#Management

Waarop letten bij voeren in de zomer?

Per seizoen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten bij het samenstellen van het rantsoen voor je paard. Waar moet je aan denken in de zomer?

Voldoende drinkwater

Eén van de belangrijkste dingen bij warm zomers weer is voldoende drinken. Niet alleen voor mensen, maar ook voor paarden is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Soms gaat het moeizaam om paarden veel te laten drinken. Een tip daarvoor is om een beetje siroop of appelsap in het water te doen. Dan wordt het zoeter en drinken de paarden het sneller op. Daarnaast is het een idee om een zoutblok in de stal te hangen en als het echt warm is om wat elektrolyten bij te voeren.

Ruwvoer

In de zomermaanden is er vaak een overvloed aan gras. Doordat paarden meer gras eten, hoeft er op stal vaak minder bijgevoerd te worden. Dit betekent echter niet dat een paard geen ruwvoer meer hoeft te krijgen op stal! Door zomers een ruwvoeder met meer structuur en een lagere energiewaarde (vaak een latere snede) te voeren op stal, zorg je ervoor dat het totaalrantsoen van het paard in evenwicht blijft.

Strookbegrazing

Om te voorkomen dat je paard te veel gras eet in de wei en te dik wordt, kun je strookbegrazing toepassen. Bij strookbegrazen (ook stripbegrazen genoemd) zet je een deel van het weiland af met een lint.
Wanneer de paarden dit stuk weiland redelijk hebben begraasd, verzet je het lint en geef je ze er gedoseerd een strook gras bij.

Lees ook:
Hoe houd je het weiland in de zomer goed voor je paard?

Vond je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren