Sponsored by Bonpard
#Gezondheid

Hoe voer je een paard met hoefbevangenheid?

Elk paard heeft voer nodig dat zorgt voor een optimale conditie en goede gezondheid. De samenstelling van het voer en de voedermiddelen die een paard mag eten verschilt per paard. Een sportpaard stelt andere eisen aan het rantsoen in vergelijking tot een fokmerrie. Zo is het ook voor paarden met hoefbevangenheid.

Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid is een gevolg van insulineresistentie en zorgt ervoor dat de hoefwand in meer of mindere mate losraakt. De pijn van dit proces maakt dat het paard moeite heeft met staan en lopen. Afhankelijk van de ernst van het proces is herstel mogelijk. Om herhaling te voorkomen is een goede ondersteuning nodig met de juiste hoefverzorging en voeding.

Minder suiker

Hoe de voeding eruit moet zien, is afhankelijk van de oorzaak en de conditie van het paard.
Voor alle paarden met insulineresistentie geldt dat suiker uit het voer een risico is. Verhoging van het suikergehalte in het bloed kan namelijk tot hoefbevangenheid leiden. Geen enkel rantsoen is helemaal suikervrij. Het vergt kennis over voedermiddelen, maar ook van de vertering en de behoefte van het paard, om de juiste samenstelling te maken. Het rantsoen voor een hoefbevangen paard met overgewicht ziet er anders uit dan voor een vermagerde senior met hoefbevangenheid.

Stap 1: behandeling door de dierenarts

De dierenarts ziet hoefbevangenheid als een spoedgeval. Om verdere achteruitgang van de hoefkwaliteit te voorkomen, is snel handelen nodig. Nadat de eerste zorg is gegeven, zal duidelijkheid moeten komen over de oorzaak. Pas dan kan een passend dieet worden samengesteld.
• Door toenemend overgewicht kan de ernst van insulineresistentie oplopen. Bekende ‘triggers’ voor hoefbevangenheid zijn een verandering van voer, zoals een nieuwe kwaliteit hooi, net iets meer gras of een verandering van het suikergehalte in het gras. Tijdig laten vermageren geeft herstel van insulineresistentie. Maar niet altijd. En zo kunnen paarden, die terug zijn op een normaal gewicht, toch insulineresistentie hebben en ‘zomaar’ hoefbevangenheid krijgen.
• Als een paard PPID heeft, kunnen medicijnen helpen. Deze behandeling heeft een positief effect op de ernst van insulineresistentie. Dit geeft iets meer ruimte in de noodzaak tot het verminderen van het suikergehalte in het rantsoen.
• Naarmate paarden verouderen, is insulineresistentie een ‘normaal’ verschijnsel. Dat maakt oudere paarden per definitie gevoelig voor hoefbevangenheid. Vanwege vermagering en gebitsproblemen, is het formuleren van aangepast rantsoen een uitdaging.

Stap 2: analyseer het ruwvoer

Voor elk paard is ruwvoer het belangrijkste onderdeel van het rantsoen. De keuze van de kwaliteit van het ruwvoer is afhankelijk van het paard. Grofstengelig ruwvoer is wel geschikt voor een paard met overgewicht, maar niet voor een seniorpaard met een slecht gebit. Het suikergehalte in ruwvoer is zeer wisselend. In principe zal fijn en zacht ruwvoer meer suiker bevatten, dan grof en stengelig ruwvoer. Toch is de variatie zo groot dat op basis van de op-het-oog beoordeelde kwaliteit, het niet mogelijk is om zeker te zijn dat het ruwvoer voldoende suikerarm is (zie grafiek 1). Daarom is een ruwvoeranalyse altijd noodzakelijk voor paarden met insulineresistentie.

Grafiek 1: Variaties in suikergehalten in verschillende soorten en kwaliteiten ruwvoer. Valt het suikergehalte binnen het gekleurde vak dan is het ruwvoer veilig te gebruiken voor paarden met insulineresistentie.

Stap 3: rantsoen op maat

Het is niet bevorderlijk voor het herstel of voor de gezondheid van het paard als het rantsoen niet levert wat het paard nodig heeft. Ga voor zekerheid en vraag advies voor een rantsoen op maat als je paard hoefbevangenheid heeft of als je weet dat je paard gevoelig is voor insulineresistentie. Maak gebruik van de kennis van dierenartsen en voedingsdeskundigen voor een passend voeradvies bij gezondheidsproblemen. Dit geeft rust en zekerheid over wat je je paard wel of niet mag voeren. Je ontvangt een overzichtelijk en duidelijk voerschema met mogelijke voedermiddelen in de juiste hoeveelheden. Daarnaast krijg je advies over het (voer)management en de opties voor weidegang.

Met Bonpard en de juiste ruwoerkeuze is een passend dieet te maken voor verschillende oorzaken van hoefbevangenheid. Voor paarden met hoefbevangenheid is de keuze afhankelijk van de ernst van de insulineresistentie en de conditie en behoefte van het paard. Zo is het mogelijk een dieet te maken voor paarden met hoefbevangenheid bij overgewicht, veroudering, PPID en vermagering, maar ook voor paarden met een gezond gewicht en bij fokmerries. Ieder paard zijn eigen voerplan!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren