#Krachtvoer #Management #Ruwvoer #Supplementen & Extra's

Paardenvoer goed bewaren

Paardenvoer op de juiste manier bewaren is belangrijk om bederf en gezondheidsproblemen te voorkomen. Hoe bewaar je de verschillende voersoorten?

Hooi

Kleine pakjes hooi bewaar je zo droog mogelijk, in een schuur of onder een overkapping. Voer hooi dat vers van het land komt niet binnen zes weken, want dan broeit het hooi nog na en daar kan een paard last van krijgen. Hooi dat in de zomer is geoogst, voer je het best de daarop volgende winter. Ligt een jaar later nog een restpartij, dan zijn de meeste vitaminen inmiddels wel verloren gegaan. De energie, eiwitten, suikers en mineralen zijn dan nog wel in redelijke mate aanwezig.

Kuilgras/hooi in plastic

Kuilgras of hooi dat in plastic balen is gewikkeld, bewaar je gemakkelijk buiten, het liefst wel vrij van de bodem, bijvoorbeeld op pallets. Als er zuurstof bij kan komen, kan een deel van de baal gaan schimmelen. Plak kleine gaatjes daarom direct af met tape.

Een geopende baal is niet heel lang houdbaar en de baal moet dus snel opgevoerd worden. Houd hiervoor in de winter ongeveer één week aan en in de zomer een paar dagen. Duurt het opvoeren van een baal langer, dan gaat het kuilgras/hooi bederven. Dan doe je er verstandig aan om kleinere balen te kopen. Net als bij hooi lopen de voedingswaarden en het vitaminegehalte bij in plastic gewikkelde balen redelijk snel terug. Een partij die je vanaf het begin van de winter voert, is in het vroege voorjaar al teruggelopen in gehalten. De restpartij bewaren tot de volgende winter is dus geen goede optie.

Krachtvoer

De meeste soorten biks en muesli zijn zes maanden houdbaar. De houdbaarheidsdatum staat vermeld op de zak. Tot die datum zijn de gehalten in het voer gegarandeerd, daarna kunnen die gehalten lager zijn. Dat betekent niet dat het krachtvoer direct oneetbaar is.

Een droge, vorstvrije bewaarplaats is heel belangrijk. Het best bewaar je biks en muesli in een afgesloten kunststof ton of voerwagen op een plek waar het voer niet kan bevriezen. Door het afsluiten van het voer kan er ook geen ongedierte bij. Bewaar je het voer in een kartonnen doos of in de originele zak, zet deze dan iets boven de grond, bijvoorbeeld op een pallet, om te voorkomen dat er van onderaf vocht in het karton of papier trekt.

Groente en fruit

Appels mogen best een bruin plekje hebben of een beetje beurs of melig zijn. Je geeft je paard uiteraard geen volledig verrotte appel. Wortelen kun je het best om de paar weken vers aanvoeren, die zijn niet zo lang houdbaar. Bewaar ze droog en vorstvrij, maar wel luchtig om rotting te voorkomen.

Suikerbieten hebben een hoog suikergehalte en zijn daardoor niet geschikt om in grote hoeveelheden te voeren. Een grote voorraad in je voerschuur is dus niet nodig. Voordat je bieten en knollen opslaat, moeten ze zandvrij zijn. Als je ze een droge, maar luchtige opslagplaats geeft om te voorkomen dat ze rotten, zijn ze zeker enkele maanden houdbaar. Voorkom dat bieten en knollen mogen niet bevriezen, want dan verandert de chemische structuur en zijn ze ongeschikt om te voeren.

Granen

Voor losse granen zoals gerst en haver geldt: hoe meer bewerkingen aan het product, hoe korter de bewaartermijn. Onbehandelde granen zijn door de harde beschermlaag bijna onbederfelijk, al lopen na verloop van tijd de gehalten in de granen wel iets terug.

Bewerkte granen, bijvoorbeeld geplette gerst of gepunte haver, zijn kort houdbaar, meestal slechts een paar weken. Granen bewaar je het best in afsluitbare tonnen of kisten, zodat ongedierte er niet bij kan.

Vochtige producten

Voer vochtige producten zo vers mogelijk aan je paard. Een vochtrijk product als slobber leng je aan met water en kun je vrijwel direct voeren. Bietenpulpbrokjes moeten enkele uren wellen in water voordat je ze voert. Voor dit soort producten geldt: in droge vorm moet je ze kurkdroog en vorstvrij bewaren. En laat slobber of pulp niet langer dan een dag staan als je het eenmaal hebt klaargemaakt met water. De voedingswaarde neemt dan af en er kan gevaarlijk bederf optreden.

Oliën, zoals lijnzaadolie of zonnebloemolie, zijn ongeopend en vorstvrij bewaard meestal een jaar houdbaar. Eénmaal open kun je ze het best binnen enkele weken op te maken. Je kunt meestal goed ruiken of de olie nog goed is. Krijgt het een vieze geur, gooi het dan weg.

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op facebook!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren