Sponsored by Valetudo Horse Products
#Gezondheid #Ruwvoer

Nooit meer koliek dankzij de FeedingMaster

Oldenburger merrie Fleur had een extreem gevoelige buik. Hoe zorgvuldig haar eigenaar Janine ook probeerde te voeren, ze kon niet voorkomen dat Fleur keer op keer koliek kreeg. Dankzij het slimme voersysteem de FeedingMaster maakt Janine zich nooit meer zorgen om haar paard. Fleur kan nu 24/7 kleine beetjes ruwvoer eten en zit sindsdien goed in haar vel.

Jan en Janine hebben zeven paarden aan huis staan. Vier jaar geleden koopt Janine Fleur, een Oldenburger merrie met een supergevoelige buik. Net als de andere paarden gaat Fleur zodra het licht wordt de wei op. ’s Avonds en ’s nachts staat ze net als de rest op stal en krijgt ze hooi te eten. Maar ondanks alle goede zorgen, krijgt Fleur in één winter maar liefst zeven keer koliek. Janine: “Als er ook maar iets veranderde aan het gras doordat het regende, vroor of de zon scheen, had ze direct een opgeblazen buik. Ik was altijd bang dat het mis zou gaan. De laatste koliekaanval was zo erg dat ze door een gedraaide dikke darm anderhalve week in de dierenkliniek heeft gestaan. Het was echt kantje boord. We hebben er zoveel stress en verdriet van gehad. Ik zat continu in angst om mijn paard. En naast de zorgen bracht de gevoelige buik van Fleur ook een fiks kostenplaatje met zich mee.”

 ‘Fleur krijgt iedere avond en nacht 140 keer ruwvoer aangeboden’

Pijn en stress door lege maag

Op zoek naar een oplossing voor Fleurs gevoelige buik, gaan Janine en Jan op zoek naar de oorzaak van haar klachten. Ze verdiepen zich steeds meer in de natuurlijke voerbehoefte van het paard. “Fleur reageerde natuurlijk heel extreem op verandering, maar ook aan de andere zes paarden op stal konden we merken dat ze wat dunnere mest hadden bij temperatuurs- en seizoenswisselingen. Zoals zoveel mensen dachten we lange tijd: het hoort er een beetje bij, het ene paard is misschien sterker dan het andere. Maar hoe meer we leerden, hoe meer we ons realiseerden: het hoort er niet bij. Problemen met de spijsvertering ontstaan als niet wordt voldaan aan de natuurlijke behoeften van een paard. Het spijsverteringssysteem van het paard is gemaakt om de hele dag door kleine beetjes ruwvoer binnen te krijgen. Een paardenmaag kan niet uitrekken en is na een kwartier weer leeg. Daarna stijgt het maagzuur en begint het paard direct het stresshormoon cortisol aan te maken, met pijn en stress tot gevolg. Volgens de consensus mag een paard op papier maximaal vier uur leeg staan, maar daar zijn wij het pertinent niet mee eens. Een paard zal in de vrije natuur nooit vier uur wachten voor hij weer begint met eten. Wij dachten qua voermanagement goed bezig te zijn, maar maakten dezelfde fout als zoveel mensen. ’s Avonds om half twaalf gaven we de laatste portie hooi van de dag en om zeven uur ’s morgens voerden we weer. Dat betekende dat de paarden ’s nachts urenlang zonder eten stonden, waardoor de spijsvertering stil stond. Het gevolg: zandbezinksel en gasvorming. Bij het weer op gang brengen van de darmen ’s morgens ging het vervolgens bij een gevoelig paard als Fleur direct fout.”

 ‘Nu Fleur 24/7 gedoseerd kan eten zit ze beter in haar vel dan ooit’

Dag en nacht een actieve spijsvertering

Als de oorzaak van Fleurs klachten duidelijk is, gaat Jan op zoek naar een oplossing. “Ik heb een bedrijf waarin ik producten ontwikkel op verzoek van klanten, meestal een combinatie van elektronica, software en mechanica. Geconfronteerd met de pijn van Fleur heb ik een voersysteem ontwikkeld om ook op stal zo goed als mogelijk de natuurlijke weidegang na te bootsen: de FeedingMaster. De bak kan met tien kilo hooi of voordroog worden gevuld. De hoeveelheid hooi die een paard nodig heeft, wordt verdeeld over de uren op stal gedoseerd aangeboden. In de bak zit een elektronisch mechanisme dat het hooi om de paar minuten stevig tegen het hooirek aandrukt, zodat het paard even kan eten. Vervolgens zakt het hooi weer naar beneden, buiten bereik van het paard, om na een korte pauze weer te worden aangeboden. Hierdoor kan het dier dag en nacht continu kleine beetjes eten. De maag wordt continu rustig belast en staat nooit meer leeg. Het paard maakt geen stresshormoon meer aan door overtollig maagzuur en komt letterlijk tot rust. Het vastliggende rooster wordt per paard op maat geleverd zodat een paard het hooi met zijn lippen kan pakken en dus niet met de tanden tegen het rooster tikt. De bak is fluisterstil. Door gebruik van moderne technologie en hoogwaardige materialen is er uiteindelijk een uiterst effectieve oplossing gevonden voor het voerprobleem waar heel veel paardeneigenaren mee worstelen.”

Nooit meer buikpijn

Na een grondige ontwikkelfase krijgt Fleur 2,5 jaar geleden de eerste FeedingMaster in haar stal. Janine: “Fleur heeft sindsdien geen koliek meer gehad! Naarmate de maanden vorderden, werd haar spijsvertering steeds beter. Haar buik borrelt niet meer, ze heeft geen gasvorming meer. Ze is een heel vrolijk paard en we kunnen haar ’s morgens zorgeloos met de andere paarden op de wei zetten. Ook de andere paarden hebben inmiddels een FeedingMaster in hun stal. Als we ’s morgens binnenkomen, is er geen enkel paard meer dat staat te schrapen of met zijn tanden langs de spijlen van de box gaat. Er heerst totale rust op stal.” Paarden moeten de eerste dagen vaak even wennen, maar ze komen uiteindelijk tot de conclusie: er is altijd eten. Dat geeft zoveel rust. Bijkomend voordeel is dat je als eigenaar ook onbezorgd een avondje weg kunt. Jan: “We krijgen mooie verhalen terug van onze klanten. Van paarden die van hun maagzweren af zijn, eindelijk op gewicht zijn en blijven, geen diarree meer hebben of die binnen een paar weken veranderen van neurotisch naar kalm. Gelukkig merken we dat er steeds meer aandacht komt voor paardenwelzijn. Tandarts, osteopaat, zadelchecks en bit-fitting worden steeds normaler. Door de FeedingMaster wordt er gezorgd voor een gezonde spijsvertering en is het plaatje compleet. Al die tevreden, blije en gezonde paarden, daar doen we het voor.”

‘Ik maak me nooit meer zorgen om de buik van Fleur’

In de decembermaand is er een leuke kortingsactie! Kijk voor meer informatie op www.vhproducts.eu

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren