#Gezondheid

Lezersverhaal fit oudje: ‘Heurby hoort bij de familie’

Foto: Greet Bouwmeester

Heb jij een ouder paard? Dan wil je hem natuurlijk graag een fijne oude dag geven. Maar hoe doe je dat? Paardenvoerplein laat 4 lezers vertellen hoe zij hun oudje fit houden. Als vierde in deze serie: de 31-jarige Heurby.

Inmiddels is ze met actief pensioen, maar afgelopen zomer sprong Heurby nog mee op de Nederlandse kampioenschappen in het L-springen met de achtjarige Mayke Leusink, de dochter van Chantal Leusink. De merrie wordt nu niet meer echt gereden, maar gaat nog wel mee op concours als gezelschap.

Niet terug te herkennen

Heurby begon ooit haar sportcarrière met Saskia Leusink, het zusje van Chantal. “Mijn vader werkte toendertijd bij een verzekeringsmaatschappij en zag bij een huis een pony in de tuin lopen. Deze pony zag er niet erg verzorgd uit, maar toch besloot hij dat hij haar wilde kopen. Net op tijd, want de toenmalige eigenaar wilde de handelaar al gaan bellen. Zo kwam Heurby bij ons. Toen we haar meenamen naar de club, was iedereen aan het smoezen over wat we nou in de pony zagen. Maar toen we haar een week later mooi hadden getoiletteerd en gewassen, herkenden ze haar bijna niet meer terug. Saskia en Heurby vormden een onverslaanbaar duo. Ze wonnen veel springwedstrijden en reden ook viertal.”

Stiekem oefenen

Toen Saskia te groot werd, kwam Heurby te koop. “Daarna heeft ze bij verschillende families gestaan en verschillende ruitertjes gehad”, vertelt Chantal. “Toen mijn zoon Leon ook een beetje begon om te kijken naar paarden, vroegen we de toenmalige eigenaren of we haar terug konden kopen als ze haar weg wilden doen. Eerst wilden ze Heurby niet kwijt, maar later kwam Heurby toch weer bij ons terug. Eerst tijdelijk, maar ze is gebleven.” En zo kwam Heurby na negentien jaar weer terug bij de familie Leusink. Saskia wist eerst nog niet dat Heurby terug was, dit hield Chantal nog even verborgen. “Tijdens het concours in Rekken zou Saskia namelijk een showblok rijden, en daarna wilden wij haar verrassen met Heurby. Mijn dochter Mayke oefende in de tussentijd stiekem en op de dag van het concours hebben we na de Kür Heurby met Mayke erop opgehaald. Het hele publiek inclusief Saskia was helemaal ontroerd.”

Laatste wedstrijd

Afgelopen zomer reden Mayke en Heurby nog op de Gelderse kampioenschappen, dit zou eigenlijk de laatste wedstrijd zijn voor de merrie. De combinatie werd echter reservekampioen in de klasse L en werd afgevaardigd naar de Nederlandse kampioenschappen. En zo werd het NK Heurby’s laatste wedstrijd. Op het NK kreeg het duo helaas één tijdfout, maar Heurby is wel door de KNHS geëerd met een ereronde en een deken.

Slecht eten

Met de warmte van afgelopen zomer wilde Heurby slecht eten. “We hebben van alles geprobeerd: van slobber tot muesli en verschillende soorten brokken. Maar hoewel Heurby negen tanden mist, wil ze alleen de prestatiebrok van Kamphuis mengvoeders eten. Hiervan krijgt ze drie kilo per dag verdeeld over drie voermomenten. Verder loopt ze de hele dag in de wei. Daarnaast krijgt ze hooi van kleine baaltjes, van kuil gaat ze namelijk proppen maken. Ook krijgt ze Gras-mix van Hartog bijgevoerd. Gelukkig heeft ze, behalve haar tanden, geen last van ouderdomskwaaltjes.” Inmiddels wordt Heurby niet meer echt gereden. “Wel wordt er geregeld nog met haar gefi etst of maakt ons nichtje van vijf jaar oud nog een klein buitenritje met haar. Ook gaat ze nog vaak mee op de vrachtwagen naar concours als gezelschap, ze vindt het namelijk niet leuk om achter te blijven. Om een oude pony of paard fit te houden is het belangrijk om ze goed te kennen, zodat je weet wat ze nodig hebben. Daarnaast veel uitproberen en voeren wat ze goed willen eten.”

Ook leuk: deel 1 van deze serie met de Fjord Grosli, deel 2 met de IJslander Herandi en deel 3 met Björn.

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren