#Gezondheid

Wat als… je paard steeds slokdarmverstoppingen heeft?

Wat als je paard steeds weer een slokdarmverstopping krijgt? Hoe komt zo’n verstopping tot stand? En hoe los je het op, door middel van management en met welke voeding?

Paarden kauwen goed op voer. Zeker op wat stengelig hooi, zie je ze flink malen met hun kaken om met de kiezen het voer fijn te krijgen. Doen ze dat niet, dan ontstaan er verschillende problemen. Niet alleen is het voer minder goed verteerbaar als het slecht gekauwd is, maar het kan leiden tot een verstopping in de slokdarm en soms in de dunne darm. En dat zijn heel nare situaties!

De slokdarm

De slokdarm wordt in de beschrijving van het verteringsstelsel van het paard vaak overgeslagen. Voor de vertering heeft het ook geen grote rol. Maar het transport van het voer naar de maag dient natuurlijk wel goed te verlopen. Zijn daar verstoringen dan kan het paard flink in paniek raken. Een slokdarmverstopping kan er voor de eigenaar dan ook zeer verontrustend uitzien. Het paard is onrustig, kan gaan zweten en er komt soms voer uit de neus. Vooral dat laatste kan doen denken aan ‘braken’, oftewel dat het voer uit de maag omhoog komt.

De slokdarm is een slappe buis van spieren, die actief wordt na het doorslikken van voedsel. Spierbewegingen zorgen ervoor dat de hap voer naar de maag gaat. En de volgende hap weer en de volgende hap weer. De overgang van slokdarm naar de maag bestaat uit een vrij sterke kringspier. Deze kringspier belet het terugstromen van voer van de maag naar de slokdarm. Het paard kan dus in principe niet braken.

Verstopping leidt tot onrust

Als het paard te grote stukken voer doorslikt kan het gebeuren dat de slokdarm deze niet door kan stuwen naar de maag. De volgende hap komt daar tegenaan en een slokdarmverstopping is een feit. Het paard zal niet meer eten en onrustig worden. Haal er een dierenarts bij om de verstopping te verwijderen. Vaak gebeurt dit met een neussonde en water (spoelen dus).

Als de verstopping snel is verwijderd hoeft het paard er geen schade aan over te houden. Soms kan het echter gebeuren dat de verstopping een soort litteken achterlaat in de slokdarm. Deze vernauwing kan de doorstroming beletten en dus leiden tot de volgende slokdarmverstopping, ook bij minder grote voedseldelen.

In zeldzame gevallen heeft een paard een aangeboren verwijding in de slokdarm waar voer zich ophoopt. Ook dat leidt uiteindelijk tot een slokdarmverstopping.

Aanpassing van het voer en het voeren

Als een paard meerdere keren deze problemen heeft gehad is een aangepast voer nodig. En soms ook een verandering in de wijze van voer verstrekken. Slokdarmverstoppingen komen voor bij paarden die door voernijd te snel het voer eten en dus minder kauwen. Het kan ook met de kwaliteit van het gebit te maken hebben. Je kan het paard dwingen tot kleinere hapjes en hopelijk meer kauwen door grote stenen in de voerbak te leggen (ze peuzelen de brokjes er dan tussenuit) of door wat luzernestengels met het voer te mengen. Ruwvoerstengels prikkelen de wang en dat stimuleert kauwbewegingen en zo wordt alles beter fijnvermalen en rustiger opgegeten.

Als dit onvoldoende effect heeft of als het paard een verandering heeft in de slokdarm, zal het paard altijd geweekt voer (soort slobber) moeten krijgen. Het ruwvoer moet vooral fijn en zacht zijn. Gras is vaak nog wel goed eetbaar. En afhankelijk van de ernst kan het paard meer of minder hooi eten. Het is natuurlijk wel lastig als hooi eten een probleem wordt. Want ruwvoer is het meest noodzakelijke onderdeel van het rantsoen.

Het soort slobber wat je daarnaast kan gaan voeren is dan ook geen standaard slobber, maar een aangepaste samenstelling. Commerciële slobbers of mashvoer zijn vaak redelijk energierijk en bevatten weinig vezels of ruwe celstof. Dit is niet geschikt als permanente aanvulling voor een paard met een slokdarmverstopping. Het beste alternatief is een seniorvoer waar je een slobber van kan maken. Kies dan een seniorvoer die geschikt is om als compleet voer te gebruiken. In dat geval is rekening gehouden met het aandeel vezels. Het paard kan weliswaar minder kauwen op hooi, maar krijgt dan toch voldoende voedingsstoffen binnen plus de vezels voor een gezonde darmflora.

Ook interessant:
18 fascinerende feitjes over het verteringsstelsel
Quiz: Spijsvertering van het paard

Vond je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren