#Gezondheid #Management

Wat als… je paard een slechte vacht of huidklachten heeft?

Het is een mooi gezegde: ‘De huid is de spiegel van de ziel’. Met andere woorden: als het niet goed gaat met de lichamelijke of geestelijke gezondheid, zie je dat terug in de huid. Daarom zien we zo graag een paard met een glanzende vacht vol met zogenaamde ‘appeltjes’. Een trage verharing, weinig glans en huidklachten zijn aanwijzingen om eens goed de gezondheid van het paard te controleren. En misschien moeten we dan ook eens aandacht geven aan de geestelijke gezondheid. Zit het paard wel goed in zijn vel? En zo niet, wat kan daar de oorzaak van zijn? Voeding is een zeer relevante factor voor een gezond paard en een gezonde huid. Schenk naast het onderzoeken en behandelen van lichamelijke of geestelijke ongemakken aandacht aan het rantsoen.

De huid is een orgaan

De huid is een soort half doorlaatbaar pantser rondom het paard. Het beschermt het paard voor schadelijke invloeden van buitenaf, maar is wel doorlaatbaar voor een goede warmteregulatie door middel van zweetverlies. De haren of de vacht geven extra bescherming en extra isolatie. De huid bestaat uit verschillende lagen. De buitenste laag (epidermis) bestaat uit cellen die constant vervangen worden. Onder deze laag, in de dermis, liggen talgklieren. Deze vetachtige substantie zorgt voor een beschermend laagje op de huid en glans op de haren. Zweetklieren liggen iets dieper in de huid en produceren vocht met vrij veel zout. Het vocht helpt in de afkoeling ter bescherming van oververhitting als gevolg van veel inspanning.

Voedingsstoffen

Voor het gezond houden van de huid (en het kunnen vervangen van de hoorn/huidcellen) heeft het paard voldoende voedingsstoffen nodig. Belangrijk voor de huid zijn aminozuren, methionine en cysteine, vitamine B (biotine), mineralen zoals zink en selenium, vitaminen A en E en omega 3- en 6-vetzuren. Het kan zijn dat de voeding niet al deze voedingsstoffen in voldoende hoeveelheid bevat. Een goede rantsoencontrole geeft duidelijkheid.

Darmgezondheid en huid

De darmflora in de blinde- en dikke darm van het paard speelt een rol bij het in stand houden van een gezonde huid. Zo worden in de darmflora, door de bacteriën, verschillende voedingsstoffen geproduceerd, zoals biotine. Een gezonde darmflora stimuleert een gezonde darmwand met een goede bescherming tegen toxische stoffen en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Bij een afwijkende darmflora kunnen bacteriën groeien die histamine-achtige stoffen maken. Als de darmwand minder bescherming biedt, dringen toxische stoffen eerder binnen en kunnen leiden tot huidklachten, zoals bultjes.

Van binnenuit genezen

Het kan even wat verlichting geven door een anti-jeukcrème te gebruiken als een paard veel jeuk heeft. Maar beter is om van binnenuit de huidgezondheid te verbeteren. Dat geldt ook voor een doffe vacht. Glansspray is leuk, maar verdoezelt meer een probleem dan dat het een oplossing biedt. Om het goed van binnenuit te laten herstellen is eerst een analyse en onderzoek nodig om de meest waarschijnlijke oorzaak te vinden. Onvoldoende voedingsstoffen, een slechte darmflora, een wormbesmetting, orgaanproblemen, maar ook een allergie zijn mogelijke oorzaken van huidklachten. Een allergie kan van oorzaken van buiten (insecten, pollen) of van binnen (voedselallergenen) komen. Al met al een flinke zoektocht om dit uit te pluizen. Toch is het beter dit stap voor stap aan te pakken, dan zomaar supplementen te kopen of van voer te veranderen.

Wees alert en stuur tijdig bij

Je paard bewust beoordelen en veranderingen tijdig waarnemen voorkomt klachten. Kijk dus goed hoe je paard eruit ziet en vergelijk dit met een paar weken eerder. Verandert de conditie? Is de kleur anders, de glans, zijn uitstraling, zijn energie? Duurt het verharen erg lang dit jaar? De behoefte aan voedingsstoffen kan bij het paard veranderen, omdat het paard veroudert, omdat het werk intensiveert of er misschien sprake is van dracht. Past het rantsoen dan nog wel bij het paard? Ook het rantsoen kan anders zijn geworden door verandering van ruwvoer, omdat de weidegang voorbij is of er een andere partij hooi gevoerd wordt.
De huid van het paard is de spiegel van zijn ziel. Laat dat een mooie aanleiding zijn je paard onder de deken vandaan te halen en eens aandachtig te bekijken. Bij twijfel is het altijd goed iemand mee te laten kijken en je dierenarts raad te vragen.

Ook interessant:
Huidklachten bij paarden oplossen met voeding

Vond je dit een interessant artikel om te lezen? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren