#Ruwvoer #Supplementen & Extra's

Effect van bewaartijd ruwvoer op vitaminegehalten

Gras omvormen tot hooi of kuilvoer is een manier om gras te bewaren en zo het hele jaar rond voldoende voer voor onze paarden te hebben. Maar zitten in hooi of kuilvoer dan ook net zoveel vitamines in als in gras?

Om gras te kunnen bewaren, is conservering nodig, anders bederft het. Door zoveel mogelijk water uit het gras te laten verdampen verdroogt het gras en is de kans op bacteriegroei erg klein. Bacteriën hebben namelijk vocht nodig. De conservering voor het maken van kuilvoer is iets anders. Daarbij is er sprake van een mindere drogingsfase, maar kan de verzuring bijdragen aan de houdbaarheid. Paardenkuilvoer is niet altijd zuur, en dan is een goede droging wel belangrijk om bederf te voorkomen. Omdat dit niet altijd lukt, komt het geregeld voor dat kuilvoer bederft, al in het plastic of nadat het is geopend.

Vitaminen in gras

Grasetende paarden krijgen volop vitaminen binnen. Vitamine A doordat het gras caroteen bevat (groene kleurstof) en vitamine E omdat het gras daar ook rijk aan is. Het paard zet caroteen om in vitamine A in de dunne darmwand. Vitamine D zit niet in gras, maar waarschijnlijk zal dit via UV-straling van de zon op de huid worden aangemaakt. In gemaaid gras dat in de zon droogt stijgt het vitamine D-gehalte overigens.

Vitaminen in hooi en kuilvoer

Het vitamine E-gehalte in hooi is lager dan in gras. Ook het caroteengehalte daalt. Het jonge hooi is nog wel groen, maar langzamerhand zal dit vergelen. Kuilvoer blijft langer groen. Toch zal ook daarin het vitamine E-gehalte en het caroteen dalen. Dit betekent dat de opname aan vitamine E en caroteen, en dus vitamine A, in de winter met ruwvoer lager is dan in de zomer met gras.

Vitamine A

Hoe snel deze gehalten dalen is niet makkelijk aan te geven. Zeker is dat in overjarig hooi deze gehalten nagenoeg nul zijn. En kan je ook wel aannemen dat aan het einde van de winter het paard via andere voedermiddelen een aanvulling nodig heeft. Heeft het paard in de zomer veel gras gegeten, dan zal er een reservevoorraad van vitamine A zijn opgeslagen in de lever. Dit kan wel voor 3 maanden voldoende zijn. De noodzaak om vitamine A aan te vullen is dus niet heel groot. Temeer omdat de hoeveelheid vitamine A in krachtvoer vaak redelijk hoog is.

Vitamine E

De situatie voor vitamine E is anders. Paarden leggen geen grote reservevoorraad aan van vitamine E en de gehalten aan vitamine E in krachtvoer kunnen beperkt zijn. Dat maakt de kans op een vitamine E-tekort aan het einde van de winter, of nog voordat het weideseizoen begint, aannemelijk. Hoewel paarden onvoldoende opnemen voor wat ze nodig hebben, ontwikkelen maar weinig paarden klachten die aan een vitamine E-tekort te wijten zijn. Zoals zenuwaandoeningen of spiergerelateerde klachten. Maar voor paarden die een wat hogere behoefte hebben, zoals de drachtige merrie en het sportpaard, lijkt het toch raadzaam een rantsoen te formuleren dat voldoet aan alle essentiële voedingsstoffen. Voordat klinische klachten ontstaan kunnen tekorten ook leiden tot een verminderde afweer. En dat is voor geen enkel paard een ideale situatie.

Wil je zeker weten of het rantsoen van je paard voldoet aan alle noodzakelijke voedingsstoffen, laat het dan door een voedingsdeskundige beoordelen (www.voedingsconsulentpaard.nl). Voeg nooit zomaar supplementen aan het rantsoen toe als je niet zeker bent van de noodzaak.

Lees ook:
Vitamine E heeft elk paard nodig
Paardenvoer goed bewaren

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren