Sponsored by Voermeesters
#Krachtvoer

Best getest: Voermeesters grootste en meest structuurrijke brok

In Nederland krijgen veel paarden en pony’s – naast ruwvoer – brok bij gevoerd. Hierin zitten de benodigde mineralen, vitaminen en sporenelementen. Nu is de ene paardenbrok de andere niet. Uit onderzoek blijkt dat de paardenbrokken van Voermeesters niet alleen het grootst, maar ook het meest structuurrijk zijn. Daardoor worden ze beter verteerd en haalt je paard letterlijk alles uit het voer wat er aan voedingsstoffen inzit.

Elk type paardenbrok bestaat uit een unieke mix aan ruwe grondstoffen en voorziet op die manier in de voedingsbehoefte van allerlei verschillende paarden en pony’s. Krachtvoer bestaat uit een mix aan grondstoffen. sommige van die ruwe grondstoffen, zoals maïs en gerst, moeten eerst een speciale behandeling ondergaan, voordat ze goed verteerd kunnen worden door een paard. Zo’n behandeling is bijvoorbeeld flink fijnmalen of ontsluiten. Té fijn malen is ook weer niet goed: zo verandert te fijn gemalen haver in de maag van een paard in een moeilijk te verteren behangplaksel. Goede paardenbrokken maken is dus niet zo eenvoudig en echt werk voor voerspecialisten.

Groter = beter

Bij Voermeesters werken zulke voerspecialisten, bovendien is de paardenvoerfabrikant altijd op zoek naar manieren om nog betere brokken te maken. Onder het motto Zuiver Voer worden alleen grondstoffen gebruikt die niet-genetisch gemanipuleerd en zuiver van oorsprong zijn. Elke ruwe grondstof wordt bovendien apart bewerkt. Eerst alle ruwe grondstoffen door elkaar heen mixen en dan de grote bulk fijnmalen is veel sneller en goedkoper. Maar zeker niet beter voor het vrijkomen van voedingswaarden in het spijs-verteringsstelsel van je paard. Tot slot maakt Voermeesters extra grote brokken met een diameter van 10 mm in plaats van de meer gangbare brokgrootte van 5 tot 8 mm. Hoe groter de brok, hoe beter. Op grote en vezelrijke brokken moet een paard lekker lang kauwen. Dit voorkomt slokdarmverstoppingen, maar ook komt er veel speeksel vrij. Dit is goed voor de best mogelijke vertering van het voer.

Gezeefde deeltjesgrootte Gemiddelde paardenbrok BrokkenVoermeesters
< 0,2 mm52,54%46,68%
0,2 tot 1 mm33,96%24,55%
> 1 mm (gelijk aan gekauwd gras)13,50%28,77%

Onderzoek

In het onderzoek, dat Voermeesters liet uitvoeren door Schothorst Feed Research uit Lelystad, werden de acht in Nederland meest verkochte merken basisbrokken met elkaar vergeleken. Niet alleen op grootte van de brokjes, maar ook op de structuur (zie tabel). Wat blijkt? Nederlandse paardenbrokken zijn in zeven van de acht gevallen erg fijn van structuur. Dat wil zeggen dat de vezeldeeltjes in de meeste brokken behoorlijk klein zijn. Eigenlijk te klein om optimaal verteerd te worden. Om dat te begrijpen, is het nodig om te weten hoe het verteringssysteem van het paard werkt. Van nature is een paard een graseter. Het gras dat wij het liefst aan onze paarden geven, bestaat voor het grootste gedeelte uit vezels. Het verteren
van deze vezels vindt pas plaats in de dikke darm en gebeurt met een proces dat fermentatie heet (zie illustratie).

Ideale vezelgrootte

Tijdens het fermentatieproces zetten micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en celculturen (darmflora) de vezels om in energie (vetzuren). Dit is een langdurig klusje en juist deze langzaam vrijkomende vorm van energie is van nature de belangrijkste energiebron voor paarden. Paarden en pony’s verbruiken de uit vezels vrijkomende vetzuren bijvoorbeeld voor het op temperatuur houden van hun lichaam.

Een paard slikt een hap ruwvoer pas door als de vezels van het gras door de kiezen vermalen zijn tot een grootte van tussen de 1 en 4 mm lengte en 2 mm doorsnede. Dit klinkt heel klein, maar is vergeleken bij de (vezel) deeltjes waaruit een gemiddelde Nederlandse paardenbrok bestaat nog best heel groot. De vezelgrootte van brokken zoveel mogelijk op die van fijngekauwd gras laten lijken is ideaal voor de maximale energieafgifte ervan.

Verder verbeteren

Voermeesters brokken hebben, van de acht onderzochte brokken, dus de meest vezelrijke structuur, want de brok scoort op het totaal van (vezel) deeltjes die groter zijn dan 1 mm 153% hoger dan de andere zeven paardenvoermerken. Toch zijn bijna een kwart van de vezel(deeltjes) in Voermeesters brokken kleiner dan 0,2 mm. Deels is dit het gevolg van de fabrieksmatige manier waarop in Nederland – en dus ook bij Voermeesters – paardenbrokken worden gemaakt. Deels is het ook gewoon logisch omdat sommige grondstoffen (mineralen, vitaminen, sporenelementen, et cetera) van origine al klein en fijn zijn. Maar Voermeesters gaat de resultaten van dit onderzoek zeker gebruiken om het percentage deeltjes groter dan 1 mm in de brokken verder te vergroten. Want daar hebben paarden profijt van.

Voordelen vezelrijke brokken

Op grote en vezelrijke brokken moet een paard lekker lang kauwen. Dit voorkomt ten eerste slokdarmverstoppingen, maar ook komt er veel speeksel vrij. Dit is goed voor de best mogelijke vertering van het voer. De voedselvertering begint in de mond (fijnkauwen en vrijkomen van speeksel) en maag. Daar starten enzymen met het verteren van het voer. Enzymen zijn stoffen die de voedingsstoffen omzetten naar kleine energiedeeltjes en bouwstoffen die via de bloedbaan uiteindelijk in elke cel van het paard terechtkomen. Enzymen zijn klein en kunnen hun werk sneller doen als vet, eiwitten en koolhydraten (zetmeel en suiker) ook uit kleine en flink fijngekauwde deeltjes bestaan. Geef je grote en structuurrijke brokken, dan haalt je paard letterlijk alles uit het voer wat er aan voedingsstoffen in zit. Speeksel neutraliseert maagzuur in de maag. Veel mensen denken dat alle voedingsstoffen in de maag uit het voer worden gehaald. En dat de rest van het darmkanaal vooral dienst doet bij het produceren van mest. Niets is minder waar. Een paard verteert juist het grootste deel van de voedingsstoffen pas in de darmen, die bij een volwassen paard wel veertig meter lang kunnen zijn. Het is dus zaak dat het krachtvoer helemaal tot aan de dikke darm aan toe wordt verteerd. Hoe meer het krachtvoer qua structuur en vezelgrootte lijkt op gras, hoe groter de kans dat het helemaal tot in de dikke darm en daarmee volledig verteerd wordt. En hoe meer voedingsstoffen het dier daardoor uit de voeding haalt.


MEER WETEN?

Wil je meer weten over het onderzoek, of welk voer qua samenstelling het meest geschikt en gezondst is voor jouw paard? Neem dan een kijkje op de website van Voermeesters of neem contact op met de klantenservice via 0317-499595 of info@voermeesters.nl.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren