#Gezondheid #Krachtvoer #Ruwvoer

Geen paniek om melasse in paardenvoer

Zo nu en dan hoor je mensen praten over de gevaren van melasse in het paardenvoer en vraag je jezelf af: hebben deze mensen gelijk, is het inderdaad zo dat melasse de gezondheid van het paard schaadt, of niet? Vaak zijn zulke discussies niet echt op feiten gebaseerd en zijn het vermoedens en correlaties, die misschien wel helemaal niet met elkaar in verbinding staan.

Voordat je in paniek je voerzak of supplement in de prullenbak gooit, ga te rade bij adviseurs en mensen die kennis van zaken hebben. Dit geldt niet alleen voor de ‘hype’ over melasse, maar voor alle ‘hypes’ die over paardenvoeding rondgaan.

Wat is melasse?

Melasse is een restproduct van de suikerindustrie. In Nederland afkomstig van de suikerbiet. De suikerbieten worden gehakseld en het suiker wordt eruit gespoeld. De opgeloste suiker wordt gekristalliseerd en het restproduct is melasse. Een stroopachtige vloeistof die nog steeds 50% suiker bevat. In termen van percentages is het dus een erg suikerrijk goedje. Stel dat je een krachtvoer geeft met 50% suiker, dan kan dit echt wel voor gezondheidsproblemen zorgen. Maar de melasse is slechts een heel klein onderdeel van het krachtvoer. De reden dat het gebruikt wordt, is om alle ingrediënten beter aan elkaar te laten plakken en er een mooi brokje van te maken. Voor dat effect is 3-5% voldoende. En zo bezien is de hoeveelheid suiker, die het paard van melasse opneemt, erg beperkt. Stel dat je paard 2 kg krachtvoer krijgt, dan levert melasse 30-100 g suiker. Dit is ongeveer 0,6-2% van de totale energie die het paard nodig heeft. Melasse in een supplement levert nog veel minder suiker op, aangezien je daar maar 100-150 g per dag van geeft.

Suiker en energie

Suiker is overigens een energiebron die de spieren (en de rode bloedcellen en de hersenen!) van het paard prima kunnen gebruiken. De verbranding van glucose levert snelle energie. Het paard krijgt niet alleen suiker binnen via het krachtvoer of supplementen, maar ook via het ruwvoer. Dat wordt weleens vergeten in de discussies over het risico van melasse en van suikers in voeders. Gras, hooi en kuilvoer kunnen per kilogram droge stof tot wel 200 g suiker bevatten. En aangezien je elk paard dagelijks minimaal 1,25 (maar liever meer) kilogram droge stof ruwvoer per 100 kilogram lichaamsgewicht moet voeren, kan de suikeropname daaruit aanzienlijk zijn. Voor gezonde sportpaarden levert dit bruikbare energie.

Insulineresistentie

Heeft je paard insulineresistentie, dan kan suiker in het voer leiden tot hoefbevangenheid. Voor die paarden is het noodzakelijk om het rantsoen suikerarm te maken, maar niet suikerloos. De grens ligt bij een suikergehalte in ruwvoer van maximaal 100 gram per kilogram droge stof. Om te weten wat jouw ruwvoer bevat, is het nodig het ruwvoer te analyseren. Krijgt het paard aanvullende voedermiddelen, dan moet dat ook een laag zetmeel- en suikergehalte bevatten. Zetmeel wordt omgezet in suiker, dus moet je hier meerekenen. Gebruik voor paarden met blijvende insulineresistentie aanvullend voer, met niet meer dan 15-20% (max. 25%) zetmeel en suiker én voer beperkte porties per keer. Omdat je van een supplement slechts een beperkt aantal grammen per dag voert, is dit geen groot risico.

Insulineresistentie kan in verschillende gradaties voorkomen. Dat leidt tot meer of mindere mate van suikergevoeligheid. Gelukkig kan insulineresistentie (en dus de suikergevoeligheid) ook weer overgaan, zeker als je er tijdig bent. Bijvoorbeeld door het paard te laten afvallen – als hij te dik is – of te behandelen tegen PPID (enkele oorzaken van insulineresistentie).

Allergie

Melasse wordt toegevoegd aan voedermiddelen vanwege de bindingseigenschappen. Het levert slechts een hele kleine bijdrage aan voedingsstoffen voor het paard. Weet je zeker dat je paard een suikerarm rantsoen nodig heeft, laat dan het ruwvoer analyseren en vraag goed voeradvies. Het gaat namelijk om meer dan alleen het ingrediënt melasse in het rantsoen. Een paard is nooit allergisch voor melasse. Een allergie is een immunologische reactie op een eiwit of een deel van een eiwit van een voedermiddel. Melasse bevat suikers en geen eiwit.

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook:
Rantsoen aanpassen bij hoefbevangen paard
Help, mijn paard is te dik

of bekijk de video: Zijn suikers en zetmeel slecht voor je paard? en volg ons op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren