#Management

Voedingstips & tricks – deel I

Iedereen heeft zo zijn eigen trucjes en handigheidjes om het leven wat makkelijker te maken en dat geldt ook voor het voeren van paarden. Waarom moeilijk doen, als het ook makkelijker kan? We zetten alvast de eerste paar hacks op een rijtje.

1. Het vitaminebekertje

Wanneer je veel ruwvoer en weinig brok voert, is het soms nodig om een vitamine- en mineralenbrokje bij te voeren. Niet te weinig natuurlijk en zeker ook niet te veel. Meestal zit er een plastic maatbekertje bij de brokjes, die zowel voor paarden als voor pony’s gebruikt kan worden. Als je het bekertje precies afsnijdt bij de juiste maat, hoef je niet meer elke keer naar de streepjes te turen en heb je altijd in één schep de juiste hoeveelheid te pakken. Spaart tijd én geld!

2. De ruwvoerweegschaal

De meeste paardeneigenaren weten inmiddels wel dat paarden veel ruwvoer nodig hebben. Bij een paard van 600 kg is dat al gauw meer dan 10 kg aan hooi of 15 kg kuil per dag. Afhankelijk van hoe vaak per dag je ruwvoer geeft, kun je uitrekenen hoeveel dit per portie moet zijn. Maar hoe weeg je dit op een handige manier? Je zou een grote speciekuip op een personenweegschaal kunnen zetten en dit vullen tot het gewenste gewicht.
Een andere optie is het vullen van een hooinet die je aan een veer-unster of een kofferweegschaal hangt. Het is handig om te oefenen zodat je een gevoel krijgt voor het gewicht van het voer in je armen. Zo hoef je niet ieder keer een weegschaal te gebruiken.

Uiteraard kun je ook gebruikmaken van een keukenweegschaal voor bijvoorbeeld kleinere hoeveelheden voer of voor supplementen.

Bekijk hier een video om te berekenen hoeveel ruwvoer je paard nodig heeft.

3. Balen van je baal

Iedere baal kuil of hooi heeft een voor- en een achterkant. Dit is vooral duidelijk bij grote balen. Door de manier waarop de balen geperst worden, zijn de boven- en onderkant van de plak wat omgebogen. Daardoor maakt het uit aan welke kant je de baal opent. Daar waar de onderkant van de plak naar achter wijst, zit het onderste stukje als het ware klem onder de rest. Maak je de touwtjes juist aan de andere kant los, dan is het veel makkelijker om de plakken één voor één te pakken. Door goed naar de zijkant van de baal te kijken, kun je dit al zien voordat je de touwtjes doorsnijdt. Met wat oefening is het ook te voelen door je hand onder de baal te steken.

4. De waterbakomgooier

Natuurlijk wil iedereen het liefst een super-de-luxe stal met automatische waterbakjes, die nooit bevriezen. Maar helaas is dat niet voor ons allemaal weggelegd. Als je op jouw stal water geeft in emmers of speciekuipen, dan weet je dat er altijd wel een paard is die zijn bak omgooit. Stal nat en het arme paard staat even later dorstig om water te roepen. Door een paar flinke klinkers of stoeptegels in de bak te leggen, kan dit voorkomen worden. Misschien dat het paard alsnog de bak door de hele stal trekt, maar omkiepen zal niet meer zo makkelijk gaan. Wel goed opletten dat zowel bak als de tegels regelmatig schoongemaakt worden.

5. De waterbakpoeper

Naast de waterbakomgooier, bestaan er ook waterbakpoepers. Sommige paarden poepen altijd keurig achter in de stal, sommige maken van de hele stal één grote bende en als laatste zijn er dus de waterbakpoepers, oftewel de precisiepoepers. Zij kunnen hun mest heel precies in de waterbak of in de voerbak mikken en, als je geluk hebt, in allebei. Het kan het helpen om, indien mogelijk, de waterbak op een andere plaats te zetten.

Heb je een aanvulling? Laat het ons dan weten via mail of Facebook. We zijn benieuwd!

Lees hier deel 2 van deze handige life hacks!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren