#Gezondheid

Help, mijn paard wil niet eten

Wil je paard niet eten? Of kan hij zijn eten niet weg krijgen? Wat kan er dan aan de hand zijn?

Er zijn verschillende oorzaken te noemen waarom paarden hun voer laten staan. Ga allereerst na of je paard wel gezond is. Misschien heeft hij (lichte) koliek of een infectie waardoor hij geen trek heeft. Denk je dat dit misschien aan de hand is, bel dan direct de dierenarts.

Mondproblemen

Gebitsproblemen vormen een veelvoorkomende oorzaak van moeilijk eten bij paarden. Paarden die hun tanden wisselen rond de leeftijd van 2,5 tot 5 jaar hebben nogal eens moeite met eten vanwege een pijnlijke mond. Ook bij oude paarden is het vaak een ‘tandenkwestie’. De tanden van oudere paarden zijn ver afgesleten waardoor deze dieren moeite hebben met kauwen en daarom hun voer laten staan. Maar ook paarden van andere leeftijden kunnen gebitsproblemen hebben, bijvoorbeeld haken aan de kiezen, waardoor eten pijnlijk wordt.

Heeft je paard last van zijn gebit, haal er dan een gebitsverzorger of dierenarts bij. Het is sowieso verstandig om het gebit van je paard jaarlijks na te laten kijken op dit soort problemen. Het voeren van slobber is overigens een goede oplossing bij een pijnlijke mond.

Stress

Als de eetproblemen niets te maken hebben met de gezondheids- of mondproblemen van je paard, dan kan het zijn dat hij last heeft van stress en pas gaat eten als het in zijn buurt rustiger is. Kijk dan of je mogelijk meer rust kunt creëren door bijvoorbeeld de voerplek van je paard te veranderen.

Kwaliteit van voer

Tenslotte kan de kwaliteit van het voer te wensen overlaten. Bedorven of beschimmeld voer draagt natuurlijk niet bij aan de smakelijkheid ervan. Let daarom op de kwaliteit van brokken en hooi. Ben je onlangs veranderd van voer? Voor kieskeurige paarden is dit vaak even wennen. Voer veranderingen daarom geleidelijk door.

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren