornvergiftiging. Niet alleen voor het gevaar daarvan dit najaar, maar ook komende zomer.

De Faculteit Diergeneeskunde van Luik heeft een meldpunt voor atypische myopathie ingesteld. Dat is de aandoening die door esdoornvergiftiging ontstaat. Nederlandse houders van paarden, pony’s en ezels kunnen in Luik ook hun geval van atypische myopathie melden. Deze site publiceert vervolgens waar gevallen van deze aandoening zijn gevonden.

Aantal slachtoffers

In het voorjaar van 2017 waren in Europa voor zover bekend al tweehonderd slachtoffers, waarvan twintig in België en twee in Nederland. Deze cijfers lijken een onderschatting van het werkelijke aantal slachtoffers, omdat niet alle gevallen centraal geregistreerd worden.

Meldpunt

Het meldpunt moet daar verandering in gaan brengen zodat het probleem niet onderschat wordt. Daarnaast geeft de registratie onderzoeksinformatie die kan helpen om de ziekte te bestrijden. Overigens draait het meldpunt nu op een laag pitje, de laatste waarschuwingsmelding dateert alweer van ruim een jaar geleden. Verschillende partijen willen de site daarom nu nieuwe leven inblazen.

Vind je dit een interessant onderwerp? Lees dan ook:
Pas of voor atypische myopathie door giftige esdoornzaailingen
Voedingsrisico’s in het najaar: wees alert!

of volg ons op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren