#Gezondheid #Ruwvoer

Pas op voor jakobskruiskruid in ruwvoer

De Gezondheidsdienst voor Dieren waarschuwt voor jakobskruiskruid in het ruwvoer en adviseert paardenhouders goed op te letten bij het aankopen en winnen van ruwvoer. Door de droogte van vorig jaar heeft de giftige plant namelijk meer kans gekregen zich te ontwikkelen.

Op veel land is in de droge periode vorig jaar de grasmat beschadigd. Er zijn kale droge plekken ontstaan en allerlei planten hebben de kans gegrepen zich uit te zaaien. Jakobskruiskruid is een onkruid dat veel zaad maakt, goed tegen droogte en hitte kan en daarom momenteel volop in bloei staat in onder andere bermen, natuurgebieden en natuurweiden.

Giftig

Jakobskruiskruid is giftig. In de weide wordt het door de paarden meestal niet gegeten omdat het bitter smaakt, maar via kuil of hooi herkennen paarden dit niet meer en eten ze het wel. Het kruid bevat pyrrolizidine alkaloïden, die zorgen voor ernstige en blijvende leverschade. Verschijnselen van vergiftiging zijn verminderde eetlust, sloomheid, abortus, vermagering, zenuwverschijnselen en sterfte.

Pas dus op voor jakobskruiskruid in het ruwvoer. Vraag bij het aankopen van ruwvoer (kuil of hooi) goed na waar het materiaal vandaan komt en of daar jakobskruiskruid voorkomt.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren