#Krachtvoer #Management

Voorkeur voor voerbakken?

Voerbakken, ze bestaan in alle vormen en maten. Staal, rubber of plastic, aan de muur of op de grond: maakt het paarden iets uit waaruit ze eten? Paardengedragsdeskundige Marc Pierard geeft advies.

Materiaal

Harde of flexibele bakken, plastic of staal, ruw of glad, volgens gedragsdeskundige Marc Pierard hebben paarden meestal geen duidelijke voorkeur. “Al kan dat per paard verschillen, het is maar wat ze gewend zijn. Let er natuurlijk wel op dat er geen scherpe randen aan de voerbak zitten waaraan je paard zijn mond kan openhalen.”

Gladde voerbakken zijn wel makkelijker schoon te houden dan ruwe exemplaren. Als de voerbakken van staal zijn, is roestvrijstaal aan te raden zodat er geen roest in komt.

Plaats

Paarden houden van nature graag een oogje in het zeil, ook tijdens het eten. “Wat betreft de plaats van de voerbak in de stal, wei of paddock voelt een paard zich meestal veiliger als hij overzicht houdt op de omgeving”, zegt Pierard. “Kijk hierbij wel naar het individu. Het ene paard eet liever met goed zicht op de gang terwijl het andere paard de voorkeur geeft aan een rustig plekje.”

Vliegen en vieze luchtjes

Vindt een paard het erg om uit een vieze bak te eten? Pierard: “Door gisting en andere processen kunnen er nare geurtjes ontstaan. Sommige paarden zullen dan minder graag uit hun voerbak eten.” Houd de voerbak dus goed schoon, ook om te zorgen dat het minder snel vliegen aantrekt. Doe bijproducten als slobber en zemelen niet in de voerbak, maar in een losse emmer, zodat de vaste voerbak schoner blijft

Groot of klein?

Volgens Pierard hoeft een voerbak niet zo groot te zijn, paarden kunnen ermee uit de voeten zodra hun hoofd er in past. De diepte is belangrijker. “Let erop dat de bak niet te diep is zodat de ogen boven de bak uit komen. Zo kan je paard om zich heen blijven kijken.”

Hoogte

Er is veel discussie over de hoogte van de voerbak, van laag op de grond tot hoog aan de wand. “Tot nu toe is er geen wetenschappelijk bewijs dat het één beter is dan het ander. Wel is het belangrijk om de hoogte van de voerbak aan te passen aan je paard”, aldus Pierard.

Hoe paarden het liefst eten, blijft uiteindelijk een individuele voorkeur per dier. “Dus wij kunnen hier alleen maar rekening mee houden en ervoor zorgen dat er geen risico’s inzake veiligheid en gezondheid aan verbonden zijn.”

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren