#Krachtvoer

Paardenvoer hamsteren is niet nodig

In deze periode van wereldwijde onrust door het coronavirus is er veel onduidelijk over wat nu wel en niet verstandig is. Zo ook op het gebied van paardenvoer. Als Nederland eventueel verder op slot gaat, is er dan nog wel paardenvoer beschikbaar? Uit een rondvraag bij diverse voerleveranciers en brancheorganisaties blijkt dat we ons geen zorgen hoeven te maken.

De paardenvoederproducenten Voermeesters, Hartog en Havens merken alle drie een forse toename in de vraag naar veevoeders in het algemeen. Ook van paardenvoer verkopen ze meer dan anders. Zelfs in dierenwinkels zijn mensen overduidelijk aan het hamsteren. Maar is dit wel nodig? Allesbehalve volgens de voerproducenten zelf. Veevoederproducenten staan volgens Remco Zuidam van Voermeesters op de lijst met cruciale beroepen en sectoren. Een lijst met sectoren die te allen tijde door moeten blijven draaien in tijden van crisis. Voermeesters draait daarom net zoals normaal.

Ook voor wat de voorraad en aanvoer van grondstoffen van paardenvoer betreft verwacht geen enkele van de ondervraagde producenten problemen. Veel van de grondstoffenaanvoer gaat per schip en sluitingen van grenzen hebben daar vooralsnog geen enkele invloed op. Ook Wilbart de Wit van Hartog bekijkt de kwestie nuchter. Hij merkt wel dat er meer verkocht wordt dan normaal, maar de extra vraag kunnen ze bij Hartog prima aan. Hij verwacht zelf dat dierenspeciaalzaken gewoon open zullen blijven.

Speciale aandacht overheid

Op de vraag of dierenwinkels nu wel of niet open mogen blijven is vanuit de overheid nog geen definitieve beslissing genomen. Dat hoeft ook niet, want het sluiten van dierenwinkels is nog helemaal niet aan de orde. Mieke Pape van de branchevereniging voor dierenspeciaalzaken – Dibevo – geeft aan dat hun vereniging al geruime tijd vrijwel dagelijks contact heeft met de ministeries van LNV en Medische Zorg. Zowel Dibevo als de Raad Nederlandse Detailhandel hebben al enkele weken geleden met brieven extra aandacht voor het openhouden van dierenwinkels aan de ministers Schouten en Bruins gevraagd.

Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel, geeft aan dat aan zijn organisatie is verzekerd dat er bij eventuele verdergaande besluitvorming speciale aandacht blijft voor diervoeding. De voedselketen wordt daarbij door de overheid breed gezien volgens hem. Uitleg daarover lees je in de toelichting op de lijst van cruciale beroepen en sectoren.

De diervoederbranche doet enorm zijn best voor het openhouden van winkels die paardenvoer verkopen. Dat koop je nu eenmaal niet bij de supermarkt op de hoek. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op dit gebied? Check dan regelmatig even de nieuwspagina van Dibevo.

Voerproducenten blijven rustig

Voor het hamsteren van paardenvoer is op het moment dus nog geen enkele aanleiding. En mocht er over een aantal weken toch onvoorzien wel een probleem ontstaan? Dan is Nederland creatief genoeg voor het bedenken van oplossingen. Denk aan het op bestelling afhalen van voer voor de winkel, het online bestellen van paardenvoer of aan een tijdelijke bezorgservice van je eigen dierenspeciaalzaak.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren