Sponsored by Bonpard
#Gezondheid #Krachtvoer #Ruwvoer

Gezond de winter ín, is gezond de winter door

Controleer de conditie van je oudere paard in de overgang van zomer naar herfst en winter en pas tijdig het rantsoen aan. Dat houdt hem gezond en helpt hem makkelijker de winter door.

Veroudering leidt tot veranderingen in het gebit, in de stofwisseling (met insulineresistentie als gevolg) en geeft verlies van weerstand. Door daar tijdig op in te spelen zijn de gevolgen van verouderingsprocessen enigszins te beteugelen. Deze veranderingen beginnen niet op een standaard leeftijd. Paarden die ouder zijn dan 18-20 jaar kunnen nog in een prima conditie verkeren.

Het is duidelijk, dat verlies van conditie bijna altijd in de winter begint.
Conditieverlies, en met name verlies van spierweefsel, is maar moeizaam te herstellen. De achteruitgang in conditie gaat niet altijd gelijk op met veranderingen in het gebit. Soms is de oorzaak van conditieverlies enkel te wijten aan minder kauwkracht en lijkt het gebit in orde.

Controleer de voedingstoestand elke maand

Daarom is één van de belangrijkste controles het beoordelen van de voedingstoestand ofwel de conditie. Zodra het vetlaagje vermindert, ook al is het een klein beetje, weet je bij een ouder paard dat het rantsoen meer aandacht verdient. Het behoud van de conditie levert een belangrijke bijdrage aan een goede gezondheid, ondanks het stijgen van de leeftijd.

6 belangrijke criteria voor het seniorendieet

  1. Makkelijk verteerbare vezels die ook met minder kauwen voldoende afbreekbaar zijn.
  2. De juiste hoeveelheid eiwit, en dan vooral met voldoende essentiële aminozuren, voor behoud van de spieren.
  3. Een beperkte mate van hoog verteerbare koolhydraten, die zorgen voor energie, maar geen kans krijgen de darmflora te verstoren.
  4. Vetten voor extra geconcentreerde energie, maar ook voor een goede balans tussen omega-6 en omega-3 vetzuren.
  5. Een bijdrage om de darmflora in goede balans te houden, met een variatie aan vezelsoorten plus toevoegingen van pre- en probiotica.
  6. De juiste samenstelling en dosering van noodzakelijke mineralen, spoorelementen en vitaminen, afgestemd op de behoefte van het oudere paard.

Op advies van de dierenarts

Het is niet eenvoudig een dieet samen te stellen dat voldoet aan al deze criteria en dat past bij de behoefte van jouw paard. Een rantsoen van enkel fijn en zacht hooi of wat extra bietenpulp met olie is op de langere termijn voor het seniorpaard niet voldoende. Bespreek de situatie met de dierenarts. Jouw dierenarts geeft voeradvies en kan voor jouw paard een passend voerschema opstellen.

Bonpard Senior verbetert de conditie van je paard

Bonpard Senior is een dieetvoer dat specifiek is afgestemd op de behoeften van het oudere paard. De hoogwaardige ingrediënten worden goed opgenomen, ook als het paard minder goed kan kauwen. Bonpard Senior stimuleert een gezonde darmwerking en bevordert de weerstand.
Het ondersteunt de bacterieflora met speciale pectinevezels uit appelpulp, en fructo-oligosacchariden (FOS) en bevat levende gistcellen. Tevens bevat Bonpard Senior extra nutriënten, die een goede weerstand bevorderen, zoals vitamine A, C en E, zink en selenium plus omega-3 vetzuren. Alles in de juiste dosering!
We ontvangen van veel eigenaren van oudere paarden enthousiaste reacties over de verbetering in conditie en de uitstraling van het paard, na het voeren van Bonpard Senior.

Muesli of slobber

Bonpard Senior is een muesli en kan zowel droog als in water geweekt tot een slobber gevoerd worden. Geef daarnaast zacht en fijn hooi of gras. Zodra het paard niet goed meer kan kauwen en veel proppen maakt van het hooi, is het mogelijk Bonpard Senior als enig compleet voer te gebruiken. Zorg altijd voor een goede verdeling van het voer over de dag, zodat het paard niet te lang zonder eten staat.

Wat ga je doen? Bekijk en beoordeel jouw seniorpaard bij de overgang van wei naar stal. Wacht niet te lang met het aanpassen van het rantsoen en doe het goed. Overleg met je dierenarts.

Gebruik Bonpard Senior om je paard in conditie én gezond te houden.

Kijk hier voor meer informatie.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren