Sponsored by Bonpard
#Gezondheid

Niets zo belangrijk voor merrie en veulen als een goed passend rantsoen

Gezonde voeding is één van de belangrijkste pijlers van preventieve gezondheidszorg. Dit is uitdrukkelijk de situatie tijdens de dracht van de merrie. Is zij in een gezonde conditie en neemt zij voldoende voedingsstoffen op, dan geef je het veulen de beste start van het leven. Voor nu én voor de rest van zijn leven! Niet iedereen realiseert zich dat de prestaties van het paard deels afhankelijk zijn van de voeding tijdens de dracht.

Dit is dan ook de reden dat er speciale merrievoeders bestaan. Toch kan een merriebrok gevoerd in de verkeerde situatie leiden tot verteringsklachten of hoefbevangenheid. Een passend rantsoen krijg je alleen door de juiste combinatie te maken van geschikt ruwvoer plus een aanvulling op basis van de conditie en drachtlengte van de merrie. Gezien het belang, zeker de moeite waard om bij stil te staan.

Body Condition Score

De voedingstoestand van het paard is een belangrijk uitgangspunt voor een passend rantsoen. Heeft de merrie veel overmatige vetreserves, dan stijgt het risico op insulineresistentie. In veel merrievoer is het zetmeel en suikergehalte redelijk hoog, gemiddeld ongeveer 34%. Omdat vervetting van de merrie kan leiden tot insulineresistentie, verhogen deze soort voeders het risico op hoefbevangenheid. Is de merrie in een minder goede voedingstoestand en zelfs aan de magere kant, dan kan aanvullend merriebrok dit verbeteren. Echter, ook dan kan een hoog aandeel zetmeel de darmflora verstoren en verteringsklachten geven.

Laatste maanden dracht

Een passend rantsoen tijdens de dracht houdt niet alleen rekening met de Body Condition Score, maar ook met het feit dat de behoefte van de merrie maandelijks verandert. Om vooraf al rekening te houden met de kwaliteit van het ruwvoer, die nodig is voor de laatste maanden dracht en de melkproductiefase, voorkom je een abrupte verandering. Het veulen neemt aan het einde van de dracht veel ruimte in. Normaal gesproken is een groot deel van de buik gevuld met blinde- en dikke darm. Tijdens de dracht kan een verstopping in de darmen ontstaan als gevolg van een te trage afbraakbaarheid en doorstroming van het ruwvoer. De merrie heeft nu een hogere behoefte aan energie en eiwit. Redelijk fijn en zacht ruwvoer is energie- en eiwitrijk. Het wordt snel afgebroken en geeft minder risico op een verstopping. Ruwvoer alleen levert niet alle essentiële voedingsstoffen. Extra aandacht gaat voor de merrie uit naar koper, selenium en vitamine E. Neemt de merrie hier voldoende van op tijdens dracht, dan geeft dit een noodzakelijke reservevoorraad van koper in het veulen en verbetert de kwaliteit van de biest.

Melkproductie

Na de geboorte van het veulen stijgt geleidelijk aan de melkproductie. De merrie heeft dan net zoveel voer nodig als een topsportpaard. Zelfs met zacht en fijn hooi in combinatie met merriebrok kan het voorkomen dat de eiwitopname onvoldoende is. Het eiwitgehalte in het hooi kan toch te laag zijn, zeker als het hooi van schraal grasland komt. Zonder aanvullend gras, is door minder melkproductie een groeiachterstand van het veulen het gevolg. Stijgt de melkproductie weer bij weidegang of krijgt het veulen extra veulenbrok, dan haalt hij deze groeiachterstand weer in. Maar juist deze zogenaamde ‘compensatoire’ groeispurt is een potentieel risico voor botontwikkelingsstoornissen, omdat er een disbalans tussen energie, eiwit en diverse mineralen kan ontstaat tussen de behoefte en de opname.
Voorkom deze nare gevolgen en zorg vooraf dat het rantsoen van de merrie optimaal is. Om zekerheid te hebben, is het noodzakelijk het ruwvoer te laten testen. Zo is een uitstekende balans te maken van het totale rantsoen in de voorziening van energie, eiwit, mineralen en vitaminen.

Bonpard Mare&Foal

Bonpard Mare&Foal is een muesli die speciaal is samengesteld om aan de specifieke behoefte te voldoen van merries en veulens. Waarbij rekening is gehouden met mogelijke risico’s van te veel zetmeel en suikers. Het bevat een hoog eiwitgehalte (16%) met een zeer goede aminozuursamenstelling, een beperkt aandeel zetmeel en suikers (23%) en een hoog vetgehalte (11%). Het is ook geschikt voor merries die koliekgevoelig zijn of een te lage Body Condition Score hebben. Door tijdens de dracht met Bonpard Mare&Foal te beginnen, voorkom je een omschakeling van het rantsoen na het veulenen. Het veulen mag best een beetje mee-eten. Maar als het rantsoen tijdens de dracht zorgt voor een optimaal gezond veulen en samenstelling van de biest, kan het veulen de eerste maanden voldoende groeien op de merriemelk. Na 3-4 maanden (mede afhankelijk van het moment van spenen) geeft Bonpard Mare&Foal een aanvulling met voedingsstoffen en een veilige opname van wat extra energie en eiwit. Het vezel- en vetrijke karakter van Bonpard Mare&Foal zorgt voor een gezonde darmflora, rustig gedrag en bescherming tegen maagzweren bij het veulen. Samen met een goede kwaliteit ruwvoer kan het veulen op een leeftijd van 5-6 maanden makkelijk gespeend worden van de merrie en een gezonde groei tegemoet gaan.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren