Sponsored by Bonpard
#Gezondheid

Voer je paard gezond

Voeding is een essentieel onderdeel voor de gezondheid van je paard. Gezonde voeding levert voedingsstoffen en energie. Het zorgt voor een gezonde darmflora en ondersteunt de weerstand.

Ongezonde voeding bereikt het tegenovergestelde. Soms duurt het vrij lang voordat klachten ontstaan. Dat maakt het zo lastig om ongezonde voeding te ontdekken.

Paarden gezond voeren is niet altijd eenvoudig te realiseren. Door problemen in de gezondheid kan het nodig zijn deze met dieetvoeding te verbeteren.

Advies van dierenarts

Voor elk gezondheidsprobleem bij je paard geldt dat je altijd eerst contact zoekt met je dierenarts. Een grondig onderzoek is nodig om de oorzaak van het probleem vast te stellen. Symptomen zijn lang niet altijd duidelijk gekoppeld aan een bepaalde ziekte of oorzaak. Pas bij een goede diagnose kan de juiste behandeling en voeradvies gegeven worden. Het aangepaste rantsoen ondersteunt de genezing en voorkomt herhaling van klachten.

Voeradvies op maat

Nadat de dierenarts een diagnose heeft gesteld kan de juiste voerkeuze gemaakt worden. Van de dierenarts ontvang je het exacte voerschema voor zowel de dagelijkse hoeveelheid Bonpard voer als de kwaliteit en hoeveelheid ruwvoer.

Het dieet bestaat uit de combinatie van Bonpard voer plus het geschikte soort ruwvoer. De hoeveelheden zijn afhankelijk van de grootte van het paard en het gemiddelde werkniveau.

Het op maat gemaakte voeradvies helpt je verder. Met een overgangsschema voor een geleidelijke verandering van het rantsoen en advies over wel of geen weidegang.

Praktijkvoorbeeld

Billie is een Fjord van tien jaar die jaren last had van zijn darmen. Veel gasophoping in zijn darmen, soms koliek en regelmatig water bij de mest. Deze problemen speelden zowel in de zomer als in de winter. De dierenarts heeft Billie onderzocht en mest- en bloedonderzoek gedaan. Mestonderzoek toonde een kleine hoeveelheid zand in de mest aan. Er was geen sprake van een wormbesmetting. Het bloedonderzoek gaf geen afwijkingen aan.

Billie kreeg een behandeling voor het zand en zijn eigenaar ontving advies waarmee zandopname zo goed mogelijk te voorkomen is. De darmgezondheid was al jaren van slag, met als gevolg een onbalans in de darmflora en daardoor een verkeerde afbraak en vertering van het voer. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken is Bonpard Colon ingezet. Door strikt het voeradvies op te volgen en drie maanden nauwkeuring de voorgeschreven hoeveelheden hooi en Bonpard voer te geven, zijn de darmproblemen verdwenen. De mest is goed en Billie heeft geen last meer van gasophopingen.

Heeft je paard een probleem en een bijzondere voedingsbehoefte? Raadpleeg dan je dierenarts en los het op met Bonpard.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren