Sponsored by Bonpard
#Gezondheid #Management

Optimale voeding beperkt de gevolgen van zomereczeem

Paarden met zomereczeem of staart- en maneneczeem hebben jeuk en schuren zichzelf soms tot bloedens toe open. De allergie kan (nog) niet genezen. Maar met voer- en managementmaatregelen kunnen de ernst en het lijden wel beperkt worden.

Overreactief immuunsysteem

Het immuunsysteem van paarden met een ‘muggen’-allergie reageert als door een wesp (mug!) gestoken wanneer de stof waar ze allergisch voor zijn hun lichaam binnenkomt. De huid raakt geïrriteerd en geeft jeuk, waarop het paard gaat schuren. Hierdoor ontstaan wondjes, die bij genezing weer jeuk geven, en zo het paard in een vicieuze cirkel brengen. Een gezond immuunsysteem en een snel herstel van de huid kunnen deze vicieuze cirkel doorbreken.

Tips voor het beperken van de gevolgen van zomereczeem:

 1. Mijd de mug. Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Maar de plek waar het paard woont en het wel of niet opstallen of in een deken inpakken heeft zeker effect.
 2. Schuren tegengaan is een lastige. Als je zelf jeuk hebt en je mag niet krabben, dan is dat een heel moeilijke opgave. Het kan je zelfs tot wanhoop drijven. Paarden verhinderen om te schuren is ongewenst en niet diervriendelijk. Zorg voor een ‘schuurpaal’ of borstel waar ze zich verder niet aan kunnen verwonden.
 3. Smeren met zalf kan de huid verkoelen en verzachten, wondjes laten genezen en de jeuk wat onderdrukken.
 4. De juiste voeding helpt de allergische reacties te onderdrukken en de huid sneller te laten genezen. Dit betekent niet alleen de voorziening van voldoende voedingsstoffen, zoals mineralen, vitaminen en essentiële vetzuren, maar ook het optimaliseren van de darmflora en van de weerstand plus het vermijden van overgewicht (en ondergewicht).

Speciale voedingseisen bij zomereczeem:

 1. Veel vezels/ruwvoer
 2. Variatie in vezelstructuren (zemelen, luzerne, haverkaf, sojahullen, et cetera)
 3. Energieopname past bij de energiebehoefte van het paard (gezonde Body Condition Score)
 4. Voldoende eiwit en goede kwaliteit eiwit, met de noodzakelijke aminozuren
 5. Voldoende mineralen en vitaminen, met name koper, zink, selenium en vitamine A + E
 6. Omega-3- en omega-6-vetzuren
 7. Beta-1,3/1,6-glucanen

Uitgebalanceerd rantsoen begint bij Bonpard Colon

Veel ruwvoer is een goede start, maar zeker niet voldoende. Met een grotere variatie aan verschillende vezelstructuren, anders dan die van enkel hooi, ontwikkelt zich een meer diverse darmflora. Darmbacteriën produceren energie voor het paard, maar ook diverse vitaminen, en stoffen die ‘slechte’ bacteriën doden (soort antibiotica dus). Daarnaast hebben ze contact met immuuncellen in de darmwand. Een grote hoeveelheid en variatie aan ‘goede’ bacteriën zorgen voor een positief effect op het immuunsysteem. Bonpard Colon bevat meerdere ingrediënten die erop gericht zijn de darmflora te verbeteren; vezelrijke grondstoffen, plus een probioticum. Daarnaast levert het extra mineralen en vitaminen, zoals koper, zink, selenium en vitamine E. Maar ook een hoog aandeel biotine voor een gezonde ontwikkeling van huid en hoefhoorn.

Bonpard Resistance supplement geeft de extra ‘boost’

Een tekort aan essentiële vetzuren kan leiden tot een verdikking van de opperhuid, minder bescherming door veranderingen in het huidvetlaagje, wat weer leidt tot vochtverlies, droge huid en huidschilfers. Een goede combinatie omega 3- en omega 6-vetzuren draagt bij aan minder ontstekingen en een betere wondgenezing. Het rantsoen bevat wel wat van deze vetzuren, maar lang niet altijd in de juiste combinatie. Gras is rijk aan omega-3 vetzuren, terwijl dit in hooi laag is. Het vet in krachtvoer komt meestal van plantaardige olie, rijk aan omega-6 vetzuren. Algen produceren DHA, een omega-3-vetzuur, die ook in visolie voorkomt. DHA is toegevoegd aan Bonpard Resistance.
Bonpard Resistance bevat daarnaast beta-1,3/1,6 glucanen. Dit is een unieke toevoeging om de weerstand te verbeteren. Deze betaglucanen zijn afkomstig uit celwanden (van gisten) en gaan een reactie aan met immuuncellen in de darmwand. De immuuncellen worden geprikkeld om harder te werken. Het gebruik van beta-1,3/1,6 glucanen heeft bij diverse diersoorten aantoonbaar een weerstandsverhogend resultaat. Ook bij paarden leidt het gebruik van beta-1,3/1,6 glucanen tot een verbetering van de weerstand.

Bonpard

Bonpard dieetvoeders voor paarden heeft in haar assortiment producten die, in combinatie met hooi, volledig toekomen aan de eisen van paarden met zomereczeem. Het stimuleert een gezonde darmflora, levert de noodzakelijke voedingsstoffen voor gezonde weerstand en huid en bevat extra producten om de weerstand een ‘boost’ te geven. Op deze manier is het mogelijk een rantsoen te maken waarmee je de gezondheid van het paard optimaliseert. Er is zeer veel ervaring in de verbetering van de darmflora met het voer Bonpard Colon. Met de toevoeging van het supplement Bonpard Resistance hebben paardeneigenaren ervaren dat dit leidt tot vermindering van eczeemklachten.
Bonpard producten zijn verkrijgbaar bij de dierenarts.
Kijk op www.bonpard.com voor meer informatie.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren