#Gezondheid #Supplementen & Extra's

Zijn winterwortels gezond?

In de wintermaanden voeren sommige mensen wortels aan hun paarden. Omdat het goedkoop is en de paarden het lekker vinden. Toch zijn veel mensen wat terughoudend om wortels te voeren. En is een veelgehoorde uitspraak dat wortels veel te veel suikers bevatten. Zijn winterwortels nu wel of niet goed voor paarden?

De winterwortel is één van de vele wortelvariëteiten, met uiteenlopende gewichten tot meer dan 400 gram per stuk. Het heeft een droge stofgehalte van 11%, oftewel in één kilogram wortel zit 890 gram water. Het suikergehalte is 344 gram en het eiwitgehalte 78 gram per kilogram droge stof. Ter vergelijking, gemiddeld hooi bevat 103 gram suiker en 88 gram ruw eiwit per kilogram droge stof. Wortel bevat dus per kilogram droge stof meer suiker dan hooi. Maar omdat het watergehalte in wortel erg hoog is (hooi bevat maar 150 gram water), is de totale droge stofopname en dus de suikeropname met wortels lager dan van hooi als je 1 kilogram vers product voert.

Droge stof Suiker
1 kg wortel 110 g 37,8 g
1 wortel 200 gram 22 g 7,6 g
1 kg hooi 850 g 87,5 g

Wortels voor vitamine A

De oranje kleur komt door bètacaroteen. Bètacaroteen is een carotenoïde, oftewel pigment. Bètacaroteen kan opgenomen worden in het bloed, maar ook in de dunne darmwand omgezet worden in vitamine A. Een deel van de bètacaroteen verdwijnt in de mest. Bètacaroteen werkt als een antioxidant en beschermt onverzadigde vetzuren, onder meer in celmembranen. Vitamine A is een essentiële voedingsstof. Paarden maken ook van bètacaroteen uit gras en hooi vitamine A.

In de winter kan de vitamine A-opname minder worden omdat de bètacaroteen (groene kleur) uit het hooi verdwijnt. In krachtvoer is vitamine A toegevoegd, maar niet elk paard krijgt dit. Een wortel voeren is dus helemaal niet zo’n gek idee. Het paard heeft iets lekkers om op te kauwen zonder dat hij daar veel energie en suiker mee binnen krijgt (goed voor zijn gewicht), en hij krijgt wat extra bètacaroteen dat goed is voor zijn gezondheid en extra vitamine A oplevert.

Overdrijf niet. Te veel wortels (meer dan 5 kg per dag voor 600 kg paard) betekent natuurlijk wel meer energieopname én omdat wortels kaliumrijk zijn, een risico op dunnere mest.

Tenslotte nog dit: Door het hoge watergehalte zijn wortels kort houdbaar. Daarbij kan er veel zand aan wortels zitten. Voer alleen schone en onbedorven wortels aan je paard!

Ook interessant:
Mogen paarden pompoen eten?
Kan ik mijn paard olie voeren?

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren