#Ruwvoer

Krijgen we te maken met hooischaarste?

‘Tekort aan hooi door aanhoudende droogte’, ‘Prijs voor hooi en stro gaat omhoog’, ‘Iedereen is op zoek naar hooi, maar er is bijna niks’. Zomaar wat nieuwskoppen uit de media afgelopen zomer. Het was warm, droog en het gras stond te verpieteren op het land. Hoe is het nu gesteld met de hooischaarste?

De cijfers liegen er niet om: Landbouwbeurs Goes noteerde begin september 145 tot 160 euro voor een ton weidehooi. Een paar maanden eerder – voordat de effecten van de droogte zichtbaar werden – was dat nog 90 tot 120 euro per ton. Het is echter nog lang niet de hoogste hooinotering. In 2011 stond de notering maandenlang op maar liefst 200 euro, terwijl het hooi in 2014 met 85 euro juist heel goedkoop was. De beursnotering geeft niet precies de prijs weer die je als consument betaalt voor paardenhooi (door grote hoeveelheden en ex btw), maar het is wel een indicatie. Paardenhouders slaan over het algemeen grote of kleine baaltjes hooi in, al dan niet in plastic gewikkeld. Die prijzen lagen begin september op ruim 50 euro voor een grote baal, ongeveer 7,50 euro voor ronde baaltjes en kleine baaltjes van 20 kilo kostten 5 à 6 euro.

Gekkenhuis

De hooiprijs schommelt dus wel vaker behoorlijk. De vraag is wat we deze winter kunnen verwachten: wordt het hooi schaars en dus duurder? Dat is moeilijk te voorspellen, maar het lijkt er wel op. Jan Dirk Stouten, van Stouten Fourage uit Bruinisse, stelt dat er absoluut schaarste is op de markt. “Normaal gesproken halen we hooi van verder weg als we hier niet genoeg hebben. Maar deze zomer was het overal droog, ook in Duitsland, Engeland, België en Frankrijk. Er is in heel Europa vraag naar hooi, want er is gewoon minder. We moeten er met zijn allen om vechten en dat drijft de prijs omhoog.”

Stouten spreekt zelfs van een ‘gekkenhuis’. “Vorige winter kostten grote balen goed hooi zo’n 175 tot 185 euro per ton, deze werden dan netjes bij de klant aan huis geleverd. Nu liggen de prijzen al op 230/240 euro. Dat is niet zo gek, de transportkosten moeten doorberekend worden, mensen gaan hamsteren omdat ze bang zijn dat ze anders in de winter te weinig hooi hebben.”

Tweede meimaand

In augustus kwam dan eindelijk de verlossende regen. Agrarisch journalist bij Nieuwe Oogst en weeramateur Erik Colenbrander: “De stemming onder de boeren veranderde net zo snel als de kleur van het gras: van geel en in paniek, naar groen en optimistisch. De graslanden trokken sneller bij dan iedereen had verwacht. Daardoor werd een extra oogst in september mogelijk en bleek alles nog wel mee te vallen.”

De landbouwjournalist geeft wel toe dat die extra snede gras in september niet per se goed paardenhooi oplevert. “Hooien in september is nu eenmaal niet makkelijk. Het is vochtiger en kouder, je krijgt het gras moeilijker compleet droog in de baal. Ik verwacht niet dat er enorm veel paardenhooi is bijgekomen door die laatste snede.” Wel kon door de extra oogst de markt voor melkveeruwvoer rustiger worden. Daardoor komt mogelijk weer paardenhooi vrij. “De prijzen in augustus en september waren enorm speculatief, de markt moest nog tot rust komen. Dat is inmiddels gebeurd, maar deze winter zal pas duidelijk worden of er minder voorraad is dan normaal.”

Opletten

Over de kwaliteit van het hooi dit seizoen kan Robin Wolf alles vertellen. Hij is productmanager veehouderij bij Eurofins Agro in Wageningen. Hier worden veel ruwvoermonsters en -analyses uitgevoerd. Ten eerste stelt Wolf dat de eerste snede hooi dit jaar van prima kwaliteit is. “De omstandigheden dit voorjaar waren goed. Het hooi is mooi droog binnengehaald, is stengelig en heeft een goede voedingswaarde.”
Ga je ruwvoer van die laatste, late snede voeren, let dan op. “Kwantitatief kan dat hooi minder zijn. Het is zachter, fijner en minder stengelig omdat er geen aarvorming heeft plaatsgevonden, alleen bladvorming. Er zal ook veel eiwit inzitten. Misschien moet je hier in de rest van het rantsoen op bijsturen.”

Meer lezen over het eventuele ruwvoertekort en de kwaliteit van het hooi dit seizoen? Bestel snel het magazine VOER

Ook interessant:
Welk ruwvoer past bij mijn paard?
Quiz: Wat weet jij van ruwvoer?

Vind je dit een interessant artikel? Volg Paardenvoerplein dan op facebook!

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren