#Krachtvoer #Management

Waar is paardenvoer van gemaakt?

Als jij je paard krachtvoer geeft, weet je dan eigenlijk wel wat je voert? En weet je zeker dat je de juiste keuze hebt gemaakt?

Voerfabrikanten kunnen kiezen uit een hele reeks grondstoffen. Variërend van granen, bijproducten van granen, oliehoudende zaden en hun bijproducten tot restproducten van bieten en knollen, maar ook zaden en stengels van vlinderbloemige planten. De keuze die de fabrikant maakt, is afhankelijk van de gehalten waar het voer aan moet voldoen, de verteerbaarheid, maar ook van de prijs en de smakelijkheid.

Op elke voerzak staat een ingrediëntenlijst. Op deze lijst staan alle gebruikte grondstoffen in aflopende hoeveelheid. Het kan een indruk geven van de voederwaarde, de energiebronnen en de verteerbaarheid. Als je weet wat je paard nodig heeft, kun je op basis van de gehalten en de ingrediëntenlijst een bewuste keuze maken.

Voederwaarde bepalen

Met veel granen wordt het voer rijk aan zetmeel en suikers. Staan tarwezemelen, tarwegries of haverkaf en sojahullen bovenaan het ingrediëntenlijstje, dan zal het voer meer vezelrijk zijn en een lager zetmeel- en suikergehalte hebben.

Met plantaardige olie, zonnebloemzaden en sojabonen kan het voer vetrijker gemaakt worden. Sojaschroot daarentegen is een eiwitrijk ingrediënt. De naam klinkt misschien onsmakelijk, maar het restproduct van de vetextractie uit zaden en bonen heet nu eenmaal ‘schroot’, dit doet verder niets af aan de kwaliteit of de waarde voor het paard van dit product.

Verteerbaarheid verbeteren

Niet elke grondstof is direct geschikt om in paardenvoer op te nemen. Voor sommige grondstoffen is een behandeling noodzakelijk om ze voor het paard (en andere dieren) geschikt te maken. Hele sojabonen zijn daar een voorbeeld van. Deze bonen bevatten van nature bepaalde stoffen die nadelig zijn voor de vertering (anti-nutritionele factoren). Door de bonen te verhitten verdwijnen deze. En zie je op het voerlabel ‘getoaste’ sojabonen staan.

Maiszetmeel uit maiskorrels hebben een bepaalde structuur die beperkt afbreekbaar is door de enzymen in de dunne darm van het paard. Behalve als mais is ‘ontsloten’, door hitte, stoom of druk. Dan zijn de zetmeelstructuren verandert en beter afbreekbaar. Vandaar dat je in muesli’s vaak popcorn of maisvlokken aantreft.

Het verhitten of voorbehandelen van andere granen kan ook nuttig zijn voor paarden als ze niet goed kunnen kauwen, zoals senioren. Kauwen zelf zorgt voor een goede ‘ontsluiting’ van het voer en daarmee een optimale verteerbaarheid.

Verschillende energiebronnen

Een energierijk voer kan veel energie uit granen en dus zetmeel en suikers bevatten, maar het kan ook energierijk zijn door veel vet in het voer. Dat maakt voor het paard een groot verschil. Check de ingrediënten en de gehalten aan vet en zetmeel en suikers.

Met meer dan 35% zetmeel en suikers zal het voer meer granen bevatten (bovenaan in de grondstoffen lijst) dan bij een gehalte van minder dan 25%. Dan zie je meer graanbijproducten en vezelrijke producten staan. Bij een vetgehalte van meer dan 8-10% vet zal je vrij snel plantaardige olie en vetrijke zaden in de lijst tegenkomen.

Weet wat je paard nodig heeft en aan welke eisen het krachtvoer moet voldoen. Kies krachtvoer bewust en kijk even op het voerlabel. En vraag uitleg van de fabrikant als je twijfels hebt of je wel de juiste keuze hebt gemaakt.

Ook interessant:
Welk soort krachtvoer heeft mijn paard nodig?
Hoe lees ik een voeretiket?
Basisbrok of sportbrok?

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren