#Gezondheid #Management #Ruwvoer

Eén goede kwaliteit ruwvoer bestaat niet

Met de winter in zicht, komt de tijd dat paarden geen gras meer krijgen. Waarschijnlijk ligt er al een voorraad hooi of kuilvoer klaar. Als je ruwvoer inkoopt, moet je vooraf weten naar welke kwaliteit je op zoek bent. Niet voor elk paard is dezelfde kwaliteit het meest geschikt. Door zo goed mogelijk de juiste kwaliteit te voeren, die past bij het paard, verminder je de noodzaak om met andere voedermiddelen het rantsoen aan te passen.

Hooi of kuilvoer wordt gemaakt door gemaaid gras te drogen en eventueel in te pakken in plastic (kuilvoer). Als het procedé niet goed lukt, bederft het ruwvoer. Hooi kan aan het einde van de winter stoffig worden en luchtwegklachten veroorzaken. Kuilvoer kan beschimmeld raken en verteringsklachten geven. Je moet dus te allen tijde het ruwvoer blijven controleren (kijken en ruiken!) of het nog wel geschikt is om te gebruiken.

Ruwvoer beoordelen

Je kan ruwvoer beoordelen door ernaar te kijken, eraan te ruiken en te voelen. Jong gras bestaat vooral uit veel blad en heeft nog maar een kleine, redelijk zachte stengel. Ouder en langer doorgegroeid gras heeft in verhouding meer, maar ook een hardere stengel. Door naar de verhouding tussen blad en stengel te kijken, kun je beoordelen of ruwvoer van jong of ouder gras is gemaakt. Door erin te knijpen, kan je het verschil goed voelen. Harde stengels prikken in je handpalm. Dit is bij hooi makkelijker te voelen dan bij kuilvoer. Kuilvoer is natter en daardoor verweken de stengels en geven ze minder ‘prik’. Vandaar dat je moet kijken én voelen!

Juiste kwaliteit

Bladrijk ruwvoer bevat meer energie en eiwit dan ruwvoer met veel en harde stengels. Rijker ruwvoer is niet per definitie beter ruwvoer. De term ‘goede kwaliteit’ is verwarrend, want het hangt er maar vanaf voor welk paard het voer bestemd is. Paarden die weinig doen en makkelijk te dik worden, hebben een kwaliteit ruwvoer nodig die gemaakt is van langer doorgegroeid gras. Dat is voor hen een goede kwaliteit. Voor paarden die meer energie en eiwit nodig hebben, is ruwvoer nodig dat meer bladrijk is en wat zachter aanvoelt. Dat is voor hen een goede kwaliteit.

Voer je de verkeerde kwaliteit aan je paard, dan kunnen er problemen ontstaan. Van een te rijk ruwvoer worden sobere paarden sneller te dik. Als je de hoeveelheid vermindert, bots je tegen het volgende probleem, namelijk dat het paard misschien te weinig ruwvoer krijgt voor voldoende kauwen, de darmwerking en de preventie van maagzweren. Voer je een arm soort ruwvoer aan een paard dat veel energie en eiwit nodig heeft, dan zal dit niet genoeg zijn en ben je genoodzaakt meer krachtvoer bij te voeren. Soms zelfs zoveel dat het aandeel krachtvoer te groot wordt en verteringsklachten ontstaan.

Twee soorten

Door de meest geschikte soort ruwvoer te selecteren wordt het eenvoudiger een gezond rantsoen te maken. Het kan daarom voor stallen met een grote variatie aan paarden lonen om twee kwaliteiten ruwvoer in te kopen. Zo geef je elk paard het ruwvoer dat hij nodig heeft!

Ook interessant:
Welk ruwvoer past bij mijn paard?
Quiz: Wat weet jij van ruwvoer?
Video: Hoeveel ruwvoer heeft een paard nodig?

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren