#Gezondheid

Lezersverhaal fit oudje: ‘Björn geniet nog steeds van aandacht’

Foto: Hannah Augustijn

Heb jij een ouder paard? Dan wil je hem natuurlijk graag een fijne oude dag geven. Maar hoe doe je dat? Paardenvoerplein laat 4 lezers vertellen hoe zij hun oudje fit houden. Als derde in deze serie: de 35-jarige Björn.

De 35-jarige Björn is nog hartstikke fit en vrolijk. De fitte senior is al zeventien jaar in bezit van Cilia de Heus en samen hebben ze al veel ondernomen: van onderlinge wedstrijden tot samen op vakantie. Met rijden doe je hem inmiddels geen plezier meer, maar wel maakt Björn nog graag lange wandelingen.

Rondje door het dorp

Björn was al achttien jaar oud toen de twaalfjarige Cilia hem destijds kreeg. “Totdat Björn ongeveer dertig jaar oud was, gingen we geregeld rijden. Inmiddels kan ik aan hem merken dat hij dat niet echt fijn meer vindt”, vertelt Cilia. “Wel gaan we nog minimaal vijf keer per week op pad. Daarvan maken we twee keer een lange wandeling naar de heide van anderhalf tot twee uur, hierbij gaat ik er alleen eventjes op zitten voor een galopje. Verder maken we doordeweeks geregeld een korte wandeling aan de hand, Björn mag onderweg lekker grazen of we lopen een rondje door het dorp. Als alternatief voor het rijden heb ik ook veel grondwerk en vrijheidsdressuur met hem gedaan, nog steeds vraag ik hem geregeld om een paar kunstjes te laten zien. Een kusje geven is zijn favoriete kunstje.”

Veel in de wei

Gedurende de zomer loopt Björn dag en nacht in de wei. Daarnaast krijgt hij twee keer per dag anderhalve kilo Subli Seniores Priores, één kilo Pavo 18Plus muesli en glucosamine. “Seniores Priores ben ik gaan voeren op aanraden van een collega. De muesli wordt door de slobber gemengd, waardoor Björn het iets lekkerder vindt. Vanwege het feit dat Björn soms last heeft van stijfheid, krijgt hij glucosamine bijgevoerd op aanraden van de dierenarts.”
In de winter staat Björn ’s nachts binnen en overdag in de wei. Dan krijgt hij naast zijn gewone rantsoen ook luzerne en gedroogde brandnetel. Luzerne krijgt hij omdat hij hooi slecht kan eten door zijn slechte tanden, en zo krijgt hij toch nog wat extra ruwvoer binnen. De gedroogde brandnetel voorkomt stalbenen door het op stal staan, dit ben ik gaan voeren na wat speurwerk op internet en het werkt erg goed bij Björn.”

In beweging houden

Björn voelt zich nog goed en geniet volop van aandacht. “Hij is het er dan ook niet mee eens als hij geen aandacht krijgt. Helaas krijgt hij slechte tanden, neemt zijn bespiering af en is hij wat stijver door mogelijke artrose, maar met zo veel mogelijk beweging gaat het prima.”
Cilia’s tip om een ouder paard fit te houden is door positieve aandacht te geven. “Houd ze lekker in beweging en geef ze dagelijks weidegang om gras te kunnen eten. Kijk daarnaast naar wat het paard aangeeft nodig te hebben. Soms moet je gewoon wat uitproberen. Ook laat ik af en toe iemand naar mijn paard kijken die hem minder vaak ziet. Diegene ziet vaak sneller verschillen dan iemand die hem dagelijks ziet.”

Ook leuk: deel 1 van deze serie met de Fjord Grosli, deel 2 met de IJslander Herandi en deel 4 met Heurby.

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren