#Gezondheid #Management

Hoe voer je een paard op boxrust?

De dierenarts komt terug met de uitslag van de scan of foto’s en waar je al bang voor was, komt uit: de blessure is zo ernstig dat je paard op boxrust moet. Gelukkig kan een blessure vaak weer goedkomen, maar zo’n periode van boxrust is een hele uitdaging. Waar moet je in die tijd allemaal op letten wat voeding betreft?

Het eerste waar je aan moet denken is de energiebehoefte. Als paarden veel pijn hebben is de eetlust vaak verminderd, terwijl aan de andere kant grote verwondingen voor een verhoogde energiebehoefte kunnen zorgen. Goede pijnbestrijding kan de eetlust verbeteren, maar sommige middelen hebben maagzweren als bijwerking. In dat geval is het extra belangrijk om te zorgen voor een continu aanbod van ruwvoer.

In de meeste gevallen zal je paard echter veel minder energie nodig hebben dan voor de blessure. Als hij eerst vol in training stond en nu alleen 10 minuten mag stappen, kan dat zomaar 1,5 tot 2,5 kilo krachtvoer schelen. En wist je dat stilstaan in de box naar schatting 30% minder energie kost dan de hele dag door de wei wandelen?

Voorkom overgewicht

Het laatste wat je wil is dat je paard te dik wordt, want zonder de mogelijkheid van beweging is afvallen erg lastig. Bovendien is overgewicht een onnodige belasting voor het herstellende lichaam. Je zult zijn rantsoen dus aan moeten passen. Doe dit altijd geleidelijk en verlaag bij voorkeur de hoeveelheid krachtvoer. Door suiker- en zetmeelrijk voer te verbannen, voorkom je bovendien dat je paard op stal staat te stuiteren en zich daarbij (opnieuw) blesseert. Let ook op voedermiddelen waar veel vet in zit, want dit is een erg geconcentreerde energiebron. Stuiteren zal hierbij niet zo snel voorkomen, maar overgewicht wel.

Een paard dat 24/7 op stal staat zal zich gauw vervelen en eten is een goede afleiding. Voldoende ruwvoer is dus het motto bij paarden op boxrust. Het beste geef je dit in een slowfeeder, zodat je paard lekker lang bezig is. Goed voor zijn humeur en ook nog eens goed voor zijn maag. De hoeveelheid ruwvoer zou in het ideale geval 1,5 kg droge stof per 100 kg lichaamsgewicht moeten zijn. Mocht dit te veel blijken, dan kun je eventueel teruggaan maar 1 kg DS. Het risico op maag-darmproblemen en stereotype gedrag neemt dan wel toe. Doe dit dus alleen als het echt nodig is.

Risico op verstoppingskoliek

Welk ruwvoer is in dit geval het beste? Dat is een kwestie van balanceren. Enerzijds wil je zoveel mogelijk geven en dan is arm en stengelig ruwvoer goed. Anderzijds krijgt een paard dat niet beweegt veel eerder last van verstoppingskoliek en grof ruwvoer of veel stro eten kan dit verergeren. Ga daarom in eerste instantie voor een gemiddelde kwaliteit hooi en zorg dat je paard voldoende drinkt. Heb je niet al te rijk kuilgras ter beschikking, dan is dat een nog betere keus, omdat het van zichzelf al vocht bevat.

Mocht je paard dikker worden, dan kun je voorzichtig overgaan naar een armer ruwvoer. Doe dit geleidelijk en vraag je dierenarts of je paard aan de hand mag stappen. Dit houdt de darmen in beweging en voorkomt verstopping. Andere manieren om verstoppingen te voorkomen, zijn slobbers en gekookt lijnzaad. Kijk wel goed naar de ingrediënten van de slobber, want sommige kant-en-klare producten bevatten veel granen en dus veel energie. Lijnzaad bevat, naast de slijmstoffen die de darminhoud soepel houden, ook omega 3-vetzuren die ontstekingen kunnen remmen. Dat laatste kan gunstig zijn voor de genezing.

Gebalanceerd rantsoen

Uiteraard is het belangrijk dat het rantsoen alle nutriënten bevat die het paard nodig heeft om te herstellen. Dat betekent onder andere voldoende eiwit van goede kwaliteit. Verder is het belangrijk dat het rantsoen voldoende vitaminen en mineralen bevat. Dit kan door een vitamine- en mineralenbrokje te geven. Er zijn tegenwoordig heel smakelijke varianten op de markt die je kunt geven in plaats van krachtvoer of samen met een klein beetje krachtvoer. Zo heeft je paard, terwijl je zijn stalgenoten voert, toch wat te eten en dat voorkomt frustratie. Eventueel kun je er nog wat gehakselde luzerne bijgeven. Dit laatste is tevens een goede eiwitbron. Tenslotte zou je ook specifieke supplementen kunnen geven die bedoeld zijn om de blessure te herstellen.

Kortom: er zijn veel factoren om rekening mee te houden bij de voeding van een paard op boxrust. Vraag daarom bij twijfel advies aan je dierenarts en/of een nutritionist.

Vond je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan ook op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren