Sponsored by Equilin
#Gezondheid

‘Maagzweren? Pak de oorzaak aan’

Maagzweren komen veel voor bij paarden. “De oorzaak is vaak fysieke en emotionele stress. Je kunt als eigenaar gelukkig een heleboel doen om deze stressprikkels te verminderen”, aldus veterinair Annette van Weezel Errens van Equilin.

Verminderde eetlust, knarsetanden, vaak gapen, reageren op aansingelen, terugkerende koliek, luchtzuigen, vermageren, verminderde prestatie, langere herstelfase na arbeid, chronische diarree en gedragsverandering. Heeft je paard last van een of meer van deze symptomen? Dan kan het zijn dat hij maagzweren heeft, maar deze symptomen kunnen ook heel goed een andere oorzaak hebben. Paarden hebben aanleg om snel maagproblemen te ontwikkelen: maar liefst 17 tot 58% van alle recreatie- en sportpaarden heeft een of meerdere maagzweren. “Het is misschien een confronterende boodschap voor veel paardeneigenaren, maar vaak zijn maagzweren het gevolg van fysieke en/of emotionele stress”, aldus veterinair Annette, die zich al jaren inzet voor verbetering van paardenwelzijn. “Iedereen wil het beste voor zijn paard, maar eerlijk is eerlijk, we zijn allemaal een beetje ‘bedrijfsblind’. We doen of laten soms dingen die niet bijdragen aan het welzijn van ons paard, geregeld omdat het altijd al zo ging… Onvoldoende beschikking tot kwalitatief goed ruwvoer, te lang zonder eten en/of water staan, te weinig vrije beweging en sociaal contact, pijn, slecht passend harnachement, een te zware ruiter, wisselende ruiters, transport en verkeerde training zijn allemaal factoren die stress en dus maagzweren kunnen veroorzaken bij een paard.”

Aanpassen management

Heb je het vermoeden dat je paard een maagzweer heeft, dan adviseert Annette om niet zomaar naar een supplement te grijpen. “Supplementen nemen de oorzaak niet weg en zijn ook niet altijd zo effectief. Kijk daarom eerst kritisch naar wat fysieke of emotionele stress bij het paard zou kunnen veroorzaken. Maak vervolgens de manier waarop je je paard huisvest, voert en traint kloppend aan zijn natuurlijke behoeftes. In de meeste gevallen verdwijnen maagproblemen vanzelf als alle stressprikkels zijn weggenomen. Vooral maagzweren in het bovenste gedeelte van de maag kunnen zonder medicatie genezen.” Houden de symptomen ondanks verbeterd management aan, dan is het tijd om de dierenarts in te schakelen voor een juiste diagnose, aldus Annette. “Een scopie van de maag kan duidelijkheid bieden over de locatie en ernst van de maagzweren. Aan de hand daarvan kan het paard worden behandeld met medicatie. Geef je paard nooit omeprazole zonder diagnose en al helemaal niet preventief, want daarmee doe je meer kwaad dan goed.”

Tijdelijke ondersteuning

“Als de maag niet goed werkt, kan onder meer de vezelvertering in de darmen niet goed verlopen. Die negatieve spiraal wil je doorbreken. Aanpassingen in het management kun je ondersteunen met EquilinCOMFORT en als dat nodig is eventueel een maagbeschermend middel. Net als alle Equilin® producten is ook de COMFORT ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek. De belangrijkste ingrediënten zijn magnesium, vitamine E zonder selenium, MSM, plantaardige omega 3 vetzuren (DHA en EPA), essentiële aminozuren, pre- en probiotica en een mycotoxinenbinder, zoethout, kamille en FOS (inuline). In combinatie met EquilinBALANCER en voldoende geschikt ruwvoer kan de COMFORT je paard ondersteunen in het herstel. Annette benadrukt tot slot: “De oplossing van maagproblemen ligt besloten in de Vijf Vrijheden van Brambell en het ervaren van positief welzijn: paarden zijn vrij van honger en dorst, van ongemak, pijn, verwonding en ziekte, van angst en stress en vrij om normaal gedrag te vertonen en hebben een leuk leven. Aan ons paardeneigenaren de taak om kritisch naar onszelf te kijken en onze schouders eronder te zetten.”


‘Het nieuwe voeren’

Annette: “Ter preventie van onder meer maag-darmproblemen en stalondeugden moet een paard per dag zo’n 2 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht eten, aangevuld met een goed opneembare mineralenaanvulling.” Klik hier voor meer informatie!


Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren