#Ruwvoer

Het nut van ruwvoeronderzoek

Voor een paard is niet alleen de hoeveelheid ruwvoer van belang, maar ook de kwaliteit en voedingswaarde ervan. Het ruwvoer is immers de basis van het rantsoen en als je weet welke voedingsstoffen in welke hoeveelheid het ruwvoer bevat, kun je eventuele tekorten aanvullen met krachtvoer of een supplement. Met een ruwvoeranalyse krijg je hier een goed beeld van.

Natuurlijk laat je stoffig, muf hooi en te nat, beschimmeld kuilgras aan de kant liggen en geef je je paard alleen ruwvoer dat er schoon uitziet en lekker fris ruikt. Door goed te kijken, ruiken en voelen kom je al aardig wat te weten over de kwaliteit van het hooi of kuilgras.

Maar helaas kun je aan de buitenkant niet zien wat de voedingswaarde van het ruwvoer is en hoeveel eiwit, suiker, mineralen en sporenelementen er in het ruwvoer zitten. Om toch zeker te weten dat je paard binnenkrijgt wat hij nodig heeft, is onderzoek van ruwvoer nodig.

Met een ruwvoeranalyse kom je erachter wat er precies in het ruwvoer zit en, ook belangrijk, wat de verhoudingen zijn van die verschillende bestanddelen. Een uitgebreide ruwvoeranalyse kun je laten uitvoeren bij Eurofins Agro in Wageningen. Daarbij wordt het hooi geanalyseerd op voederwaarde (ruwe celstof, eiwit, suikers en vet), mineralen (natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, chloride, zwavel) en sporenelementen (koper, zink, ijzer, mangaan, molybdeen, jodium, selenium, kobalt). Ook de verteerbaarheid van het ruw eiwitgehalte (VRep) en de energiewaarden voor het paard (Ewpa) worden bekeken.

In de uitslag staat vermeld wat de streefwaarde van elk bestanddeel is en of bepaalde waardes in jouw ruwvoer te hoog of te laag zijn. Aan de hand daarvan kun je – mogelijk samen met een voerspecialist – bekijken wat je paard te weinig of juist te veel binnen krijgt en hier de rest van het rantsoen op afstemmen.

Zo’n ruwvoeronderzoek kost wel wat, ongeveer tussen de 70 en 120 euro, afhankelijk van wat je allemaal precies laat onderzoeken. Maar wanneer je ruwvoer van hoge kwaliteit is, kun je mogelijk wel besparen op de krachtvoerkosten. Er worden overigens door andere partijen ook goedkopere, beknoptere ruwvoeranalyses aangeboden.

Tenslotte is het uiteraard ook van belang dat je zeker weet dat er geen giftige planten in het ruwvoer zitten. In de wei eten paarden doorgaans (maar niet altijd!) om giftige planten heen, maar eenmaal verwerkt in het hooi kunnen paarden deze planten vaak niet meer met hun natuurlijke instinct herkennen. Twijfel je eraan of er giftige planten in het ruwvoer zitten, laat dit dan onderzoeken. Dat kan door middel van macroscopisch onderzoek bij de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer.

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op facebook!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren