#Gezondheid

Lezersverhaal fit oudje: ‘Herandi trekt nog graag een sprintje’

Heb jij een ouder paard? Dan wil je hem natuurlijk graag een fijne oude dag geven. Maar hoe doe je dat? Paardenvoerplein laat 4 lezers vertellen hoe zij hun oudje fit houden. Als tweede in deze serie: de IJslander Herandi.

Herandi is de fitte senior van Willemien Elzinga. In 2011 begon Willemien met het verzorgen van deze IJslander toen zijn eigenaar een tijdje wegging. In 2014 verhuisde Herandi’s eigenaar en kreeg Willemien de IJslander. Inmiddels is Herandi 28 jaar oud. Willemien: “Al zou hij zelfs nog wat ouder kunnen zijn, aangezien zijn papieren pas later zijn opgemaakt.”

Sprintje trekken

Willemien maakt nog regelmatig buitenritten met Herandi. “Gemiddeld gaat hij 2 tot 3 keer per week mee op buitenrit, al is dit in de winter iets minder vaak. Hierbij wordt hij gereden door mijzelf, maar ook een vriendin en mijn vriend gaan geregeld mee. Dan rijd ik op mijn jongere paard. Inmiddels is Herandi wel iets rustiger geworden en stappen we onderweg iets meer dan eerder. Ik houd hierbij rekening met zijn leeftijd en wat hij zelf aangeeft. Maar hij houdt nog steeds van een sprintje trekken en is nog hartstikke fit voor zijn leeftijd.”

Goed op gewicht

Herandi loopt samen met een maatje 24 uur per dag 7 dagen per week buiten. Gedurende de nacht staan ze in een paddock met hooi en een schuilstal, maar overdag lopen ze lekker in de wei. In de avond krijgt Herandi een mix dat bestaat uit een schep bietenpulp, ¾ schep Pavo 18Plus, luzerne, Omega 369 van Subli en Souplesse Mix van de Paardendrogist. “Dit eet hij altijd met veel smaak op en hij is nu goed op gewicht.”

Tot de samenstelling van zijn dieet is Willemien zelf gekomen. “Ik heb veel gegoogeld en gelezen op verschillende sites, zoals VoerVergelijk.nl. Aangezien Herandi een paar jaar geleden in het najaar wat schraal was, zocht ik voer waarvan hij aankomt, maar laag is in suiker. Daarom heb ik gekozen voor bietenpulp. Daarnaast vond ik het 18Plus-voer van Pavo een mooie complete aanvulling op de bietenpulp. Ook had ik gelezen dat eiwitten erg belangrijk zijn voor oudere paarden, waardoor de keuze is gevallen op luzerne. Bij mij is het een kwestie van uitproberen en goed naar het paard kijken.”

Proppen maken

Herandi mist een paar kiezen, maar verder gaat het eten goed. “Alleen gaat hij wel proppen maken van zacht kuil, maar bij hooi heeft hij nergens last van. Verder heeft hij geen last van ouderdomskwaaltjes, behalve dat hij iets meer tijd nodig heeft om op te warmen.”

Willemiens tip om een ouder paard fit te houden is door hem in beweging te houden. “Rust roest, dus ga rijden of aan de hand op pad, als rijden niet meer mogelijk is. Kijk daarnaast goed naar de voedingsbehoefte van het paard.”

Ook leuk: deel 1 van deze serie met de Fjord Grosli, deel 3 met de 35-jarige Björn en deel 4 met de 31-jarige Heurby.

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren