#Krachtvoer #Ruwvoer #Supplementen & Extra's

7 stellingen over winterse kost

 

In dit koude jaargetijde kan je paard misschien wel een extraatje gebruiken. Tijd voor winterse kost dus! Wat kun je je paard beter wel of niet voeren? Diervoedingsspecialist Astrid klein Breteler van Paardenkliniek de Raaphorst geeft paardeneigenaren voedingsadvies op maat en reageert op stellingen over winterse kost.

1 Wortelstamppot voor jou, voederwortels voor je paard. Die zijn gezond, toch?

Verse wortels zonder zand, rotte delen of schimmel zijn een prima aanvulling op het rantsoen. Paarden in een gezonde voedingstoestand mogen daarom best wortelen bijgevoerd krijgen. Geef liever wel hele wortels en biedt ze niet aan in kleine schijven, zodat de paarden zelf goed kauwen. Kleine schijven kunnen namelijk een slokdarmverstopping veroorzaken. Bij paarden met gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, insulineresistentie en/of hoefbevangenheid, is het voeren van wortels niet aan te raden. Hoewel wortels voornamelijk water bevatten, is het bij deze paarden toch belangrijk om alle extra suikers te vermijden.

2 Slobber is extra goed voor je paard in de winter, omdat het veel vocht bevat

Een emmer slobber per dag zorgt natuurlijk maar voor een kleine hoeveelheid vocht vergeleken met de hoeveelheid die een paard nodig heeft. Daarbij bevatten slobberproducten vaak veel suiker en zetmeel, waardoor het voor een deel van de paarden niet zo geschikt is. Kies daarom bewust een slobber en kijk kritisch waar je paard behoefte aan heeft. Er zijn slobbers op de markt die geen granen en dus ook minder zetmeel bevatten. Slobber als toevoeging op het rantsoen levert meer voedingsstoffen en energie op. Wanneer een paard geen behoefte heeft aan meer energie, moet de slobber gezien worden als vervanger van (een deel van) het andere krachtvoer. Een situatie waarin slobber een erg positieve bijdrage kan leveren, is voor een paard op leeftijd met gebitsproblemen. Met slobber kan het paard toch de nodige voeding binnenkrijgen.

Lees ook:
Slobber: ja of nee?
DIY: Maak je eigen slobber

3 In de winter heeft je paard niet voldoende aan alleen ruwvoer

Ruwvoer is de belangrijkste bron van energie en eiwit in het rantsoen van paarden. Paarden hebben het hele jaar voldoende ruwvoer nodig. Voldoende ruwvoer betekent per dag ongeveer 1,5 tot 2,5 kilo per honderd kilo lichaamsgewicht, afhankelijk van het vochtgehalte in het ruwvoer. Ruwvoer is erg verschillend in kwaliteit en wanneer een paard alleen ruwvoer krijgt, krijgt hij vaak te weinig vitamines en mineralen binnen. Dit moet aangevuld worden met een passend vitamine- en mineralensupplement of een krachtvoer als er ook behoefte is aan meer energie en eiwit. Om de aanvulling zo optimaal mogelijk aan te laten sluiten op het ruwvoer en de behoeftes van het paard, dient de kwaliteit van het ruwvoer geanalyseerd te worden door middel van een ruwvoeranalyse.

Lees ook:
Hoeveel voer heeft een paard nodig?
Het nut van ruwvoeronderzoek

4 Je kunt je paard beter geen aardappelschillen, maiskolven of suikerbieten bijvoeren

Aardappelschillen, maiskolven en suikerbieten zijn inderdaad geen goede voedermiddelen voor paarden. Deze producten bevatten veel zetmeel en suiker. Grote hoeveelheden zetmeel en suiker verstoren de darmflora en het fermentatieproces in de blinde- en dikke darm. Door deze verstoring daalt de zuurgraad in de darmen en wordt er overmatig veel gas geproduceerd, wat kan leiden tot gaskoliek, diarree en zelfs hoefbevangenheid.

5 Als het koud is heeft je paard extra voer en water nodig

Het paard heeft het hele jaar rond voldoende ruwvoer nodig gedurende de hele dag. Extra voer wordt voornamelijk afgestemd op de prestatie van het paard, zoals arbeid of de dracht. Voor een paard is ruwvoer de belangrijkste energiebron en de fermentatie ervan zorgt voor warmteproductie in het lichaam. Extra voeren bij koude temperaturen kan daarom het best door de hoeveelheid ruwvoer te verhogen. Let wel op: als het paard minder arbeid verricht in de winter, heeft hij juist minder extra voer nodig. Veel paarden hebben tegenwoordig last van overgewicht door verkeerde afstemming van de voeding op de behoeftes. Voor deze paarden is extra voeren in de winter zeker niet nodig.

In de winter hebben paarden niet per se extra water nodig, maar bij koude winterse temperaturen neemt de wateropname van een paard af. Zeker als de temperatuur van het water ook erg koud is. Het is belangrijk dat paarden de hele dag beschikking hebben over drinkwater en hier ook regelmatig van drinken om uitdroging en verstoppingskoliek te voorkomen. Water kan het best aangeboden worden op kamertemperatuur.

Een groot verschil tussen wateropname in zomer en winter is dat paarden die buiten lopen en gras eten, op die manier meer vocht binnenkrijgen dan wanneer ze op stal staan en alleen hooi eten. In dat laatste geval moet een paard dus wel meer drinken dan in de zomer op het land.

6 Je paard is niet gebaat bij onbeperkt kuilgras en snijmais in de winter

Inderdaad. Kuilgras is een ruwvoerproduct en er zijn paarden die prima functioneren op onbeperkt ruwvoer. Een valkuil bij onbeperkt ruwvoer is dat paarden overgewicht kunnen ontwikkelen wanneer zij niet alle energie die ze binnenkrijgen, verbruiken door bijvoorbeeld arbeid. Snijmais is niet geschikt voor paarden. Het is een product van de gehele maisplant en bevat veel zetmeel. Het zetmeel in mais wordt slecht verteerd door paarden, waardoor het de gehele fermentatie en darmflora ontregelt met gezondheidsproblemen tot gevolg.

7 Een mineralenblok of vitaminesupplement is noodzakelijk ’s winters

Deze stelling geldt niet in alle gevallen. Wanneer een paard voldoende ruwvoer krijgt met daarbij krachtvoer afgestemd op de behoeftes, heeft het paard geen extra aanvulling nodig. Bij een rantsoen dat bestaat uit voornamelijk ruwvoer zonder krachtvoer of met een kleine hoeveelheid krachtvoer, heeft het paard waarschijnlijk wel behoefte aan een extra vitamine- en mineralensupplement.

Lees ook:
Heeft mijn paard een supplement nodig?

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren