#Management #Supplementen & Extra's

Heeft een drachtige merrie extra voer nodig?

Als je merrie drachtig is, ontstaan er op het gebied van voeding een hoop vragen. Moet je de merrie extra voeren? Heeft ze speciaal voer nodig? En waar moet je verder rekening mee houden?

“De eerste maanden van de dracht is het vooral zaak om de merrie goed op gewicht te houden, dus niet te mager of te dik, vertelt voedingsconsulent Marike Jacobs van Voervergelijk.nl. De ribben, de wervelkolom en het heupbeen mogen niet te scherp zichtbaar worden, dan wordt de merrie te mager. Wanneer de wervelkolom, het heupbeen en de ribben niet zichtbaar zijn is de aanstaande moeder te dik.

Koper

Qua mineralen en sporenelementen heeft de merrie een verhoogde behoefte aan calcium, fosfor en magnesium vanaf ongeveer de vijfde maand van de dracht. “Verder zijn koper, zink en mangaan van belang, waarvan vooral koper belangrijk is voor de voorkoming van OC/OCD bij het veulen. Merriebrok bevat meer koper dan sportbrok, maar er is veel verschil in kopergehalte tussen de verschillende merken.”

Meer eiwit

“Pas vanaf de achtste of negende maand van de dracht is speciale voeding wenselijk. Voor een goede ontwikkeling van het veulen zijn essentiële aminozuren belangrijk. Een hoge biologische waarde, wat betekent dat de aminozuursamenstelling van het eiwit de behoefte aan aminozuren van de merrie en het groeiende veulen benadert, is een aandachtspunt. Merriebrok bevat meer eiwit dan een basis- of sportbrok en is in de laatste maanden van de dracht goed toepasbaar. Verder kan luzerne het eiwitgehalte van het rantsoen opkrikken.”

De energiebehoefte van de merrie neemt iets toe in de laatste maanden van de dracht, maar het is niet zo dat een merrie kilo’s en kilo’s krachtvoer nodig heeft, waarschuwt Jacobs. “Een goede kwaliteit ruwvoer, bijvoorbeeld voordroogkuil, in combinatie met een merriebrok of supplement speciaal voor drachtige merries dekt de toename van de energiebehoefte.”

Maagzweren

Verder zijn merries in het laatste stadium van de dracht gevoelig voor de ontwikkeling van maagzweren. Door de snelle groei van het veulen neemt de druk in de buikholte toe. Het onderste deel van de maag, waar het maagzuur normaal gesproken zit, is beschermd door een slijmlaag waardoor het maagzuur de maagwand niet kan aantasten. Het bovenste deel van de maag is onbeschermd. Door de toegenomen druk in de buikholte wordt het onbeschermde deel van de maag blootgesteld aan maagzuur, waardoor maagzweren kunnen ontstaan. “Daarom is het in deze periode extra belangrijk dat de merrie de hele dag ruwvoer tot haar beschikking heeft”, aldus Marike Jacobs. “Op ruwvoer moet veel gekauwd worden, wat de speekselproductie stimuleert en het maagzuur verdunt, zodat de kans op maagzweren verkleint.”

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren