#Gezondheid #Krachtvoer #Management #Ruwvoer #Supplementen & Extra's #Weide

Nu te bestellen: Magazine VOER.

Foto: Lonneke Ruesink

Wil jij weten of je paard genoeg heeft aan een rantsoen van alleen ruwvoer? Wat je kunt doen tegen luchtwegklachten? Hoe je hoefbevangenheid kunt voorkomen? En waarom jouw paard soms een beetje gek doet tijdens het eten? Je leest het in VOER., het jaarlijkse magazine over paardenvoeding van Paardenvoerplein, Bit, Dressuur Magazine en Paardenkrant-Horses.nl!

4 Rantsoen van alleen ruwvoer?

Kan een paard presteren op een rantsoen van alleen ruwvoer? Bijna ieder paard krijgt naast ruwvoer ook krachtvoer, maar is dat wel nodig? Dr. David van Doorn, werkzaam als docent/onderzoeker paardenvoeding bij de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht, geeft het antwoord.

12 Luchtwegklachten: tips & tricks

Luchtwegklachten komen in de winter erg veel voor bij paarden. Ze staan vaak langere tijd in niet optimaal geventileerde stallen en ademen te veel stof in. Kun je dan beter geweekt hooi of juist kuil voeren? Kan een supplement helpen? Wat werkt nu wel en wat niet als je paard luchtwegklachten krijgt?

18 Glutenallergie bij paarden

Bij mensen horen we wel vaker over een glutenallergie. Maar wist je dat glutenintolerantie ook bij paarden kan voorkomen? Dierenarts Erica Reijerkerk geeft uitleg.

22 Voedingsadvies voor je paard

Het welzijn van paarden is gebaat bij goede voeding en goed voermanagement. Veel paardeneigenaren laten hun paard door allerlei therapeuten nakijken en ‘opknappen’, maar vreemd genoeg maken maar weinig mensen gebruik van een voeradviseur. Terwijl voeding de sleutel is tot een gezond paard en bijdraagt aan het welzijn. Én terwijl voeding zo complex is dat het moeilijk is dit voor je eigen paard altijd goed te doen.

30 Slimme schimmels

Je kunt het je waarschijnlijk niet voorstellen, maar in de achterdarm van je paard zijn van nature schimmels aanwezig die belangrijk voor hem zijn. Deze schimmels helpen je paard bij het afbreken en genereren van energie uit ruwvoer. Microbioloog dr. Joan Edwards van de Wageningen University en paardenvoedingsdeskundige dr. David van Doorn van de Universiteit Utrecht leggen uit hoe dat zit.

35 De factcheck: Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid komt alleen voor bij sobere paardenrassen, te dikke paarden hebben meer kans om hoefbevangen te raken en een hoefbevangen paard mag niet in de wei… Is dat nu waar of niet? Dierenarts en specialist veterinaire diervoeding Anneke Hallebeek geeft antwoord aan de hand van tien stellingen.

42 Pas op voor te veel fructaan

Te veel fructaan, een koolhydraat in gras, veroorzaakt hoefbevangenheid bij paarden. Daarom is het van groot belang om de hoeveelheid fructaan in het rantsoen van je paard goed in de gaten te houden. Het moment van beweiding, de bemesting van het grasland en inzicht in de samenstelling van het gras of hooi spelen hierbij een rol.

50 Vreemde kostgangers

Doet jouw paard wel eens iets geks tijdens of na het eten? Dan is hij niet de enige! Op Paardenvoerplein.nl deden we een oproep naar rare eetgewoontes van paarden en daar kwamen heel veel reacties op. We verzamelden de meest voorkomende en lieten paardenvoedingsdeskundige Carina Steendam uitleggen waar deze gedragingen mogelijk vandaan komen.

Nieuwsgierig geworden? Bestel het magazine VOER. dan snel in onze Webshop!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren