Sponsored by Pavo
#Ruwvoer

Ruwvoertekort? 3 tips om je ruwvoer aan te vullen

Het was een fantastische zomer, maar door de aanhoudende droogte is de ruwvoerproductie in Noord-Europa historisch laag. Om nog maar te zwijgen over de kwaliteit. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven voor ruwvoer om ervoor te zorgen dat je paard of pony niets tekortkomt!

Overspannen ruwvoermarkt

Hoewel de eerste snede aan ruwvoer van uitstekende kwaliteit was, sloeg de droogte daarna toe en lag de grasproductie bijna stil. Op sommige percelen kon pas zeer laat een tweede of derde snede worden gewonnen, waardoor de kwaliteit vaak niet geschikt is voor paarden. De ruwvoermarkt is daardoor voor paardenhouders momenteel flink overspannen. Er wordt op grote schaal gehamsterd. Op verschillende plaatsen in ons land is hooi of voordroog (kuil) nauwelijks meer verkrijgbaar. Wat er wel is, laat in veel gevallen te wensen over: er zitten onvoldoende voedingsstoffen in. In Scandinavië zijn de prijzen voor ruwvoer zelfs verdubbeld.

Niet in heel Europa is de situatie zo zorgelijk. Spanje en Italië hadden bijvoorbeeld een boven verwachting goede opbrengst, maar het is nog onduidelijk wat de kwaliteit van het ruwvoer uit die gebieden is. Als je import uit het buitenland overweegt, doe je er verstandig aan om vooraf een ruwvoeranalyse te doen, zoals de Pavo Ruwvoer Quickscan.

Tip: ruwvoer bijkopen? Doe eerst een ruwvoeranalyse!

Moet je ook ruwvoer gaan bijkopen of komt het van eigen land en twijfel je over de kwaliteit? Is het suikergehalte van het ruwvoer bijvoorbeeld wel veilig voor je paard? En past de energiewaarde bij wat je met je paard doet? De Pavo Ruwvoer Quickscan vertelt het je!

Pavo Ruwvoer Quickscan
Snelle en voordelige ruwvoeranalyse
✓ Bepaal het energie-, eiwit- en suikergehalte
✓ Nu ook met drogestof-gehalte
✓ Inclusief toelichting en advies

Slechts € 23,95
Exclusief verkrijgbaar in de Pavo-webshop. Lees hier meer over de Pavo Ruwvoer Quickscan.

Alternatieven voor ruwvoer

Ruwvoer vormt het hoofdbestanddeel van het rantsoen voor paarden; ze kunnen niet zonder. Gelukkig zijn er alternatieven die het ruwvoer kunnen aanvullen of zelfs vervangen.

1 Luzerne

Luzerne is een gewas dat voor veel paarden een geschikte ruwvoeraanvulling is en – niet onbelangrijk: het is goed verkrijgbaar. Luzerne heeft een langere wortel, die diep de grond indringt, waardoor de plant minder gevoelig is voor droogte. Vooral in het najaar is nog veel luzerne geoogst. Omdat luzerne van nature veel calcium bevat, kan het niet volledig de ruwvoerbehoefte invullen. Dan zou de balans tussen benodigd calcium en fosfor naar de verkeerde kant doorslaan. Een maximale toevoeging van zo’n twee kilo per dag is mogelijk. Paarden vinden het over het algemeen erg smakelijk, maar het nadeel is dat het prijziger is dan hooi of kuil.

2 Stro

Je paard of pony stro bijgeven is ook een mogelijkheid. Daarvan is veel beschikbaar en de kwaliteit is juist door de droogte zeer goed. Het nadeel van stro is dat het vrijwel geen voedingsstoffen bevat, alleen vezels. Dus als aanvulling op een slechte kwaliteit ruwvoer is alleen stro niet voldoende.

3 Ruwvoervervangers in zakken

Daarnaast zijn er nog verschillende ruwvoervervangers in zakken, die in veel gevallen aangelengd moeten worden met water, zoals Pavo SpeediBeet. Dit is bietenpulp met een laag suikergehalte. De voedingswaarde is vergelijkbaar met die van een sportbrok, maar omdat de energie via een ruwvoerproduct beschikbaar is, is het beter voor de darmgezondheid van je paard. Je kunt er dagelijks 1 kilo (droog product) van voeren. Let op: voor je het geeft moet je SpeediBeet eerst in water weken. Een ander alternatief is Pavo DailyPlus. Dit kan gewooon droog gevoerd worden en is qua voedingswaarde vergelijkbaar met goed hooi. Je kunt Pavo DailyPlus droog door het krachtvoer mengen, maar je kunt het ook apart voeren ter vervanging van hooi of voordroog.

Pavo DailyPlus
Structuurrijke ruwvoeraanvulling
✓ Voor extra structuur in het rantsoen
✓ Voedingswaarde gelijk aan goede kwaliteit hooi
✓ Meng met krachtvoer voor extra speekselaanmaak

Pavo SpeediBeet
Snelwekende suikerarme bietenpulpvlokken
✓ Ruwvoeraanvulling met hoge energiewaarde
✓ Ondersteunt goede darmwerking
✓ Zeer laag suiker- en zetmeelgehalte

Vervanging of aanvulling?

Voor een goede gezondheid moeten paarden elke dag vezels met voldoende lengte binnenkrijgen. Zorg altijd dat 60 procent van de ruwvoergift aan je paard uit producten met originele lange vezels bestaat. Luzerne en Pavo DailyPlus hebben dat en kunnen dus als volledige vervanging voor gras, hooi of voordroog dienen. De andere producten zijn geschikt als aanvulling. Het is natuurlijker en daardoor gezonder voor het darmstelsel om zoiets te verwerken, dan een extra hoeveelheid krachtvoer te geven.

Vitaminen en mineralen

Net als met ruwvoer geldt voor de ruwvoervervangers dat er geen extra vitaminen en mineralen zijn toegevoegd. Als een paard daarnaast geen extra krachtvoer krijgt, is het wel zaak het rantsoen aan te vullen met een dagelijkse balancer, zoals Pavo Vital. Pavo Vital is een melasse- en graanvrij brokje met alle vitaminen, mineralen en sporenelementen die een paard nodig heeft, gemaakt van natuurlijke grondstoffen en zónder overbodige toevoegingen.

Hoeveel ruwvoer heeft een paard nodig?

Klik op de tabel voor een grotere afbeelding.

Coming soon: meer ruwvoerproducten

Pavo vindt ruwvoer heel belangrijk en brengt daarom binnenkort nog twee ruwvoerproducten op de markt. Op de hoogte blijven? Volg Pavo op social media (Facebook @Pavopaardenvoer, Instagram @Pavo_horsefeed) of schrijf je hier gratis in voor de Pavo nieuwsbrief.

Weet wat je paard eet. Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Nu abonneren