#Krachtvoer #Management #Ruwvoer

Voervolgorde van invloed op gezondheid paard

Het paard is een diersoort ontwikkeld en geëvolueerd met bepaalde eigenschappen in vertering en gedrag. En ook al is het paard al eeuwen gedomesticeerd, daarin wijzigt niets aan deze eigenschappen, die tegelijkertijd de eisen zijn die het paard stelt om gezond te blijven. Zorg bij het opstellen van je voerschema dat de volgorde zo goed mogelijk aansluit bij de natuurlijke behoefte van paarden.

Ook al voeren wij de paarden slechts enkele malen per dag, de maag is nog net zo klein als vroeger en de maagzuurproductie blijft 24 uur per dag doorgaan. De doorstroming van het voer door de darmen blijft afhankelijk van de beweging die de paarden verrichten. En het kauwen blijft een noodzakelijke bezigheid om voer te verkleinen en speeksel te produceren. Kortom, wij moeten zorgen dat het paard gezond blijft door rekening te houden met de eisen die het paard stelt aan beweging, sociaal contact en rantsoen. Daarbij moeten we ook rekening houden met het feit dat het paard van nature een sober dier is, dat in staat is uit vezelrijk voer energie te halen en energie op te slaan voor slechtere tijden. Als je dan ziet dat wij wonen in een vruchtbaar land, waar rijk voer op groeit en waar we de paarden beperkte uitloopgebieden kunnen geven, is het begrijpelijk dat het soms wringt om alle zaken goed te blijven doen voor het paard.

Tekorten of overschotten voorkomen

Je kan ervoor kiezen om overgewicht en ondergewicht in de tijd te laten variëren, net als in de natuur. Maar dit heeft wel risico’s voor de gezondheid. Enige controle is noodzakelijk en wij zijn verplicht om het paard goed te verzorgen, omdat het van ons afhankelijk is. Vandaar dat het een heel gepuzzel kan zijn om het paard voldoende verdeeld over de dag het voer te verstrekken, zonder dat het tekorten of overschotten krijgt. Een paard heeft veel beweging nodig en is niet ‘gemaakt’ om de hele dag op stal te staan. In groepshuisvestingsystemen is het vaak lastig elk paard op een goed gewicht te houden, vanwege rangorde en voerhoeveelheid.

Voor paarden die veel getraind worden is het makkelijker de afstemming tussen voer en gewicht in balans te houden. Onbeperkt voer aanbieden is voor veel paarden overdadig, maar voor sportpaarden die veel energie nodig hebben is het een uitkomst. Kan je een paard altijd ruwvoer geven, dan is ook de volgorde tussen krachtvoer en ruwvoer niet meer van belang. Paarden moeten geregeld ruwvoer eten, maar krijgen makkelijk overgewicht bij onbeperkte opname. In dat geval is het nodig voerbeurten te verdelen over de dag. Afhankelijk van de hoeveelheid ruwvoer zijn ze een tijd bezig om het op te eten, ruw geschat is dat 20-30 minuten voor één kilo hooi.

Voerbeurten plannen

Je plant de volgende voerbeurt zodanig dat het paard niet langer dan 6 uur zonder voer staat (nadat het op is dus). Heeft een paard langere tijd geen eten gehad, dan is het beter eerst ruwvoer te geven en daarna krachtvoer. Het paard maakt meer kauwbewegingen met het eten van ruwvoer. Door te kauwen produceert het paard speeksel. Het speeksel is nodig om het voer nat te maken en goed door te slikken, maar ook om de maag te beschermen tegen het maagzuur (dat continu geproduceerd wordt). De vezels van ruwvoer prikkelen de darmwand en stimuleren de darmcontracties. Die zijn nodig om het voer goed te mengen met de darmsappen en zo enzymen in contact te brengen met het voer, wat de vertering optimaliseert. De contracties zorgen ook voor een goed transport door de darmen heen en voorkomen zo een verstopping. Na het eten van ruwvoer is het maag-darmsysteem geactiveerd en verteert het krachtvoer meer efficiënt. Wil je niet eerst ruwvoer voeren, omdat dat lastig is? Zorg dan dat de paarden voor langere tijd ruwvoer tot hun beschikking hebben. En als dat teveel wordt voor hun conditie, maak dan gebruik van een slowfeedersysteem.

Ontwikkelingen

Het is niet eenvoudig om het altijd voor elk paard goed te doen. Bedenk een slim systeem, om het leven niet al te ingewikkeld te maken. Toch ontkom je er vaak niet aan om meerdere keren per dag te voeren of paarden te verplaatsen van stal naar paddock of wei en weer terug. Dit maakt het houden van paarden niet altijd eenvoudig en een tijdrovende aangelegenheid. Gelukkig is er een trend in de ontwikkeling van nieuwe groepshuisvestingsystemen. Wie weet maakt dit het leven niet alleen voor het paard, maar ook voor hun baasjes beter!

Ook interessant:
Wat is het beste moment van voeren?
Ruwvoer voeren in de paddock
Video: Hoeveel ruwvoer heeft een paard nodig?
Welk ruwvoer past bij mijn paard?

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren