#Gezondheid #Management #Ruwvoer

Heeft een paard extra voeding nodig in de winter?

In de winter is het misschien nodig om het rantsoen van jouw paard aan te passen. Om warm te blijven heeft je paard namelijk meer energie nodig, maar hoeveel meer dan en in welke vorm? Hieronder volgen een paar tips.

Extra ruwvoer

Bij elke graad beneden de zogenaamde onderste kritische temperatuur (OKT) neemt de energiebehoefte met 2,5% toe. Voor een paard van 600 kilo is dat ongeveer gelijk aan een kwart kilo hooi van gemiddelde kwaliteit voor iedere graad temperatuurdaling. Dat klinkt heel duidelijk, maar eigenlijk weet je nu nog niet zoveel, want de onderste kritische temperatuur is voor ieder paard verschillend en hangt af van dingen als luchtvochtigheid, windsnelheid, dikte van de vacht, vetlaag op de ribben, aanleg en leeftijd van het paard. Waarschijnlijk ligt de onderste kritische temperatuur voor de meeste paarden in ons klimaat ergens tussen de -1 en -5 ˚C, als ze tenminste de kans hebben gekregen om zich aan te passen aan de kou. Je kunt er gemiddeld genomen dus vanuit gaan dat de energiebehoefte toeneemt als het gaat vriezen en de stal niet verwarmd is.

Energie komt echter in veel verschillende vormen. Bij kou is het goed om de extra energie te geven in de vorm van ruwvoer. Ruwvoer wordt namelijk afgebroken door bacteriën in de dikke darm en bij deze fermentatie komt warmte vrij. Tevens moet op ruwvoer langer worden gekauwd en dit zorgt ook voor een beetje extra warmte, doordat de kauwspieren aan het werk zijn. Zou je de extra energie als krachtvoer geven, dan ontstaat er veel minder fermentatiewarmte. Het paard moet zich dan met rillen en bewegen warm houden en zal eerder gaan ‘stuiteren’ tijdens het rijden. Met het koude weer gaat de staart toch al eerder op de rug dan anders en op blessures bij paard of ruiter zit niemand te wachten. Daarnaast heeft veel krachtvoer nog andere nadelen, zoals een verhoogde kans op maagzweren. Al met al is extra of onbeperkt ruwvoer de eerste keus bij koud weer.

Voldoende water om verstoppingskoliek te voorkomen

Let op dat het ruwvoer niet al te grof en houtig is, omdat anders makkelijk een verstoppingskoliek kan ontstaan onder de winterse omstandigheden. Als het buiten kouder wordt gaan paarden minder drinken, waardoor de mest droger wordt, wat bijdraagt aan het ontstaan van verstoppingskoliek.

Er zijn aan aantal zaken die je kunt doen om te zorgen dat je paard toch voldoende vocht binnen krijgt. Bij koud weer drinken paarden het liefst lauwwarm water. (Op warme dagen zijn ze minder kieskeurig.) In een onderzoek bij pony’s bleek dat ze van ijskoud water maar liefst 38 tot 44% minder dronken dan van lauw water (19˚C).

Heb je geen mogelijkheid om het water op te warmen, zorg er dan in ieder geval voor dat de waterbakken niet bevroren zijn. Geweekt voer geven, zoals slobber of geweekte bietenpulp, is goed. Soms helpt het om een beetje suiker of appelsap aan het water toe te voegen. Ook 30 tot 60 gram extra zout aan het eten toevoegen is een optie, omdat paarden daar meer dorst van krijgen. Het is dan wel extra belangrijk dat er onbeperkt water beschikbaar is. Voeg liever geen zout aan het water toe, want sommige paarden drinken er dan juist minder van. Wanneer paarden een waterbak delen, zoals in de wei of paddock, let er dan op dat álle paarden genoeg drinken, ook diegenen die het laagst in rang staan.

Beweging

Beweging is ook belangrijk bij het voorkómen van verstoppingskoliek, maar wat als je niet meer kunt trainen omdat de bak bevroren is? Misschien is je paard rustig genoeg om los in de paddock of wei te gaan ondanks een harde bodem en anders zit er niets anders op dan aan de hand te stappen. Als je niet traint heeft je paard geen energie nodig voor arbeid. Extra voer in verband met de kou is dan misschien niet nodig. Afhankelijk van de hoeveelheid training die je deed voordat de bak bevroor, zou je zelfs terug kunnen gaan in krachtvoer, mits de vitamine- en mineralenvoorziening op peil blijft. Een balancer kan daarbij helpen.

Deken

Oude paarden en magere paarden kunnen het extra moeilijk hebben in de winter. Ondanks een dikke vacht kunnen ze problemen hebben met het op peil houden van de lichaamstemperatuur. Zie je dat ze rillen of dat ze ondanks onbeperkt ruwvoer dunner worden, dan is een (dikkere) deken aan te raden.

Oog van de meester

Zoals altijd blijft het zaak om goed op je paard te letten. Niet één paard is hetzelfde en het oog van de meester blijft nodig. Zeker als door de dikke vacht het niet zo snel opvalt dat je paard dunner wordt. Twijfel je eraan of het winterrantsoen van je paard goed is, roep dan de hulp in van een specialist.

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren