Sponsored by Hartog
#Management #Ruwvoer

Goed voeren: de vier basisregels

Paarden en voer: er is al veel over gezegd en geschreven. We denken al snel aan paarden die te dik of te dun zijn, of te heet of juist te tam. Maar goede voeding gaat veel verder dan dat. Goed voeren is namelijk een voorwaarde voor een gezond paard. Hoe dat zit, legt voedingsdeskundige van Hartog Paardenvoeders Dorine te Poele graag uit.

Net als mensen hebben paarden voeding nodig. Niet alleen om brandstof te leveren voor de training, maar ook om te zorgen voor bijvoorbeeld de juiste lichaamstemperatuur, hartslag en ademhaling en een goede weerstand. “Vanaf het moment dat hij begint te kauwen, start de spijsvertering. Het voer wordt in steeds kleinere deeltjes opgebroken, zodat zoveel mogelijk voedingsstoffen in het lichaam kunnen worden opgenomen. Wat niet verteerd wordt, vind je later als mest terug.”

Waarom speeksel helpt

De spijsvertering begint dus in de mond van het paard. Door te kauwen maalt hij niet alleen het voer fijn, maar maakt hij ook speeksel aan. “Door het speeksel wordt het voer een beetje papperig. Daardoor glijdt het beter door de slokdarm naar de maag. Daar worden continu maagsappen geproduceerd. Die zure sappen zetten de omzetting van het gekauwde voedsel tot opneembare voedingsstoffen in gang en maken opgenomen bacteriën onschadelijk. Ze worden met de maaginhoud afgevoerd naar de darmen. Als een paard een paar uur lang niets eet, neemt de hoeveelheid maagsappen toe. Daar kan je paard veel last van krijgen. Speeksel neutraliseert het maagzuur, maar wordt alleen aangemaakt als het paard kauwt.” Het is dus belangrijk dat een paard goed kauwt. Hoe langer hij dat doet, hoe meer speeksel hij produceert en hoe beter de vertering van start gaat.

Vertering verbeteren

Er is onderzoek gedaan naar de hoeveelheid speeksel die een paard aanmaakt bij het eten van ruw- en krachtvoer. Wat bleek? “Bij het kauwen op hooi maakt hij 3,5 keer zoveel speeksel aan als wanneer hij krachtvoer kauwt. Ruwvoer stimuleert dus het kauwen en de speekselproductie en brengt het verteringsstelsel op gang. Zo verbetert de vertering van het voer,” legt Dorine uit. Het lichaam kan veel meer voedingsstoffen uit het voer halen. “Daarom kun je het beste pas krachtvoer geven als je paard al wat ruwvoer heeft gehad. Bovendien heeft je paard dan niet echt honger meer, dus zal hij zijn krachtvoer rustiger opeten. Schrokt jouw paard alsnog zijn brokken naar binnen? Meng dan voldoende ruwvoer door het krachtvoer.”


De vier basisregels:

  • 1. Voer goede kwaliteit ruwvoer
  • 2. Zorg voor voldoende ruwvoer
  • 3. Verdeel het voer over de dag
  • 4. Geef krachtvoer na ruwvoer


Ruwvoer is de basis

Als we ons paard te druk vinden of juist wat te tam, zijn we al snel geneigd hun krachtvoer aan te passen. Maar, zegt Dorine, ruwvoer is altijd de basis. Van nature is een paard wel twaalf tot zestien uur per dag bezig met de opname van ruwvoer. “Het maag- en darmstelsel zijn helemaal gebouwd op het verteren van ruwvoer. Daar kun je handig gebruik van maken: met goed ruwvoer heb je minder krachtvoer nodig en je helpt je paard gezond te blijven. Zorg voor hoge kwaliteit ruwvoer. Laat een nieuwe partij ruwvoer analyseren zodat je weet wat je voert en wat je eventueel bij moet voeren. Zorg dat je paard voldoende te eten heeft. De basis van een goed samengesteld rantsoen bestaat voor minimaal één tot anderhalve kilogram droge stof uit ruwvoer per 100 kilogram lichaamsgewicht van het paard per dag. Bij voorkeur verspreid over vier voerbeurten per dag. Let erop dat hij nooit langer dan zes uur achter elkaar niets te knabbelen heeft.”

‘Goed ruwvoer is altijd de basis. Daar hou je een paard gezond mee’

 ‘Geen geschrok meer’
Eventingamazone Sophie Postma merkte dat haar paard Bløf zijn krachtvoer altijd wel erg snel naar binnen werkte. Ze rijdt met de dappere bruine ruin zelfs internationale wedstrijden en daarvoor moet hij natuurlijk in topconditie zijn. Bløf was zó dol op zijn brokken, dat zijn voerbak in een mum van tijd leeg was. “Kauwen vond hij tijdverspilling geloof ik”, lacht Sophie. Daar vond ze gelukkig een oplossing voor. “Sinds kort meng ik Hartog Lucerne-mix door zijn brokken. Hij kauwt nu veel langer op zijn voer en eet rustiger. Geen geschrok meer! Hij verteert het voer beter, loopt minder risico op maagzweren en ik hoef minder krachtvoer te geven.” Volg jij Sophie en Bløf al? Kijk snel op www.youtube.com/soofshorseriding.

Fotograaf: Richard de Groot

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren