#Krachtvoer

Factcheck: 16 stellingen over krachtvoer

Van haver worden paarden heter, in muesli zit veel meer suiker dan in brok en je kunt het beste altijd kleine porties voeren. Is dat nu waar of niet? Paardendierenarts en voedingsconsulent Maud Smedts legt het uit aan de hand van zestien stellingen over krachtvoer.

1 Alle paarden hebben krachtvoer nodig

Nee, dat is niet waar. Heel veel paarden halen genoeg energie en voedingstoffen uit het ruwvoer. Maar als je alleen ruwvoer geeft aan een paard, dan is het meestal wel nodig om een supplement met vitaminen en mineralen bij te voeren, omdat bepaalde mineralen en vitamines in gras en hooi onvoldoende aanwezig zijn.

2 Haver maakt je paard echt heter

Nee, het ligt aan het karakter en temperament van het paard hoe ‘heet’ hij is. Bij hete paarden kan het wel zinvol zijn om over te stappen naar een rantsoen met zo min mogelijk zetmeel en suiker. Deze bestanddelen zitten veel in granen en dus ook in haver.

3 Krachtvoer is een ander woord voor paardenbrok

Dat klopt. Maar niet alleen paardenbrok is krachtvoer. Muesli is bijvoorbeeld ook krachtvoer.

4 Je kunt beter eerst ruwvoer geven en dan krachtvoer

Ja, dit klopt. Ruwvoer vormt een buffer in de maag. Doordat het paard op ruwvoer flink moet kauwen, wordt er veel speeksel gevormd. Dit speeksel neutraliseert het maagzuur, waardoor het maagslijmvlies niet wordt geïrriteerd. Voer je krachtvoer op de nuchtere maag, dan wordt geen buffer gevormd en loopt het paard meer risico op maagzweren. Daarnaast is het belangrijk voor een gezonde darmwerking dat een paard nooit langer dan zes tot acht uur zonder ruwvoer staat.

5 Te veel krachtvoer is slecht voor je paard

Te veel is nooit goed. Als je precies wil weten wat je paard nodig heeft aan voedingsstoffen, kan dit worden uitgerekend. Eerst wordt gekeken wat je paard nodig heeft om te voorzien in het onderhoud van zijn lichaam en voor het werk wat hij doet. Dit verschilt per ras, geslacht en leeftijd, maar ligt vooral aan de training. Door je ruwvoer te laten analyseren, kan berekend worden welke voedingsstoffen en hoeveel energie je paard uit het ruwvoer kan halen. Als het ruwvoer niet voldoende voedingsstoffen blijkt te bevatten, dan kan krachtvoer, een supplement of losse voedermiddelen zoals olie of luzerne als aanvulling worden gevoerd.

6 Krachtvoer kun je het best in meerdere kleine porties geven

Ja, dat klopt. Grote porties krachtvoer kunnen leiden tot maag- en/of darmproblemen. Voeren in kleine porties krachtvoer en veel ruwvoer verkleint dit risico.

7 Hoe harder je paard werkt, hoe meer krachtvoer hij nodig heeft

Dit is niet altijd waar. Als je paard meer inspanning levert, heeft hij meer energie en voedingsstoffen nodig, maar deze zijn perfect uit goed ruwvoer te halen. Menig sportpaard uit de basissport kan genoeg energie uit alleen ruwvoer halen. Belangrijk is wel dat je weet wat er in je ruwvoer zit.

8 Bietenpulp is een goede vervanger van krachtvoer

Niet helemaal waar. Bietenpulp kan heel mooi in een rantsoen passen naast ruwvoer, maar bevat heel andere voedingsstoffen dan krachtvoer. Er zitten veel vezels en pectines in, wat gunstig is voor de darmwerking. Maar vitamines en mineralen zullen uit een andere bron moeten komen.

9 Muesli is gezonder dan paardenbrok

Nee. Paardenbrok is anders bewerkt, maar de inhoud is vaak vergelijkbaar. Er zijn wel muesli ’s op de markt die beter verteerbaar zijn dan brok. Dit kan uitkomst bieden voor paarden die moeilijk kauwen.

10 Krachtvoer met zo min mogelijk eiwitten en suikers is het best

Niet altijd. Voeren is maatwerk. De behoefte van het paard en de kwaliteit van het ruwvoer bepalen welk krachtvoer geschikt is als aanvulling.

11 Paardenmuesli bevat zoetstoffen

Paardenmuesli en paardenbrok bevatten suiker en zetmeel doordat er vaak granen en andere suikerhoudende grondstoffen in zijn verwerkt. Paarden vinden granen smakelijk, maar de samenstelling van muesli en paardenbrok is vaak vergelijkbaar.

12 In de winter moet je krachtvoer bijvoeren om je paard voldoende vitamines en mineralen te laten binnen krijgen

Niet altijd. Wederom moet gekeken worden naar de behoeftes van het individuele paard en de kwaliteit van het ruwvoer. Vitamines en mineralen zijn prima aan te vullen met een supplement. Oudere paarden met een slecht gebit kunnen gewicht verliezen in de winter. Dit komt vaak doordat ze over moeten stappen van licht verteerbaar gras naar hooi, waar ze goed op moeten kauwen. Je kunt dan beter op zoek gaan naar een andere vezelbron dan zomaar krachtvoer te verstrekken.

13 Een te dik paard kun je beter geen krachtvoer meer geven

Dit klopt meestal. Een te dik paard wil je minder energie geven. Geef je hem echter te abrupt veel minder krachtvoer, dan kan een paard juist ziek worden doordat hij voor zijn behoefte zijn eigen lichaamsvet massaal gaat verbranden. Het is verstandig om samen met je dierenarts een dieetplan te maken, zodat de inname van energie afneemt zonder dat er tekorten aan andere voedingsstoffen ontstaan. Daarnaast is extra beweging heel erg belangrijk om een paard te laten afvallen.

14 Het loont de moeite om goed te kijken wat er precies in welk krachtvoer zit

Ja, maar het is heel moeilijk om hier zelf wijs uit te worden. Daarnaast moet het ruwvoer de basis van ieder rantsoen zijn. Het is dus eigenlijk noodzakelijk om eerst te weten wat er in het ruwvoer zit, om daarna pas naar het krachtvoer te kijken.

15 Sobere rassen kun je beter geen krachtvoer geven

Dit is onjuist. Het ligt helemaal aan de behoefte van het paard en aan het ruwvoer dat gevoerd wordt. Een trekpaardmerrie die melk geeft aan een veulen zal het niet redden zonder krachtvoer, net zoals een Haflinger die op hoog niveau menwedstrijden loopt.

16 Krachtvoer is hetzelfde als een vitamine- en mineralensupplement

Nee. In krachtvoer zitten vitamines en mineralen plus extra energie en eiwit, in een goed supplement zitten alleen vitamines en mineralen. Krachtvoer voer je als je paard niet genoeg energie en eiwit uit het ruwvoer kan halen. Krijgt je paard wel genoeg energie en eiwit uit het ruwvoer, dan volstaat een supplement.


Voeren in een notendop

Voeren is maatwerk omdat elke situatie uniek is. Er moet een balans zijn tussen de behoefte van het paard en het aanbod in het voer. Daarbij blijft het ruwvoer de basis en zorgt krachtvoer of een supplement voor de aanvulling om het evenwicht kloppend te maken. Voor goed advies raadpleeg je het beste een paardenvoedingsconsulent. Er zijn al veel dierenartsen die een extra opleiding tot paardenvoedingsconsulent hebben gevolgd.


Vond je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan ook op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren