Sponsored by Hartog
#Krachtvoer #Management #Ruwvoer

Hoe voer je een ouder paard?

Het voermanagement van oudere paarden is een uitdaging. Er zijn geen vaste criteria die een ‘senioren paard’ of het ‘oudere paard’ definiëren. De voedingsbehoeften van oudere paarden verschillen van die van volwassen paarden vanwege de veranderingen in hun metabolisme en hun verminderde verteringsefficiëntie. De eerste stap naar een passend rantsoen voor het seniorenpaard is bepalen of het paard wel een senior is. 

Is een 18+ paard een senior? 

Er zijn drie criteria waarmee vastgesteld kan worden of een paard een senior is, de eerste is chronologisch. Chronologisch houdt het aantal levensjaren in. Nummer twee is fysiologisch, dit wordt bepaald door de vitaliteit van het paard. Oftewel in hoeverre de fysiologische functies, bijvoorbeeld die nieren en longen nog werken. De derde en laatste manier om leeftijd te bepalen is demografisch. Dit wordt bepaald door de leeftijd van het paard ten opzichte van de gehele populatie of de rest van de kudde. Deze manier is niet van belang bij het samenstellen van een rantsoen.

Er is geen vaste chronologische leeftijd vanaf wanneer een paard als senior wordt beschouwd. Over het algemeen wordt de grens bij 18 of 20 jaar getrokken. De chronologische leeftijd is niet genoeg om de voedingsbehoeften van paarden te bepalen omdat er grote verschillen zijn tussen ouder wordende paarden. Twee paarden van dezelfde leeftijd kunnen behoorlijk verschillen in vitaliteit. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat één van de twee paarden ziek is geweest of een chronische ziekte heeft. Deze paarden hebben dus dezelfde chronologische leeftijd, maar verschillen erg in fysiologisch functioneren. Bepalen of een paard senior is doe je door rekening te houden met de chronologische leeftijd, fysiologische status (de vitaliteit) en fysieke tekenen van veroudering. 

Voermanagement voor senioren 

Het voermanagement van oudere paarden hangt grotendeels af van de conditie van het gebit. Senioren paarden hebben vaak gebitsproblemen zoals ontbrekende tanden, ongelijkmatige slijtage of scherpe punten die eten en drinken moeilijk en soms zelfs pijnlijk maken. Het hoofddoel van een rantsoen is een gezonde Body Conditie Score te realiseren of te behouden, dit helpt voeding gerelateerde stoornissen en ziektes te voorkomen. De basis van het rantsoen dient altijd uit (vezelrijk) ruwvoer te bestaan.

Ruwvoer voor oudere paarden 

Paarden hebben dagelijks minimaal 1 – 1,5% van hun lichaamsgewicht in droge stof uit ruwvoer nodig. Senioren paarden hebben hooi van hoge kwaliteit nodig met goed verteerbare vezels om hun verminderde spijsvertering te compenseren. Paarden die gebitsproblemen hebben en geen (langstengelig) ruwvoer meer kunnen eten, zullen ruwvoer vervangers aangeboden moeten krijgen. Er zijn veel verschillende soorten ruwvoer vervangers voor oudere paarden op de markt. Zoals grasbrok, gehakseld ruwvoer zoals de Hartog Gras-mix en bietenpulp.

Product voor oudere paarden

Hartog paardenvoeders brengt een compleet nieuw paardenvoer op de markt onder ‘de Hartog Pure & Nature paarden voerlijn’. Alle Hartog Pure & Nature producten zijn overigens vrij van graan en melasse en op basis van alleen maar natuurlijke grondstoffen.  

De naam van het product is 5* Complete Care Senior en zoals de naam al doet vermoeden, is het product uitermate geschikt voor oudere paarden en paarden met gebitsproblemen. De ruwvoermix met balancer kan gevoerd worden als compleet voer en functioneert als ruw- en krachtvoer in één product.  

Dit ‘Complete Care’ paardenvoer met vitaminen, mineralen en sporenelementen is geschikt voor alle rassen. Tijdens het samenstellen van de fijne ruwvoermix, is er extra rekening gehouden met paarden met een verminderd kauwvermogen (slecht gebit). Daarnaast bevat het product een unieke kruidentinctuur die een positieve uitwerking heeft op het bindweefsel, de gemoedstoestand en helpen de stoffen de hormoonhuishouding reguleren.  

De toegevoegde Balancer bevat een rijk aminozurenpatroon en extra vitaminen, mineralen en organisch gebonden sporenelementen. Dit maakt het product uitermate geschikt voor oudere paarden en paarden die revalideren van een blessure of operatie.   

Paarden kunnen op latere leeftijd moeite hebben met de aanmaak van Vitamine C en K. De Hartog 5* Complete Care Senior bevat extra vitamine C en K ter ondersteuning van de weerstand en de glucoseregulatie.  

Tip! Oude magere paarden en senior paarden kunnen het best apart gevoerd worden van andere paarden zodat ze ongestoord kunnen eten. Senioren paarden, vooral diegene die lijden aan chronische pijn, door bijvoorbeeld artritis, zijn vaak onderdanig en minder weerbaar en zullen gemakkelijk worden weggejaagd tijdens het voeren door meer vitale paarden.

Lees meer over dit onderwerp!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren