#Gezondheid #Management

Uitdroging voorkomen in 6 stappen

De zomers in Nederland lijken steeds warmer te worden. Er zijn een aantal zaken waar bij hitte goed op gelet moet worden bij paarden. Het belangrijkste is hydrateren: voldoende water drinken bij hoge temperaturen is van levensbelang. Slecht of te weinig water drinken kan bij paarden tot gezondheidsproblemen leiden, want water is onmisbaar voor allerlei processen in het paardenlichaam. Hier volgt een stappenplan om je paard ook op de warmste dagen van het jaar gezond te houden.

1. Dorst in de middag

Bij normaal weer drinkt een paard in rust ongeveer 25 liter water per dag. Bij warm weer stijgt dit aanzienlijk. Op deze dagen heeft het paard behoefte aan 20 keer drinken op een dag, het meeste in de namiddag. Paarden die in warm weer arbeid leveren hebben behoefte aan wel 50 liter per dag. Zorg dat het paard de hele dag door beschikking heeft tot water.

2. Controleer de vochtbalans

Check of je paard voldoende drinkt door dit via de huid te controleren. Neem op de hals van het paard een stuk huid en trek dit kort in een plooi. Als de huid zich snel herstelt betekent dit dat de cellen over voldoende vocht beschikken. Blijft de plooi echter even staan en duurt het langer dan een paar seconden voor de huid weer glad is, dan kan dit op uitdroging duiden. Het paard is onvoldoende gehydrateerd. Het is aan te raden even te overleggen met een dierenarts.

3. Wedstrijden of transport

Als je in de zomer op wedstrijd gaat of je paard transporteert is het belangrijk regelmatig water aan te bieden. Het is handig om je paard thuis al te leren uit een emmer te drinken. Zorg dat je op wedstrijd dezelfde emmer gebruikt. Als paarden gestrest zijn in een vreemde situatie zullen ze minder willen drinken, het kan helpen om dezelfde voorwerpen als thuis te gebruiken. Nog een tip is het toevoegen van een beetje appelsap aan het water. Probeer wel thuis al of je paard dit lekker vindt. Volgens dierenwelzijnsregels mogen paarden overigens bij temperaturen boven de 35 graden niet worden vervoerd.

4. Oude paarden

Oudere paarden hebben een hoger risico op uitdrogen omdat de dorstreceptoren minder goed werken. Ze hebben een verlaagde dorstprikkel waardoor ze minder zullen drinken. Houd goed in de gaten of het paard gehydrateerd blijft. Als dit niet zo is kun je slobber, geweekte bietenpulp of wortelen geven om vocht aan te vullen.

5. Zout

Om de dorstprikkel van het paard te versterken kan het helpen om een beetje keukenzout over het voer te doen. De zoute smaak zal het paard aansporen om meer te gaan drinken.

6. Dorstprikkel

Als je paard te weinig drinkt helpt het om water op meerdere manieren aan te bieden. Sommige paarden drinken onvoldoende als ze alleen beschikking hebben over een automatische drinkbak. Het kan zo zijn dat het water er te langzaam uitkomt en dat ze stoppen met drinken zodra de eerste dorstprikkel gelest is. Op het moment dat ze ook uit een emmer of waterton kunnen drinken zullen ze meer opnemen.

Ook interessant:

Gezond drinkwater: onterecht onderschat
Heeft je paard extra zout en andere elektrolyten nodig?

Vond je dit een leuk artikel? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren