#Krachtvoer

Welk soort krachtvoer heeft mijn paard nodig?

Krachtvoer is aanvullend voer, je kunt dit geven om de tekorten van ruwvoer aan te vullen. De samenstelling van iedere soort krachtvoer is weer anders, het een bevat extra energie, het ander extra eiwitten… Maar waar heeft jouw paard nou behoefte aan? Veterinair voedingsspecialiste Anneke Hallebeek legt uit hoe je het juiste krachtvoer kiest voor jouw paard.

“Het rantsoen van een paard bestaat uit ruwvoer, dat aangevuld kan worden met krachtvoer en supplementen”, vertelt veterinair voedingsspecialiste Anneke Hallebeek. “In ruwvoer zit namelijk niet alle stoffen die een paard nodig heeft, waardoor er tekorten kunnen ontstaan. Deze tekorten kun je met krachtvoer aanvullen.”

Krachtvoer nodig?

“In principe heeft een paard krachtvoer nodig als hij op ruwvoer niet in een goede conditie blijft of niet goed kan presteren. Veel paarden krijgen met (veel) ruwvoer genoeg energie om in conditie te blijven. Soms presteert een paard beter als een deel van het ruwvoer vervangen wordt door krachtvoer. Omdat krachtvoer naast energie en eiwit ook mineralen en vitaminen bevat, kan het een reden zijn dit naast ruwvoer te gebruiken om het rantsoen compleet te maken. Tenslotte levert krachtvoer bepaalde specifieke onderdelen, zoals extra aminozuren (eiwit), specifieke vezels (prebiotica) of micro-organismen die de darmflora verbeteren (probiotica). En ook dit kan een reden zijn bepaald krachtvoer te gebruiken. Belangrijk is om vooraf te bepalen wat je paard nodig heeft en dan pas op zoek te gaan naar een geschikt aanvullend voer.”

Soort krachtvoer?

“Voor het kiezen van het juiste krachtvoer voor je paard zijn er een aantal aspecten om rekening mee te houden”, vertelt Anneke. “Zo kijk je bijvoorbeeld naar de gezondheid van het paard. Hoe zit het bijvoorbeeld met de mate van vertering? En is het paard ergens allergisch voor? Ook kijk je naar de conditie van het paard en de prestaties die het paard moet leveren. Een sportpaard heeft natuurlijk weer andere dingen nodig dan een recreatiepaard. Daarnaast is het handig rekening te houden met het temperament van je paard. Als je paard van nature al erg druk is, dan wil je hem natuurlijk niet te veel middelen geven die dit versterken. Op basis van deze aspecten kijk je welke gehaltes aan eiwitten, mineralen, vetten, et cetera het krachtvoer dient te bevatten. ”

De juiste gehaltes

“Krachtvoer bevat vaak extra energie (zetmeel en suikers, vetten, vezels), extra eiwitten, extra mineralen en vitaminen, extra vezels (prebiotica) en andere extra toevoegingen (probiotica, vetzuren). De kunst is een samenstelling te vinden van de juiste gehaltes voor jouw paard. Een paard dat een beetje te dik is mag bijvoorbeeld geen krachtvoer eten waar te veel vetten in zitten, terwijl het krachtvoer van een mager paard dit juist wel mag bevatten. Staat je paard op gras dan krijgt hij al veel eiwit, dus ga je kijken naar krachtvoer waar niet al te veel eiwit in zit. Een paard dat veel ruwvoer krijgt heeft minder vezels (ruwe celstof) nodig in zijn krachtvoer, terwijl een paard dat weinig ruwvoer krijgt dit juist wat extra kan gebruiken (bijvoorbeeld een senior). Een topsportpaard of renpaard heeft behoefte aan veel zetmeel en suikers, een normaal sportpaard heeft behoefte aan een gemiddelde hoeveelheid, en een paard met insulineresistentie (vaak gevolg van obesitas, PPID (“ziekte van Cushing”) of ouderdom, waarbij zetmeel- en suikeropname risico geeft op hoefbevangenheid) mag hier maar weinig van hebben. Veel zetmeel en suikers zijn daarnaast voor heel hete paarden niet aan te raden.” De aanbevolen hoeveelheden staan in deze tabel schematisch weergegeven.

Rantsoen zonder krachtvoer

“Besluit je om je paard geen krachtvoer bij te voeren, dan zijn bepaalde supplementen zeker nodig. Met alleen ruwvoer krijgt een paard onvoldoende koper, zink en selenium binnen en aan het einde van de winter ook onvoldoende vitamine E. Een klein brokje dat geen energie en eiwit bevat, maar geconcentreerd is in deze voedingsstoffen is de oplossing om het rantsoen compleet te maken. Elk paard moet sowieso een liksteen hebben, om het tekort aan natrium aan te vullen. Het heeft geen zin de andere mineralen via een liksteen te geven, daarvan neemt het paard dan weer te weinig van op.”

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van de informatieve paardenavond in Zuidhorn, georganiseerd door dierenartsenpraktijk Zuidhorn/Reitdiep.

Lees ook:
Krachtvoer voor ruwvoereter?
Hoe lees ik een voeretiket?

Vond je dit een leuk artikel? Volg ons dan ook op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren