#Ruwvoer #Supplementen & Extra's

Drie voermythes die voor een ongezond paard zorgen

Er bestaan verschillende fabels over de voeding van paarden die veel mensen voor waarheid aanzien. Deze kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van je paard, vertelt dr. Juliet M. Getty, schrijver van het boek ‘Feed your horse like a horse’. Ze belicht drie mythes over het voeren van je paard.

Mythe 1: Paarden hebben ’s avonds minder eten nodig, want ’s nachts slapen ze.

Paarden zijn bijna altijd wakker en ze bewegen ook bijna altijd. Een paard slaapt gemiddeld slechts 2 uur per dag. Dit delen ze op in korte stukjes van 15 tot 20 minuten per keer en dat doen ze gedurende de hele dag, dus niet alleen ’s nachts. Paarden zijn prooidieren. Ze kunnen niet lang slapen, want ze moeten altijd op hun hoede zijn.

Paarden zijn zo gebouwd dat het goed voor ze is om bijna constant te eten. Op die manier blijft het spijsverteringskanaal op een gezonde manier werken en worden maagzweren en koliek voorkomen. Paarden moeten dus eigenlijk op elk gewenst moment kunnen eten. Als je ’s morgens op stal komt en je paard is chagrijnig en staat met zijn hoofd te schudden en zijn benen te stampen, weet je dat hij honger heeft. Dat is niet het enige, hij heeft dan waarschijnlijk ook pijn. Want doordat zijn maag leeg is, tast het maagzuur de maagwand aan. Dit kan op lange termijn ook voor maagzweren zorgen.

Hoe zorg je ervoor dat je paard ’s nachts genoeg te eten heeft? Geef hem zo veel hooi dat hij het nooit op kan krijgen. Op die manier leert je paard dat er een eindeloze voorraad bestaat en zal hij aan zelfregulatie gaan doen. Uiteindelijk zal hij waarschijnlijk zelfs minder gaan eten dan hij voorheen deed, omdat hij minder gehaast zal gaan eten.

Mythe 2: De maag van een paard moet leeg zijn tijdens de training, om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Wij vinden het niet prettig om te trainen na een grote maaltijd en daarom lijkt het ons logisch dat ons paard dat ook wel niet fijn zal vinden. Maar je paard niet voeren voor een training kan juist voor spijsverteringsproblemen zorgen. Trainen met een lege maag kan op lange termijn namelijk voor maagzweren zorgen. Het maagzuur in de maag spat dan op tegen het bovenste deel van de maag, dat hier geen beschermlaag voor heeft. Een bijkomend voordeel: als je paard geen honger heeft tijdens het rijden zal hij ook rustiger zijn, omdat hij geen buikpijn krijgt.

Geef je paard voor het rijden geen krachtvoer dat laag is in vezels maar hoog in zetmeel, proteïne en vet, daar kan hij namelijk wel last van krijgen. Houd het voor de training bij simpel ruwvoer, dat is juist goed voor je paard!

Mythe 3: Elektrolyten supplementen voldoen aan de zoutbehoefte van een paard.

Je paard zweet meer in de zomer en drinkt minder in de winter, wat het gebruik van een elektrolyten supplement het overwegen waard maakt. Maar elektrolyten alleen stimuleren je paard niet om meer water te drinken, terwijl water essentieel is voor een goede spijsvertering. Om drinken te bemoedigen, heeft je paard genoeg natrium (zout) nodig. Een gebalanceerd elektrolyten supplement is gemaakt om aan te vullen wat het paard verloren is door te zweten, maar elektrolyten moeten alleen gegeven worden aan een paard dat al een goede natriumbalans heeft. En zijn verschillende manieren om een goede zoutbalans bij je paard te creëren. Je kunt zout toevoegen aan de maaltijd van je paard of een zoutblok ophangen.

Een volgroeid paard heeft minstens 12 gram natrium per dag nodig. Dit geldt voor het hele jaar, zelfs in koude winters. Alleen warm weer, vochtig weer of toename in beweging kunnen deze behoefte verhogen. Dit kun je bijvoeren, maar paarden zullen dat niet zomaar eten. Probeer het daarom te mengen met iets anders, bijvoorbeeld met olie, en geef het na een uur flink zweten bij een training. Voer niet meer dan ongeveer 100 gram per dag bij. Als je paard meerdere uren achtereen moet werken, kun je een elektrolyten supplement geven. Maar let op: dit dient altijd een toevoeging op zout te zijn, niet een vervanging voor het zout dat verloren is gegaan bij het zweten.

Laat je paard altijd wat eten voordat je hem zout geeft. Op deze manier voorkom je maagzweren. Voeg nooit zout toe aan de watervoorraad van je paard, dit zal de waterinname verstoren. Zorg dat je paard altijd vers, fris water tot zijn beschikking heeft.

Lees ook:
Onmisbare mineralen en sporenelementen voor je paard
Waarom is ruwvoer zo belangrijk voor een paard?

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren