#Gezondheid

Lezersverhaal fit oudje: ‘Grosli is mijn proefkonijn’

Heb jij een ouder paard? Dan wil je hem natuurlijk graag een fijne oude dag geven. Maar hoe doe je dat? Paardenvoerplein laat 4 lezers vertellen hoe zij hun oudje fit houden. Als eerste in deze serie: de Fjord Grosli.

Kim Roldaan begon 22 jaar geleden met het verzorgen van de Fjord Grosli. Inmiddels is Grosli 32 jaar en heeft Kim de merrie al 20 jaar in bezit. “Grosli is nog hartstikke fit voor haar leeftijd”, vertelt Kim. “Anderhalf jaar geleden zijn we gestopt met rijden, aangezien ze begon te struikelen. Maar we gaan nog vaak tot wel drie keer per week samen op pad. Hiervan loopt ze eens per week voor de kar, waarbij we nog een rondje maken van vijftig tot zestig minuten. Verder gaan we graag lekker wandelen of fietsen.”

Ook is Grosli regelmatig proefkonijn voor Kims opleiding. “Ik volg namelijk de opleiding tot gedragsdeskundige en regelmatig test ik dingetjes uit die ik leer tijdens deze opleiding. Bijvoorbeeld grondwerk of lange lijnen. Ik kijk altijd goed naar wat ik denk dat ze nog aankan.”

Hele dag buiten

Zolang de nachten niet te koud en nat worden, staat Grosli de hele dag buiten. Ze krijgt twaalf uur weidegang en staat ‘s nachts op de paddock met hooi. “Voornamelijk in de winter staan de paarden ’s nachts op stal en krijgen ze daar hooi of kuil. Het wisselt nog weleens of ik hooi of kuil voer, dit ligt er namelijk aan wat er verkrijgbaar is. Gelukkig kan Grosli beide goed eten”, licht Kim toe.

“In de ochtend krijgt Grosli een halve schep geweekte Seniores Priores van Subli met daarbij luzerne van Vitalbix. Deze luzerne is laag in suiker en hoog in eiwitten. Verder krijgt ze 20 tot 30 ml lijnzaadolie, 100 gram Vitalbix brokjes en 1 handje Pavo 18Plus muesli om het iets lekkerder te maken. In de avond krijgt ze in principe hetzelfde. Alleen krijgt ze dan geen lijnzaadolie, maar wel een half tabletje Prascend omdat ze PPID heeft. In de rui na de winter wil ze nog weleens afvallen, daarom voer ik rond die tijd wat Omega 369 Mix van Subli bij. Dan blijft ze mooi op gewicht.”

Mond schoonmaken

Het hele rantsoen voor Grosli heeft Kim zelf bedacht en samengesteld. “Met de Seniores Priores ben ik begonnen in de winter als aanvulling op het krachtvoer. De Vitalbix had ik eigenlijk gehaald voor een andere pony. Ik dacht ‘dit kan ik ook eens proberen bij Grosli’ en dat pakte goed uit. Daarnaast had ik gelezen dat eiwitten erg belangrijk zijn, vandaar de luzerne.”

Behalve PPID heeft Grosli eigenlijk niet echt last van ouderdomskwaaltjes. “De tandarts geeft altijd complimenten voor de staat van haar gebit, ze heeft dan ook geen moeite met eten.  Maar als het gras erg kort is, dan wil dit weleens tussen haar tanden gaan zitten en ontsteken. Dan maak ik haar mond schoon met Paradontax, dat helpt echt heel goed.”

Kims tip om een oud paard gezond te houden is om hem of haar in beweging te houden. “Rust roest, dus kijk naar wat ze leuk vinden. Dat is goed voor lichaam en geest.”

Ook leuk: deel 2 van deze serie met de IJslander Herandi en deel 3 met de 35-jarige Björn en deel 4 met de 31-jarige Heurby.

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren