#Ruwvoer

Hooi of kuilvoer voor je paard?

Kun je je paard beter hooi of juist beter kuilvoer geven? Die keuze is afhankelijk van een aantal omstandigheden: de gezondheid van je paard en de opslagmogelijkheid. Het is niet per definitie zo dat hooi beter is dan kuilvoer of andersom.

De voederwaarde van hooi en kuil kan zelfs gelijk zijn. Zeker met kuilvoer dat erg droog is ingepakt. Beide ruwvoersoorten hebben voor- en nadelen. Maak de keuze door een goede afweging van verschillende aspecten. Vrij belangrijk is om niet elke keer van soort en van partij te wisselen.

Wanneer kies je voor kuilvoer?

Het stof dat op en in hooi zit, kan voor gevoelige paarden aanleiding zijn voor luchtwegklachten. Een allergische reactie geeft vernauwing van de luchtwegen en het paard gaat hoesten. Dit kan al bij een klein beetje stof ontstaan. Hooi goed uitschudden is niet voldoende. Helemaal onderdompelen in water, net zolang tot er geen luchtbubbeltjes meer vrijkomen, kan helpen.
• Het hooi lang in water laten liggen geeft weer kans op andere problemen. Het hooi kan bederven doordat er veel bacteriën groeien en tot verteringsklachten leiden.
• Wateroplosbare onderdelen in het hooi, zoals suiker, eiwitten en mineralen, verdwijnen in het water. Het hooi verarmt. Dit is op te lossen door het rantsoen te verrijken met andere voedermiddelen die deze voedingsstoffen bevatten.
• In de winter is het geen prettig werk nat hooi te maken en te voeren, als het onder de omstandigheden waar het paard staat al mogelijk is.
Kuilvoer is voor deze paarden een letterlijke verademing en het scheelt veel werk voor de eigenaar.

Wanneer kies je voor hooi?

Paarden met regelmatige verteringsklachten zoals lichte koliek of mestveranderingen (water bij de mest!) hebben vaak minder last als je geen kuilvoer maar hooi voert. Hooi is een stabieler product en gelijkmatiger van samenstelling dan kuilvoer. Kuilvoer kan zeer wisselend zijn en de conservering is niet altijd voldoende gelukt. Na het openen van het pak gaat het kuilvoer veranderen en kan het bederven. De darmflora is in staat zich aan te passen aan de voersoorten en resten uit de vertering van de dunne darm. Maar als dit veel wisselt, kan de darmflora niet goed in balans komen. Dit zie je terug in de mest en het kan leiden tot te veel gasproductie en daarmee koliek.

Opslagruimte

Het opslaan van hooi vergt nogal wat ruimte. Het hooi dient in een goed geventileerde ruimte te worden bewaard. Leg het hooi niet boven de paarden. Zo belemmer je de ventilatie voor de paarden en het stof kan naar beneden dwarrelen. Een dek op het hooi kan wat bescherming bieden tegen stof. Maar ouder hooi zal verpulveren en uiteindelijk stoffig worden.

Kuilvoerpakken zijn buiten te bewaren. De opslagruimte moet goed bereikbaar en netjes zijn. Het plastic kan aangeprikt worden door steentjes, vogels, ongedierte of langsrijdend verkeer. Is het plastic kapot dan doorbreek je de omstandigheid waardoor het kuilvoer geconserveerd blijft. Instroom van lucht zorgt voor groei van schimmel. Heb je het gaatje niet gezien, dan kan het hele pak bederven. Regelmatige controle van de pakken en het goed met tape afdichten van beschadigingen beperkt het bederf. Bij gebruik van het pak, haal je het slechte stuk ruim weg en controleer je de rest door goed te kijken en te ruiken. Is het nog fris, dan kan het prima gevoerd worden. Beperk de kans op schade aan de kuilpakken en bederf door ze op een pallet te leggen en af te dekken met een zeil.

Bewaartijd

Voer hooi altijd binnen een jaar op. Overjarig hooi is niet alleen stoffig, ook de voederwaarde daalt. Met name de vitaminen gaan achteruit in activiteit. Dit begint waarschijnlijk al eerder. Voor paarden met een verhoogde behoefte aan vitamine E, zoals sportpaarden en drachtige merries, is het verstandig om aan het einde van de winter (vanaf februari) te zorgen voor voldoende aanvulling uit krachtvoer of een supplement. Eenmaal op gras is de vitamine E voorziening afdoende.

Kuilvoer is in theorie langer te bewaren. De daling van vitaminen is trager. Maar de doorlaatbaarheid van zuurstof door het plastic verandert in de loop van de tijd. Dus er is een groter risico op bederf als de kuilpakken langer dan een jaar blijven liggen.

Voer zo lang mogelijk van één partij

Bij een beperkte opslagruimte ben je genoodzaakt elke week of maand ruwvoer te kopen. Koop je telkens een andere partij, dan kan dit gevolgen hebben voor het paard. Ook al lijkt het hooi of kuilvoer sterk op elkaar, de gehalten kunnen aanzienlijk variëren. Bij een andere samenstelling zal de vertering zich moeten aanpassen. Zo daalt of stijgt de productie van bepaalde enzymen in de dunne darm en groeien andere soorten bacteriën in de dikke darm. Deze aanpassingen hebben tijd nodig. In de tussentijd vermindert de verteerbaarheid van het voer. Het levert minder voedingsstoffen voor het paard, en nog vervelender, het geeft een verstoring van de darmflora. Dit is niet altijd zichtbaar, maar het paard kan toch gevoeliger worden voor koliek en mestproblemen. De opslagruimte is misschien niet te veranderen. Maar koop in ieder geval zo lang mogelijk ruwvoer van dezelfde partij. Maak hiervoor een afspraak bij de voerleverancier, en reserveer een bepaalde hoeveelheid.

Ruwvoeranalyse

De kwaliteit van het ruwvoer is deels op uiterlijke kenmerken te beoordelen. Toch kan alleen een analyse echte zekerheid geven. De variatie in energie, suiker en eiwit is groot. En dat maakt zeker een verschil in de waarde van het voer voor je paard en de resultaten op de gezondheid. Als je dan toch het voer reserveert bij de voerleverancier, maak er dan meteen een analyse van. Dit geeft zekerheid en scheelt misschien zelfs dierenartskosten.

Ook interessant:
Tijd voor nieuw ruwvoer
18 fascinerende feitjes over het verteringsstelsel
Eén goede kwaliteit ruwvoer bestaat niet

Vond je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op Facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren